Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Meglepetés bázistúra

Szöveg: Varju Kitti | Fotó: Dévényi Veronika |  2021. július 21. 18:33

Vróbel László több mint ötvenöt évvel ezelőtt teljesített sorkatonai szolgálatot Pápán. Kollégái tavaly egy bázistúrával szerették volna meglepni 75. születésnapja alkalmából, de a járványügyi helyzetre való tekintettel csak idén tudtak ellátogatni az MH Pápa Bázisrepülőtérre.

IMG_0076

A csoportot Magasy Zsolt ezredes, bázisparancsnok köszöntötte és egy emlékplakettel lepte meg Vróbel Lászlót. A bázistúra első állomásán az utasforgalmi terminállal és a rakodó raj munkájával ismerkedtek meg a látogatók. A NATO-hangárban a Légi Kutató-mentő Szolgálat Mi-17-es helikopterének feladatait mutatták be számukra, valamint közelebbről is megnézhettek egy muzeális Mi-24-es harci helikoptert.

A tűzoltó szertárnál a Rosenbauer Panther típusú repülőtéri tűzoltó járművet kívülről-belülről is szemrevételezhette a csoport, majd egy rövid dinamikus bemutatót is láthatott. Végül az ország egyik legmodernebb felszereltségű légiforgalmi irányítótornyát nézték meg az érdeklődők, akik az ott szolgálatot teljesítő irányítók feladataiba nyertek betekintést. A látogatócsoport a Pápán települő Nehéz Légiszállító Ezred C-17-es szállító repülőgépét is megfigyelhette repülés közben.

IMG_0158

Vróbel László 1965 novemberétől 1967 decemberéig szolgált Pápán, a kollégái által szervezett meglepetés bázistúrának pedig nagyon örült. A látogatás kapcsán így mesélt: „nyilván egészen máshogy néz most ki minden. Nagyon meg voltam lepődve, hogy mekkora fejlődésen ment keresztül a bázis. Csak pozitívan tudok nyilatkozni a látottakról, csodálatos új építmények vannak, amelyek a jelenkort és az utókort tudják kiszolgálni. Ezúton is szeretnék köszönetet mondani mindazoknak, akik a látogatásunk szervezésében részt vettek!”