Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

NATO védelmi képességfejlesztési és oktatási konferencia Krakkóban

Szöveg: Honvédelmi Minisztérium |  2021. szeptember 18. 18:19

A lengyelországi Krakkóban rendezték meg a 10. NATO védelmi képességfejlesztési és oktatási konferenciát (10th Clearing House Conference on Defence Education) szeptember 12-17. között. A NATO DEEP (NATO Defence Education Enhancement Programme) felkérésére hazánkat Kriston István főtörzszászlós és Kalamár Dezső főtörzszászlós képviselte a konferencián.

NATO DEEP_1

A NATO – elismerve Magyarország haderőfejlesztés területén elért eredményeit, illetve a NATO képességfejlesztéshez nyújtott korábbi évek erőfeszítéseit, kiemelten az altiszt szakmai terület tekintetében – szakértőként kérte fel a rangidős altiszteket a NATO és partner országai altisztfejlesztési programjainak kidolgozásában és támogatásában.

Figyelembe véve a világban tapasztalható, a biztonsági környezet és a haderők alkalmazási követelményeinek tekintetében végbement változásokat, a Szövetség egyre nagyobb hangsúlyt fektet – a tag- és partnerországok tiszti karainak képességfejlesztése mellett – az altiszti karok fejlesztésére is.

NATO DEEP_2

A NATO irányelvek mentén, a konferencián meghatározták – többek között – az érintett országok oktatási, képzési és előmeneteli rendszerének támogatását. A NATO DEEP programon keresztül a Szövetség határozott erőfeszítéseket tesz – alapul véve a nemzeti sajátosságokat – az egységes NATO oktatási, képzési és képességfejlesztési elvek kialakítására.

NATO DEEP_3

„Magyarország a NATO-n belül elismerést vívott ki a honvéd altisztképzési rendszer átalakításával, valamint a NATO 2010 és 2017-ben kiadott Altiszti Stratégiájában megfogalmazott irányelvek altisztképzésben történő alkalmazásával. Az ezen a területen megszerzett tapasztalatok átadása, a honvéd altisztképzési rendszer kialakításában érintett magyar vezető altisztek szakmai tudása és támogatása a NATO felzárkóztatási programjában résztvevő országok részére, kiemelt jelentőséggel bír” – mondta Marius Szolis, a NATO DEEP program igazgatója.

NATO DEEP_4