Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Modernizálják az Admiral Nakhimovot

Szöveg: honvedelem.hu / haborumuveszete.hu / Lenta.ru |  2011. március 30. 20:41

Az orosz haditengerészet 2011-ben kezd hozzá az egykori Kirov-osztályba tartozó, 1144 Orlan típusú, nukleáris meghajtású, nagy harcértékű cirkáló (rakétás csatacirkáló), az Admiral Nakhimov modernizációjához. A felújítás befejeztével a hadihajó a Csendes-óceáni flotta állományába kerül.

Az Admiral Nakhimov modernizációjának befejezése után a tervek szerint további két, Projekt 1144 típusú hadihajó – az Admiral Ushakov és az Admiral Lazarev – is átesik a korszerűsítési programon. A modernizáció során a rakétás cirkálókon lecserélik az elavult analóg rádió-elektronikus berendezéseket a mai kor követelményeinek megfelelő számítógépes rendszerekre. A hadihajókat új, modern fegyverzettel látják el. Információk szerint az Egyesített Hajóépítő Vállalat már megkezdte a modernizációs munkákat az Admiral Nakhimovon, amelynek első momentuma az elavult berendezések és fegyverzet eltávolítása.

A „Szevmas" vállalat korábban úgy nyilatkozott, hogy a rakétás cirkálók modernizációját az egyetlen rendszerben álló Orlan típusú hadihajó a „Nagy Péter" mintájára valósítják meg, amely az Északi flotta állományában hajtja végre feladatait. Az Admiral Nakhimov felújításához szükséges összeg – amelynek pontos összege nem ismert – elméletileg kiutalásra került, ugyanakkor a „Szevmas" igazgatója, Nyikolaj Kalisztratov korábban úgy nyilatkozott, hogy az összeg nem elegendő a hadihajó modernizációjára.

2010 júliusában az orosz haditengerészet vezetése úgy nyilatkozott, hogy az Orlan típusú rakétás cirkálók az elkövetkező tíz évben visszatérnek a haditengerészet állományába.

A Kirov-oszály a Szovjetunióban az 1980-as években hadrendbe állított 1144 Orlan típusú hajók alkotta rakétás csatacirkáló-osztály. Eredetileg 12 hajó megépítését tervezték, anyagi okokból később ezt 5-re módosították, végül azonban mindössze négy állt szolgálatba. Az osztály névadója, az 1977-ben vízre bocsátott (de a flotta által csak 1980-ban hadrendbe állított) Kirov, majd következett a Frunze (1984), a Kalinyin (1988), majd végül a Jurij Andropov néven építeni kezdett, végül 1996-ban Pjotr Velikij (azaz Nagy Péter) néven szolgálatba helyezett hadihajó. A rendszerváltás után a hajókat átnevezték: a Kirov új neve Admiral Usakov lett, a Frunze az Admiral Lazarev, a Kalinyin pedig az Admiral Nakhimov nevet kapta.