Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Rakétatámadás ért egy észak-iraki katonai támaszpontot

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2023. február 3. 18:07

Ismeretlenek nyolc rakétát lőttek ki február 1-én, szerdán az észak-iraki Ninive kormányzóságban található Zilkán támaszpontra, ahol török katonák is állomásoznak, két rakéta a létesítményen belül csapódott be – közölte iraki Kurdisztán terrorelhárító ügynöksége.

Magát megnevezni nem kívánó iraki biztonsági forrás a sajtóval azt közölte, hogy a támadásban egy ember megsebesült. Az elkövetésért egyelőre egyetlen csoport sem vállalta a felelősséget.

Törökország évtizedek óta hajt végre légicsapásokat a szomszédos Irak területén, a műveletek a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) iraki bázisait célozzák.

A PKK-t Törökország mellett az Európai Unió és az Egyesült Államok is terrorszervezetnek minősítette. Bagdad ellenben több alkalommal tiltakozott Ankaránál a csapások miatt, melyeket az iraki szuverenitás megsértésének tart.

Korábban az iráni Forradalmi Gárda is intézett támadást rakétákkal és drónokkal Irak kurd régiójában „terrorista csoportok” ellen, és a fegyveres testület szeptemberben bejelentette, mindaddig támadja őket, amíg a helyi hatóságok fel nem lépnek ellenük.