Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Sokan meghaltak egy iszlamista támadásban a Kongói Demokratikus Köztársaságban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2023. január 25. 17:07

Legalább 23 civil meghalt január 23-án, hétfőre virradó éjszaka egy faluban a Kongói Demokratikus Köztársaság keleti részén a Szövetséges Demokratikus Erők (ADF) nevű ugandai iszlamista milíciának tulajdonított támadásban – közölték helyi vezetők.

Roger Wangeve, egy helyi civil szervezet elnöke szerint 24-en haltak meg az ADF támadásában Észak-Kivu tartomány Beni járásának Makugwe falujában. Saidi Balikwisha tartományi képviselő 23 meggyilkolt emberről beszélt. A képviselő szorgalmazta, hogy jól felszerelt és kiképzett katonákat vezényeljenek a térségbe „az ellenség támadásainak a megelőzése céljából”. Roger Wangeve szerint az áldozatok között 17-en egy italmérésben söröztek, a milicisták valamennyiüket lemészárolták. Legalább hét lakóházat felgyújtottak, három gyógyszertárat és 11 boltot kifosztottak, a magukkal hurcolt civilek száma egyelőre nem ismert – közölte Wangeve.

Az Észak-Kivu tartományban és a szomszédos Ituriban tevékenykedő ADF, amelyet az Iszlám Állam terrorszervezet kelet-afrikai szárnyaként tart számon, egyike a leginkább véreskezű dzsihadista szervezeteknek a Kongói Demokratikus Köztársaság keleti térségében. Legutóbb január 15-én robbantottak pokolgépet egy evangélikus templomban, a merényletben legalább 14-en meghaltak és 63-an megsebesültek.

Az Egyesült Államok 2021-ben vette fel az ADF-et a külföldi terrorszervezetek listájára.