Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Porkoláb Imre ezredes: a külföldi képzésekre való jelentkezés minden magyar katona számára nyitott

Szöveg: Snoj Péter |  2021. január 13. 22:00

A nemzetközi katonai képzések fontosságáról, hasznosságáról és a ma fiatal tisztjeinek lehetőségeiről beszélt Porkoláb Imre ezredes az M1 Ma este című műsorában január 13-án, szerdán. A Mathias Corvinus Collegium Vezetőképző Akadémiájának igazgatója maga is számos külföldi oktatási intézményben szerzett életre szóló ismereteket és tapasztalatokat.

A Collegium nyújtotta lehetőségek kapcsán Porkoláb Imre ezredes úgy fogalmazott: az évtized legnagyobb tehetséggondozási és oktatási programja kezd kibontakozni, amely szeptembertől kezdve már 17 helyszínen támogatja a tehetséges fiatalok feljlődését, kiegészítve a jelenlegi oktatási rendszert. Hozzátette: már 10-11 éves kortól egészen az egyetemista éveken át lehetőség van arra, hogy a tehetséges fiatalok még jobban fejlődhessenek, a Vezetőképző Akadémia pedig az egyetemi program zárásaként a jövő vezetőinek fejlődését támogatja.

Porkoláb Imre maga is tanulhatott több intézményben. Vezetői képességeit és szemléletmódját a sandhursti Királyi Katonai Akadémia alapozta meg, ahova 25 évvel ezelőtt, 1994-ben jutott be. Saját bevallása szerint a rendkívül nehéz képzés egy életre meghatározó élmény volt számára. Rámutatott arra: a Magyar Honvédség már akkor is törekedett, hogy nemzetközi megmérettetést, fejlődési lehetőséget biztosítson a fiatal tisztek, tisztjelöltek részére. Mindemellett azt is hozzátette, hogy egy embert próbáló bekerülési folyamat előzte meg kiutazását. „De én tudatosan készültem erre, már középiskolában is az angol nyelv tanulására nagyon komoly hangsúlyt fektettem, illetve később, a katonai főiskolán reménykedtem abban, hogy lehetőséget kapok arra, hogy külföldön tanulhassak” – mondta.

porkolab imre ezredes

Az akadémián - ahol mások mellett Winston Churchill és Harry herceg is végzett - Porkoláb Imre ezredes idejében mintegy 40 nemzet fiatal tisztjei tanultak. Mint felidézte, az egyéves képzés rendkívül gyakorlatorientált volt, az ott töltött idő 90 százalékát a gyakorlótéren töltötték. Az itt megszerzett értékes tapasztalatokat később számtalan alkalommal hasznosíthatta. Mint fogalmazott, a személyes filozófiáját is nagyon jól megalapozták Sandhurstben, ennek eredményeként lett 2016-ban megjelent könyvének címe is a brit akadémia mottója: „Serve to Lead”, azaz „Szolgálj, hogy vezethess!”

Pályafutása során több hazai és Amerikai Egyesült Államokbeli egyetem oktatásán is részt vett, s mint kiemelte, később ezen tanulmányait és képességeit tehette próbára parancsnoki beosztásokban, illetve műveleti területeken Irakban és Afganisztánban.

A külföldi képzésekre való jelentkezés bárki számára nyitott – szögezte le a mai oktatási lehetőségeket említve az ezredes. Hozzátette, hogy a bemeneteli követelményeket minden esetben az iskolák határozzák meg.

Arra a kérdésre, hogy a fiatal tisztek miért jelentkeznek a külföldi intézmények oktatásaira, Porkoláb ezredes aláhúzta: Magyarország NATO-tagsága nagyon fontos tényező, hiszen katonáink nemzetközi hadszíntereken, vállat vállnak vetve szolgálják a nemzetközi békét. „Ehhez viszont nem csak arra van szükség, hogy nagyon jó felkészítést kapjunk ezekben az iskolákban, hanem arra a fontos kapcsolati rendszerre is, amire szert tehetünk a tanulmányaink során” – mondta.

Kiemelte: az elmúlt években közel kétszáz magyar tiszt kapott lehetőséget arra, hogy külföldön tanulhasson.

(A teljes beszélgetés ide kattintva tekinthető meg.)