Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tábornoki kinevezések és előléptetés a Sándor-palotában

Szöveg: Honvédelmi Minisztérium | Fotó: Bruzák Noémi (MTI) |  2020. szeptember 21. 16:36

Magyarország köztársasági elnöke augusztus 1-jei hatállyal vezérőrnagyi rendfokozatba léptette elő Bozó Tibor dandártábornokot, az MH Transzformációs Parancsnokság parancsnokát, illetve dandártábornokká nevezte ki Somogyi Zoltán ezredest, a Közép-európai Többnemzeti Hadosztály-parancsnokság törzsfőnökét, és Berec Zoltán András ezredest, a MH Légi Műveleti Vezetési és Irányítási Központ parancsnokát. Az eseményen részt vett Szabó István honvédelmi államtitkár, és Korom Ferenc vezérezredes, a Magyar Honvédség parancsnoka is.

20200921-tabornoki-kinevezes-eloleptetes  (2)

Bozó Tibor vezérőrnagy a Kossuth Lajos Katonai Főiskola befejezését követően 1981-ben kezdte katonai pályafutását Baján, az MH 108. Mészáros Lázár Gépesített Lövészezrednél, ahol kisebb kitérőkkel – tanulmányok a Zrínyi Miklós Katonai Akadémián, hadműveleti főtiszt a kaposvári MH 2. Katonai Kerületparancsnokságon - több mint 16 évig szolgált. 1993-ban a Zrínyi Miklós Katonai Akadémián, az Összfegyvernemi szakon hadműveleti-harcászati képesítésű tisztként végzett, illetve részt vett egy vezérkari tanfolyamon is 2003-ban, a US Army War College-on, az Egyesült Államokban. Mindezek mellett 2009-ben fél éves külföldi beosztásban szolgált az EUFOR Parancsnokság (Szarajevó) támogató helyetteseként. Számos kitüntetés, szolgálati jel, és érdemjel mellett, 2019-ben átvehette a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztjét is.

20200921-tabornoki-kinevezes-eloleptetes  (3)

Somogyi Zoltán dandártábornok 1996-ban végezte el a Kossuth Lajos Katonai Főiskolán a tanulmányait, majd még ebben az évben kezdte meg katonai szolgálatát a debreceni Lövészdandárnál, ahol egészen 2007-ig szolgált, ezt követően pedig Székesfehérvárra került, ahol jelenleg a Közép-európai Többnemzeti Hadosztály-parancsnokság törzsfőnöke. Somogyi Zoltán számos külföldi tapasztalatot szervezett, hiszen vezérkari tanfolyamon vett részt Németországban, továbbá szolgált Koszovóban, Macedóniában, Afganisztánban, illetve összekötő tiszt volt a Német Hadsereg Műveleti Parancsnokságán.

20200921-tabornoki-kinevezes-eloleptetes  (1)

Berec Zoltán András dandártábornok a Kilián György Repülő Műszaki Főiskola Vadászirányító-megfigyelő szakon fejezte be iskolai tanulmányait 1986-ban. Hivatásos katonai szolgálatát szintén ebben az évben kezdte meg a kecskeméti Vadászrepülő Ezrednél. Az ezrednél eltöltött szolgálati ideje alatt a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem, repülő és légvédelmi haderőnemi szakát is elvégezte, majd a repülőbázis törzsfőnökeként fejezte be szolgálatát Kecskeméten. Ezt követően három éven keresztül Németországban, Ramsteinben szolgált a Légierő Parancsnokság (COMPONENT COMMAND – AIR), Logisztikai Főnökség főnökeként, majd a Honvéd Vezérkaron eltöltött évei után a Magyar Honvédség Légi Vezetési és Irányítási Központ parancsnoka lett.