Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szakasz szintű kiképzésekkel folytatódott a felkészülés

Szöveg: Búz Csaba főhadnagy | Fotó: a szerző felvételei |  2021. szeptember 16. 9:07

Szakasz szintű ellenőrző foglalkozásokat tartottak szeptember közepén a NATO CREVAL (Combat Readiness Evalution of Land Headquarters and Units) ellenőrzésre készülő MH Közepes Lövészdandár, 3. Lövészzászlóaljának katonái.

Hmvhely (1)

Az MH 5. Bocskai István Lövészdandár hódmezővásárhelyi 3. Bercsényi Miklós Lövészzászlóalj bázisán megalakított és az őszi ellenőrzésre készülő alegység tovább folytatta a felkészülését.

Az éleslövészettel egybekötött ellenőrző foglalkozásokra a szakaszok mind gyalogosan, mind pedig kombinált harcrendben végrehajtott összetett harcászati feladatok gyakorlásával készültek fel. A szakasz szintű feladatok komplexebb felkészülési követelményeket kívánnak, mint korábban. A felkészülésnek ebben a fázisában a lövész rajok által korábban elsajátított képességeket kell magasabb szintre emelni ahhoz, hogy a rajok összeforrjanak egy szakasz szintű alegységgé.

Hmvhely (8)

„A szakaszparancsnokok feladata ilyenkor nehéz, mert a rajokat most már egyszerre és összehangoltan kell mozgatni, de jól felkészített rajokkal ezt néhány nap alatt el lehet érni” - mondta Turcsik Tibor főhadnagy, a 3. Lövészzászlóalj szakaszparancsnoka. „Az egyéni harcos és a parancsnoki munkában az elmúlt időszak feladatai miatt egy kissé megkopott a kiképzettségi szint, de az ellenőrzésekre való felkészülés megkezdése óta az ismereteket készség szintre fejlesztettük” - hangsúlyozta a főhadnagy.

A felkészült szakaszok képesek kombinált harcrendben szennyezett terepszakasz vagy műszaki akadály leküzdésére, különböző incidensekre történő reagálására, illetve képesek egy előkészített szakasz támpontból a meghatározott harcászati feladatok végrehajtására is.

Hmvhely (7)

A lövészzászlóalj ellenőrzésére való felkészülése Táborfalván, a század szintű összekovácsolásokkal folytatódik.

A NATO CREVAL (Combat Readiness Evalution of Land Headquarters and Units) kifejezés a NATO Szövetséges Európai Főparancsnokságának alárendeltségébe tartozó, szövetségi műveletekre felajánlott és kijelölt zászlóalj szintű, szárazföldi alegységek alkalmazási készenlétének felmérési és értékelési rendszerét jelenti.

Kapcsolódó cikkek