Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

OTDK Plusz – egymás közt az elsők

Szöveg: Tasi Tibor | Fotó: Szilágyi Dénes |  2021. szeptember 26. 14:51

Zárógálán mutatták be pályaműveiket a tagozatok első helyezettjei a 35. Országos Tudományos Diákköri Konferencia (OTDK) Had– és Rendészettudományi Szekciójában. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Karán (NKE HHK) rendezett gálát jelenléti formában tartották, 11 első helyezett előadása hangzott el.

1_otdk_plusz_2021-2

„Az OTDK Plusz legnagyobb jelentősége, hogy a zárógála jelenléti formában valósulhat meg, magát a fő rendezvényt ugyanis online keretek között kellett megtartani április 19-23. között” – mondta megnyitójában Pohl Árpád dandártábornok. Az NKE HHK dékánja emlékeztetett arra, hogy az Országos Tudományos Diákköri Konferencia igazi hungarikum, amit külföldön is megirigyelnek. A Had– és Rendészettudományi Szekcióban idén 19 tagozatban 182 pályamunkát küldtek be, a mostani gálán pedig az elsők prezentálják eredményeiket, ami jó gyakorlási lehetőség számukra. „Az OTDK sajátos verseny, mert vannak győztesek, de nincsenek vesztesek” – fogalmazott Pohl Árpád, aki utalt az NKE egyik alapküldetésére, a hivatásrendek együttműködésére. Az együtt gondolkodás pedig sikerekhez vezet, ennek volt egyik példája, hogy a pandémia idején az NKE doktori iskoláinak tudományos eredményeit a járványkezelés hétköznapi gyakorlataiban is hasznosították.

6_otdk_plusz_2021-2

A gálán Weiszburg Tamás, az Országos Tudományos Diákköri Tanács (OTDT) általános alelnöke a tudományos megmérettetésben és a generációkon belüli kapcsolatépítésben jelölte meg az OTDK két célját. Mint elmondta: a konferencia tavasszal 16 szekcióban zajlott, ez jelzi, hogy a résztvevők egy óriási mozgalom részesei. Mára 12, a mostanihoz hasonló gála zajlott le, amely már nem igazi verseny, de megmutatja, hogy a munkát „fokozott felelősséggel és alázattal” folytatni érdemes, ráadásul az elsőknek „érdekes intellektuális élmény” hallgatni hasonló eredményt elért társaikat. Weiszburg Tamás kiemelte: a Had– és Rendészettudományi Szekcióban más területekről is érkeztek diákok, ezúttal például két hallgató adta elő kutatását a Debreceni Egyetemről.

„Mi vagyunk az az alkalmazói oldal, akik a felgyülemlett tudást felhasználják” – köszöntötte a gála résztvevőit Boldizsár Gábor ezredes. A Honvédelmi Minisztérium Oktatási, Tudományszervező és Kulturális Főosztály vezetője arról is beszélt, hogy a tudományos életben kidolgozott módszertanok hasznát a járványhelyzet megmutatta, ennek a gondolkodásnak a segítségével készítettek fel négyszáz katonát, rendőrt és katasztrófavédelmi dolgozót a pandémiával kapcsolatos feladatok elvégzésére.

4_otdk_plusz_2021-2

A rendezvény résztvevői titkos szavazással döntöttek a gála díjának nyerteséről, aki Rekeny Máté, a Rendészettudományi Kar hallgatója lett – jelentette be Csikány Tamás dandártábornok, az NKE tudományos rektorhelyettese. A gálanyertes az erdőtüzek oltási problémáinak kutatásával és a hatékonyság növelésének lehetőségeivel foglalkozik.

5_otdk_plusz_2021-2

Záróbeszédében Mezey Barna, az Országos Tudományos Diákköri Tanács alelnöke azt kérte a jelenlévőktől, hogy adják tovább a tudomány iránti izgalmat, hiszen ez is feladatuk, ráadásul mindig születnek új kérdések, mert „a tudománynak nincsenek végleges igazságai”. Az OTDT alelnöke a pandémia szülte OTDK Plusz megmaradásáért szállt síkra, amely a tapasztalatok szerint jó fórumnak bizonyult a legjobbak találkozására.

2_otdk_plusz_2021-2

A rendezvényen Krajnc Zoltán ezredes, az NKE HHK tudományos dékánhelyettese átadta a következő rendezőnek járó vándorserleget. A 36. OTDK Had– és Rendészettudományi Szekcióját a Rendészettudományi Kar szervezheti meg, a vándorserleget Palló József büntetés-végrehajtási ezredes, a kar tudományos dékánhelyettese vette át.

7_otdk_plusz_2021-2