Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nem vagyunk egyedül, nem csak mi akarunk békét!

Szöveg: Honvédelmi Minisztérium | Fotó: Szakál Szebáld |  2023. június 5. 17:42

Georgia mélyen gyökerező és gazdag történelmére és értékeire szükség van a 21. század turbulens időszakában. Közös múltbeli értékeink és jövőbeni terveink miatt is stratégiai partnerünk, akivel tovább dolgozunk kapcsolatunk elmélyítésén, kétoldalú és szövetségesi szinten egyaránt – jelentette ki Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter Tbilisziben, a georgiai védelmi miniszterrel folytatott tárgyalásai után június 5-én.

2023.06.05_Miniszteri_georgia 23

Szalay-Bobrovniczky Kristóf elmondta: a két ország történelmében, kultúrájában, még földrajzi adottságaiban is nagyon sok hasonlóság fedezhető fel. Ahogy például Magyarország és Georgia is meg tudta őrizni egyedi nyelvét és kultúráját a történelem és a politika viharai közepette, a mintegy ezeréves keresztény hagyományok szintén egy alapvető és rendkívül jelentős kapcsot, egyfajta „közös nyelvet” jelentenek a két ország között.

A miniszter hangsúlyozta: a múltra épül a jövő Magyarország és Georgia esetében is, ennek szellemében tárgyalt Juansher Burchuladze védelmi miniszterrel is.

Kiemelte: Georgia fontos szerepet játszik a dél-kaukázusi régióban, Magyarország számára pedig kiemelt fontosságú a térség, ezért szoros figyelemmel kísérik annak minden szereplőjének tevékenységét.

2023.06.05_Miniszteri_georgia 33

A kétoldalú kapcsolatok kiválóak katonai-védelmi téren, ennek további erősítéséről is egyeztettek a miniszterek. Magyarország részt vesz az ENSZ-missziókba készülő georgiai tisztek felkészítésében, lehetőséget biztosít például helikopterpilóták kiképzésére is. Szintén egyeztetés tárgya volt a jövőbeni kooperáció lehetősége a védelmi ipar területén – tette hozzá Szalay-Bobrovniczky Kristóf.

Emlékeztetett: Magyarország elkötelezetten támogatja Georgia euroatlanti integrációs törekvéseit; meggyőződésünk, hogy az ország készen áll a tagjelölti státusz elnyerésére, és hogy megkapja az őt megillető helyet a nemzetközi szövetségesi rendszerben. Szerepet vállalunk a georgiai haderő képességét és hatékonyságát erősítő NATO-Georgia együttműködésben, és jelen vagyunk az Európai Unió georgiai megfigyelő missziójában is – tette hozzá a miniszter.

2023.06.05_Miniszteri_georgia 29

A miniszteri látogatás alkalmával Szalay-Bobrovniczky Kristóf felavatta a második világháború során Georgia területén elhunyt magyar katonák emlékművét. A megemlékezésen a honvédelmi miniszter köszönetet mondott Georgia kormányának az emlékmű támogatásáért, kiemelve, hogy a közös munka és a közös gondolkodás nemcsak a jövőre nézve, de a múlt tekintetében is fontos szerepet játszik a két ország kapcsolatában.

Georgiai látogatása alkalmával Szalay-Bobrovniczky Kristófot fogadta Irakli Garibashvili miniszterelnök, az ország korábbi védelmi minisztere is.