Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Quick Response 2024

Kiemelkedő magyar részvétel az EUFOR éves gyakorlatán

Szöveg: Földházi Enikő őrnagy | Fotó: Dévényi Veronika, Koncsek Barna főhadnagy |  2024. szeptember 27. 8:30

Az Európai Unió bosznia-hercegovinai békefenntartó missziója, az EUFOR Althea művelet augusztus 24. és szeptember 16. között rendezte meg a Quick Response 2024 gyakorlatot. A kiképzési eseményt először 2012-ben hajtották végre a missziós erők, azóta pedig minden évben az egyik legnagyobb nemzetközi katonai kiképzési eseménynek számít a nyugat-balkáni országban.

20240913 QR 24 CC (28)_Dévényi

A Quick Response 2024 gyakorlat az EUFOR teljes állománya, mind a 23 nemzet részvételével, valamint a bosznia-hercegovinai haderő logisztikai támogatásával zajlott le. Az idei gyakorlat egyik újdonsága a tartalék erők aktiválása volt, melynek keretében magyar, osztrák és román alegységek érkeztek Bosznia-Hercegovinába, hogy csatlakozzanak az EUFOR állandó erejéhez. A tartalék erők között két magyar század is volt, az egyik a honi készenlétből, Szentesről érkezett készenléti század, a másik pedig a KFOR Harcászati Tartalék Zászlóalj egyik százada, amelyet a koszovói Novo Seloból csoportosítottak át a gyakorlatra. Ennek következtében ideiglenesen, a kiképzési esemény idejére többszörösére nőtt az EUFOR magyar kontingensének létszáma, ennek a döntő többségét pedig a „harcolók”, azaz a manőverszázadok tették ki.

A tartalék erők aktiválását az RSOM-I folyamat, vagyis a beérkező katonák, valamint katonai járművek és eszközök fogadása (Receiving), állomásoztatása (Staging), tovább mozgatása (Onward Movement) és beillesztése (Integration) követte. A gyakorlat első fázisában tehát a logisztika kapott hangsúlyos szerepet, emellett a beérkezők különböző kiképzéseken és ismeretfrissítő foglalkozáson vettek részt, hogy zökkenőmentesen be tudjanak illeszkedni és az EUFOR állandó erőivel megegyező szinten legyenek képesek végrehajtani feladataikat.

20240913 QR24 CC-103_Koncsek

A következő fázisban a manővererők elfoglalták a számukra kijelölt települési körletet. A Quick Response 2024 ebben is újat hozott, ugyanis a bosznia-hercegovinai haderő laktanyáiban található ideiglenes települési körletek (Temporary Staging Areas – TSAs) mellett az EUFOR idén először használt „field TSA”-ket, azaz tábori körülmények között kialakított ideiglenes települési körleteket. Ebben a fázisban a manővererők parancsnokai – az EUFOR Összekötő Megfigyelő Csoportjai (Liaison Observation Teams – LOTs) segítségével felvették a kapcsolatot a felelősségi körükbe tartozó terület polgármestereivel, valamint rendőri és katonai vezetőivel, hogy megismerkedjenek annak sajátosságaival, erősségeivel és kihívásaival.

A gyakorlat legizgalmasabb szakaszában, egy rövid, pár napos időszakba sűrítve az ország több pontján „volt szükség” az EUFOR erőinek bevetésére, legyen szó lőszer-, fegyver- és robbanóanyagraktár vagy stratégiai fontossággal bíró létesítmény (pl. a szarajevói nemzetközi repülőtér) védelmének megerősítéséről, elfajuló tüntetés kezeléséről, vagy védett személyek, illetve sérültek evakuálásáról. Az EUFOR minden katonája, a manővererőktől a nemzetközi és nemzeti támogató elemeken és a műveletet vezető törzsön át a gyakorlatot tervező és értékelő ellenőrökig egységbe kovácsolva, az ENSZ-mandátumban foglaltak alapján, pártatlanul és magas szakmai színvonalon hajtotta végre a gyakorlatot úgy, hogy közben a mindennapi feladatok ellátása sem szenvedett csorbát.

1G9A0116_Dévényi

A Quick Response 2024 egyik utolsó mozzanataként a katonák a gyakorlat során tesztelt tudásukról, képességeikről és együttműködési készségükről a gyakorlat kiemelt látogatói napján is számot adtak. A bosznia-hercegovinai politikai és katonai vezetők, valamint a diplomáciai testület tagjai előtt végrehajtott dinamikus bemutatót az EUFOR nemzeteinek járműveivel – köztük a Magyar Honvédség külön erre az alkalomra kitelepített két Gidrán páncélozott harcjárművének – való felvonulás, majd pedig az ünnepélyes záró ceremónia követte.

Luigi Soreca, az Európai Unió nemrég kinevezett bosznia-hercegovinai különmegbízottja a bemutatót követően levélben emelte ki az EUFOR professzionalizmusát, fegyelmezettségét és elhivatottságát, valamint, hogy a Quick Response 2024 gyakorlat ismét nyomatékosította az EUFOR – mint az Európai Unió integrált megközelítésének katonai része – felkészültségét és elkötelezettségét Bosznia-Hercegovina iránt.

20240913 QR24 CC-37_Koncsek

Dr. Sticz László vezérőrnagy, az EUFOR parancsnoka értékelése szerint a Quick Response a gyakorlat mindhárom dimenziójában, vagyis a stratégiai, a hadműveleti és a harcászati szinten egyaránt sikeres volt. A tábornok szerint az EUFOR ismét bebizonyította mind az ország vezetése, mind a lakosság felé, hogy képes a mandátumban foglalt feladatok magas szintű végrehajtására. Hozzátette, a gyakorlat ideje alatt a magyar kontingens nemcsak kiemelt létszámban, hanem a manőver-, támogató- és irányító erőket, harctéri és tartalék alegységeket, szárazföldi és légierős elemeket egyaránt igazi egységbe kovácsolva tett ismét bizonyságot arról, hogy a bosznia-hercegovinai szerepvállalás Magyarország számára kiemelt fontossággal bír.