Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Öreg csóka hazarepül”

Szöveg: Márton Boglárka hadnagy | Fotó: a szerző felvételei |  2022. május 26. 18:13

Leszerelőzászlókból nyitott kiállítást az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság 4. Hadkiegészítő és Toborzó Irodája a Miskolci Egyetemen. Összesen tizenöt egykori sorkatona féltve őrzött zászlóját mutatják be az érdeklődőknek. A megnyitóra az Egri Hagyományőrző Egyesület is kitelepült.

Leszerelőzászlók_kiállítás_Miskolc (10)

„Művészeti alkotásokat láthatunk, több zászló a nyolcvanas évek végén és a kilencvenes évek elején készült” – mondta Nagy Zoltán alezredes, a debreceni 2. Hadkiegészítő és Toborzó Központ parancsnoka. Hozzátette: az utolsó sorkatonák 2004-ben szereltek le, a kötelező szolgálatot 136 év után függesztették fel Magyarországon. A kiállítást eredetileg 2020 tavaszára tervezték, de a pandémia közbeszólt, így csak most tudták megrendezni.

A katonák általában lepedőjükből készítették leszerelőzászlójukat, amit a bajtársak rajzai és aláírásai színesítettek. A leszerelés pillanatáig a zászlókat gondosan elrejtették, különösen a körletszemlék alkalmával. Egy-egy zászló akár fél évig is készülhetett, ezzel párhuzamosan a leszerelést váró fiatal bakák „vágták a centit”.

„Ehhez egy 150 centiméteres szalagot használtunk, a darabkákat betettem egy kis dobozba és elástam a laktanyában” – emlékezett vissza Hegedűs Attila, az egyik kiállító, aki konyhai kisegítő volt Mezőcsáton. A radaros alakulat önellátó volt, így malacokat is neveltek a laktanyában, feldolgozásukban rendszeresen segédkezett. Szívesen gondol vissza erre az időszakra. „Megtanultunk például korán kelni vagy szépen összehajtani a ruháinkat. Mindig megvicceltük a tiszteket azzal, hogy nem is varrtuk vissza a gombjainkat” – emlékezik vissza Attila, aki jelenleg óvodai karbantartóként dolgozik.

Leszerelőzászlók_kiállítás_Miskolc (8)

Cservák Gábor mentőtechnikus sem várta a kötelező szolgálat végét, elmondása szerint neki nem okozott gondot, hogy fegyelmezetten viselkedjen, vagy rendet tartson maga körül. Perecsén szolgált a határőrségnél, akkoriban sok kelet-német állampolgár jött át hozzánk. Ugyan a mentős hivatás mellett döntött, de szívesen lett volna katona.

„A leszerelőzászlók közelebb hozhatják a sorkatonai éveket a fiatalokhoz, akik ezt már nem élhetik át” – mondta Nagy Géza őrnagy, a Borsod megyei toborzó iroda vezetője. Hangsúlyozta: a zászlók nem véletlenül az egyetemen kaptak helyet, az intézmény elhivatottan támogatja munkájukat, toborzó irodát is nyithattak itt két évvel ezelőtt.

Az érdeklődők a kiállítás megnyitója után Hadisírgondozó Szimpóziumon vettek részt, ahol sok hasznos tanácsot kaptak a háborúkban elesett családtagjaik felkutatásához, melyhez jó kiindulópont például a FamilySearch elnevezésű oldal. Arról is hallhattak, hogy milyen nehézségekbe ütköznek a hadisírgondozással foglalkozó katonák, amikor hősi halottak után kutatnak, vagy az első világháború Arany Vitézségi Éremmel kitüntetett katonáit szeretnék összegyűjteni.

Leszerelőzászlók_kiállítás_Miskolc (2)

Az eseményen kadét osztályok is részt vettek, akik megismerhették a világháborúk Borsod megyei vonatkozásait, például a miskolci 10. Honvéd Gyalogezred történetét és a megye alakulatainak harcait a második világháború keleti frontján. A diákoknak különösen tetszett a katonai szolgálat sajátos nyelvhasználatáról szóló előadás, amelyet dr. Fazekas Csaba egyetemi docens tartott. „Lemegyünk csellóra és málházunk páncélost” – ezt már a katonák között is csak kevesen értik, de az előadó elárulta, mit is jelent: a sorkatonák azelőtt mondták, mielőtt a konyhán magukhoz vették napi konzervadagjukat.

A nap végén elismerést vehettek át azok, akik támogatták a szakmai fórumot és a toborzó iroda munkáját. A tárlatot – amelyen Vaskó-Vasas László magángyűjteménye is látható – június 3-ig lehet megtekinteni.