Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Országos bajnok a szkanderező őrmester asszony

Szöveg: MH BTKK | Fotó: archív |  2021. január 23. 7:19

Aranyéremmel indította az évet Kőváriné Ivánfi Brigitta a január közepén, Répcelakon megrendezett szkander országos bajnokságon. Az MH Béketámogató Kiképző Központnál szolgálatot teljesítő őrmester 2001 óta katona, négyszeres Európa- és négyszeres világbajnok.

Kőváriné (4)

A sport szeretete gyermekkorától végigkíséri: korábban atletizált, majd kajakozott, tíz évig versenykerékpározott is válogatott szinten. Tízszeres magyar bajnok, országúton és 200 méteres pályán, részt vett a női Girón, 1996-ban indult pálya-világbajnokságon is. Mint mondta: ehhez a sportághoz elengedhetetlenek a súlyzós erőnléti edzések, amik szintén jól mentek neki. Fekvenyomó versenyen is próbára tette már fizikai erőnlétét. 2003-ban, a konditeremben találkozott az akkori szolnoki szkander klub vezetőjével, aki megkérdezte tőle: lenne-e kedve kipróbálni a karbirkózást.

Kőváriné (3)

„Nagyon megtetszett és belevágtam, még abban az évben elindultam az első versenyemen – teszem hozzá, szinte nulla technikával és versenytapasztalat hiányában –, amit bal kézzel nyertem meg. 2004-ben már el is indultam egy Európa-bajnokságon, ahol a negyedik helyen végeztem. Folyamatosan ott voltam a hazai és nemzetközi versenyeken is. Az itthoni megmérettetéseken sokszor sikerült dobogóra állnom és több magyar bajnoki címet is magaménak tudhatok, de nemzetközi szinten eleinte lemaradtam a dobogóról. Minél több tapasztalatot, versenyrutint szereztem, úgy jöttek a nemzetközi eredmények is. Több világ- és európa kupát megnyertem vagy felállhattam a dobogóra. Mindig az vezérelt, hogy a világbajnokságon akarom megmérettetni magam. 2014 volt az első év, amikor világbajnokságon indultam Litvániában, ahol bal kézzel bronzérmes lettem. A következő esztendőben már elindultam az Európa-bajnokságon, ott is dobogóra tudtam állni. Idővel már megszokott esemény lett minden évben az EB és a VB is. Nagy boldogság számomra, hogy eddig minden ilyen bajnokságon - vagy bal, vagy jobb kézzel- sikerült éremmel végeznem."

Az arany egészen 2017-ig váratott magára, de a Lengyelországban megrendezett Európa-bajnokság meghozta a kívánt áttörést, ráadásul rögtön duplán, hiszen mindkét kézzel az első helyet szerezte meg szenior (40 év alattiak) kategóriában.

Kőváriné (2)

„A magyar szkandersportnak ez óriási jelentőségű volt, hiszen korábban még nő soha nem nyert Európa-bajnokságot. Ahogy betöltöttem a negyvenedik életévemet, megnyílt a lehetőség éremszerzésre a masters (40 év felettiek) kategóriában is, 2018-ban ebben a kategóriában Európa és világbajnok lettem, mindkét kézzel. Emellett szenior kategóriában is dobogós helyezéseim voltak: két ezüstérmet szereztem. Nagyon büszke vagyok az eddigi eredményeimre, főleg azért, mert úgy sikerült elérnem, hogy egyszerre vagyok családanya, dolgozó nő és sportoló. Ezt sikerként könyvelem el.”

Az őrmester 2008-ban ment férjhez, abban az évben szilveszterkor született meg kislányuk, Korinna.

Az összesen kilenc EB és tizenhárom VB érem büszke tulajdonosa szerint, a szkander egy igen összetett sport.

„A technikai elemei olyan apró összetevőkből állnak, mint például a fogás, vagy az ujjak elhelyezkedése, de a legfontosabb, hogy mind mentálisan, mind pedig fizikálisan a topon kell lenni. Csuklózni a verseny alatt szabad, csak a rajt beállásnál nem engedélyezett. Mindezek mellett nem feltétlen a karnak kell a legerősebbnek lennie, sokkal fontosabb a csukló és az ujjak erőssége"- hangsúlyozta az őrmester.

A Megtorló Karok Szolnok Szkander Egyesület vezetőjeként nem csak aktív sportolóként van jelen, hanem háttérmunkásként, támogatóként is.

„Az egyesület elnöke vagyok és edzőként tevékenykedek. A tudásomat, tapasztalatomat próbálom minél nagyobb mennyiségben és minél jobb minőségben átadni az utánpótlásnak. A répcelaki versenyen az egyesület csapatversenyben második helyezést ért el. A lányom is indult a megmérettetésen és mindkét kézzel ezüstérmet szerzett a kategóriájában. Mindenben segítem, amiben tudom, ami tőlem telik. Remélem, egyszer az ő nevét is megismeri majd a szkander világ.”

Kőváriné (1)
Címkéksport