Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Pumák a Bakonyban

Szöveg: HATESZ | Fotó: az egyesület felvételei |  2023. március 22. 13:03

Különleges túranapot szervezett a Hajagi Természetvédő és Szabadidő Egyesület (HATESZ) a 2023 Európa Kulturális Fővárosa Veszprém programsorozat keretében március 11-én.

Emlék a túráról

A Pumák a Bakonyban elnevezésű honvédelmi emléktúrát első alkalommal rendezték meg a szervezők, melynek társszervezője a Hazajáró Honismereti és Turista Egylet volt. A résztvevők megismerhették a Magyar Királyi Honvéd Légierő legkiemelkedőbb katonai alakulatának, a veszprémi 101. „Puma" Honi Légvédelmi Vadászrepülő Osztály majd később ezred hősi történetét, ezzel megemlékezve és fejet hajtva a sokszoros túlerővel szemben, a hazai légteret védő bátor pilóták előtt.

Hazajáró túra eddig még nem indult laktanyából, ezért is volt különleges az indulási helyszín, melynek a veszprémi Kossuth laktanya adott otthont és az MH Légi Műveleti Vezetési és Irányítási Központ parancsnoka, Bardon Tamás ezredes biztosított. A résztvevőket ünnepélyes keretek között Piros György nyugalmazott miniszteri tanácsos köszöntötte, aki régóta szervez hagyományőrző kiállításokat.

Puma Emléktábla Jutason

A köszöntő után a közel száz fős csoport több emlékhelyszínt is meglátogatott. A HM Vagyongazdálkodási Igazgatóság vezetőségének és az MH Böszörményi Géza Csapatgyakorlótér Parancsnokságának köszönhetően, a természetjárók ellátogathattak a volt Jutas reptérre, ahol a Pumák emléktáblájánál Pálffy Sándor régész ismertette a hős pilóták történetét. Ezután a lőtér szélén álló ejtőernyős emlékhelyhez haladtak tovább. Ezen a helyen, az 1941. április 12-ei súlyos légikatasztrófa során huszonhárom ejtőernyős katona vesztette életét. Az események emlékére minden évben ezen a napon megemlékezéseket tartanak. Papp Attila régész ismertette a reptér történetét és beszélt a még megmaradt épületekről is, továbbá elmondta: alakulóban van egy széleskörű összefogás, mely segíti az itt fellelhető történelmi emlékhelyek megőrzését és az épületek állagmegóvását.

A veszprémi fennsík és a reptér történelme egészen az 1900-as évekre nyúlik vissza. Már az Osztrák-Magyar Monarchia hadserege is katonai célokra használta ezt a helyszínt. A Magyar Királyi Honvéd Légierő 101. Honi Légvédelmi Vadászrepülő Osztály vitéz Heppes Aladár repülő őrnagy parancsnoksága alatt alakult meg, és települt Jutasra 1944. május 1. napján. Veszprémet a második világháborúban nyolcvanhat bombatámadás érte, jelentős polgári áldozatot követelve. Az itt elhelyezett emléktábla ezen áldozatokról is megemlékezik. A túra résztvevői koszorúkat helyeztek el az emlékhelyen.

Vizéz Bertalan Árpád kilátó-Papod 644 m

A menet a hadiutat követve Márkó felé vette az irányt, a környék legmagasabb pontját, a Papod-hegy csúcsát érintve. A kirándulók a hegytetőn lévő vitéz Bertalan Árpádról elnevezett kilátóról nézhettek le a Pumák repterére, és a Balaton-felvidék gyönyörű tájára. A kilátó mellett megtalálható Flózik Ervin emléktáblája is, aki 1945 januárjában vadászgépével ezen a helyen zuhant le és halt hősi halált.

A program végén a HATESZ és a Hazajáró Honismereti és Turista Egylet vezetősége ünnepélyesen megállapodást kötött. „A szövetség tagjai a kárpáti természetjárás hagyományait szem előtt tartva együtt munkálkodnak a Kárpát-medencei magyarság összetartozásának erősítésén, elsősorban a honismeret és a turizmus eszközeivel.”

A túra teljesítői büszkén emlegethetik a Pumák jelmondatát: „Vezérünk a bátorság! Kísérőnk a szerencse!”

Címkékemléktúra