Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Megerősödött a katasztrófavédelmi képesség

Eredményesen zárult a Magyar Honvédség katasztrófavédelmi eszközparkjának újabb fejlesztése

Szöveg: Honvédelmi Minisztérium | Fotó: MH II. Rákóczi Ferenc 14. Műszaki Ezred |  2023. május 30. 16:59

Az Európai Unió Kohéziós Alapja (KA) támogatásával és a Magyar Állam társfinanszírozásával jött létre a KEHOP-1.6.0-15-2018-00027 azonosítószámú, „A Magyar Honvédség katasztrófavédelemmel összefüggő beavatkozási képességének fejlesztése II." című projekt, mely 1,35 milliárd forint Európai Uniós támogatás mellett, 1,64 milliárd forint teljes költséggel valósult meg.

A projekt célja a Magyar Honvédség katasztrófavédelmi beavatkozó képességeinek megerősítése volt, mely a tervezett fejlesztéseken keresztül hozzájárul az éghajlatváltozás hatásai miatt bekövetkező katasztrófák magasabb minőségű kezeléséhez, ezáltal a lakosság élet- és vagyonbiztonságának, védelmének növeléséhez. A fejlesztés területi eloszlása elsősorban Szentes, Debrecen és Hódmezővásárhely helyőrségekbe koncentrálódott, eszközellátásban részesült továbbá Kaposvár, Székesfehérvár, Szolnok és Budapest is. A projekt tervezésekor alapvető szempont volt, hogy a gyors bevethetőség érdekében az eszközök az ország több pontján legyenek telepítve a mielőbbi beavatkozás megkezdése érdekében.

fejlesztes2

A fejlesztés eredményeképp nagy teljesítményű csónakmotorok, hűthető- fűthető pneumatikus sátrak, összecsukható asztalok, padok, ágyak, áramfejlesztő aggregátorok, rakodó földmunkagépek, univerzális műszaki gépek, lánctalpas buldózerek, kármentő készletek, mobil labor, konténerszállító- és darus gépjárművek, szaniter konténerek beszerzésére és meglévő motorcsónakok felújítására került sor.

A projekt a Széchenyi 2020 Program keretében valósult meg.

A Honvédelmi Minisztérium közleménye.