Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Augusztus második hetében is különféle tematikájú honvédelmi táborokkal várták az érdeklődő fiatalokat az MH 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred zászlóaljai. Az izgalmas és kalandos programok után a gyerekek rengeteg új ismerettel és életre szóló barátságokkal távoztak a közel egy hetes táborokból.

Tiszasziget

A harcos tábor első napját az alaki fogások elsajátításával kezdték a táborozók. A szervezők már ekkor nagy hangsúlyt helyeztek az összekovácsolásra, valamint arra, hogy a gyerekek jobban megismerhessék egymást és a táboroztatókat. Az első nap legnagyobb sikere a közelharc oktatás volt, amely során elsajátíthatták az önvédelem és az esés alapjait. A következő napok átmozgató reggeli testneveléssel kezdődtek, majd a táborozók megismerkedtek a térkép és tájoló használatával. Ezt követően az elméletben megszerzett tudásukat gyakorlatban is megmutatták egy jó hangulatú menetgyakorlat során.

A tábor egyik sajátossága, hogy úgynevezett napi Jó Hír Táblát is vezettek a gyerekek, amire - egyebek mellett - ez is felkerült: „a mai napunk csupa mozgásból és szórakozásból állt, de ami segítséget és támogatást kaptam, sose felejtem el.” A sportvetélkedő során akadálypályákon is megmérettették magukat a táborozók, ez - többek között - ügyességi, állóképességi és erőnléti feladatokból állt. Megtanulták az elsősegélynyújtás alapjait, ízelítőt kaptak sebesültellátásból és a különféle kötözési módszereket is elsajátíthatták.

Különleges vendéget is fogadtak, a táborban ugyanis látogatást tett Nagy Rita őrmester, U20-as kick-box világbajnok, a szegedi toborzó iroda munkatársa, aki a sportpályafutásáról mesélt a gyerekeknek. A bátrabbak kipróbálhatták a sportág alap ütéseit és rúgásait. A Tiszaszigeti Mélypont melletti erdőben az erődítést, az álcázást, a menedéképítés, illetve túlélési technikákat gyakorolták a fiatalok. Egyebek mellett azt is megtanulták, hogy miként lehet ivóvizet nyerni esővízből, növényekből.

A tábor utolsó napja a záróünnepségre történő felkészüléssel telt. Az ünnepélyes záráson - amelyen részt vett Nagy László őrnagy, a 46. Heim Géza Területvédelmi Zászlóalj megbízott parancsnoka, valamint Ferenczi Ferenc, Tiszasziget polgármestere is - a szüleik előtt vehették át az elismeréseket a legjobban teljesítők.

Mezőtúr

A 68. Horgos Dezső Területvédelmi Zászlóalj által szervezett harcos tematikájú honvédelmi táborban próbálhatták ki magukat a 12-16. év közötti diákok augusztus 8-12. között, Mezőtúron. Idén ez volt a harmadik tábor a zászlóalj és a helyi önkormányzat szervezésében. Az öt nap alatt a diákok ízelítőt kaptak a honvédség mindennapjaiból: ébresztővel, körletszemlével majd reggeli tornával kezdődtek számukra a napok. A tábori foglalkozásokon álcázási technikát tanultak, illetve elsajátították a különféle típusú menedékek építését, valamint a tájoló és a térkép használatát. Mindemellett kipróbálhattak egy korszerű szimulációs eszközt, és hagyományőrzők is ellátogattak hozzájuk, akik első és második világháborús katonai fegyverekből, valamint katonai eszközökből rögtönöztek egy mini kiállítást és tartottak előadást.

A táborozók egészségügyi ismereteket is szereztek: többek között az újraélesztés szakszerű technikáját, illetve a sebesültszállítást is gyakorolták. Airsoft fegyverek segítségével a pontos célzást is volt alkalmuk kipróbálni.

Az idei év utolsó honvédelmi táborát Kunszentmártonban rendezi a 68. Horgos Dezső Területvédelmi Zászlóalj augusztus harmadik hetében.

Szeghalom

A Várhelyi táborban rendezett hagyományőrző tematikájú honvédelmi tábort augusztus második hetében a 101. Fekete Imre Területvédelmi Zászlóalj. A fiatalok - a reggeli, frissítő sportfoglalkozásokat követően - megismerkedtek az alaki fogások alapjaival. Mindemellett betekintést nyertek az 1848-49-es forradalom és szabadságharc katonai viseletébe és megismerték az akkor használt fegyvereket, azok működését. Az alaki és harcászati bemutatókon gyakorolták a korhű katonai fogásokat és felelevenítették a híres csatajeleneteket is. A Békés megyei Károlyi-huszár, valamint a Honvéd Hagyományőrző és Kulturális egyesület tagjai pedig ügyességi íjászversenyt szerveztek a gyerekek részére.  A rajok ügyességi feladatokban és sorversenyeken is megmérettették magukat. Megtekintették a Mundérba Bújt Történelem állandó magángyűjtemény kiállítást. Látogatást tettek a Vésztő-Mágor Történelmi Emlékhelyre, melynek nevezetessége a Mágori-dombok, azaz két, 9-10 méter magas halom. Az egyikben végzett ásatások során feltárt leletek - melyek eredeti helyükön csodálhatók meg - mintegy hatezer év egymásra rétegződött településnyomait szemléltetik. A másik dombon a Vatától származó Csolt nemzetség Árpád-kori monostorának maradványait találták meg.

Az utolsó napon, az ünnepélyes táborzáráson Macsári József, Szeghalom város polgármestere, Hajdu Klára, a Szeghalmi Művelődési és Szabadidő Központ, Könyvtár és Közérdekű Muzeális Gyűjtemény megbízott igazgatója, Túri János magángyűjtő, a Mundérba Bújt Történelem Állandó Kiállítás tulajdonosa, Lipták József alezredes, a 101. Fekete Imre Területvédelmi Zászlóalj parancsnoka és Berta Sándor százados, táborparancsnok elismeréseket adott át a táborozóknak. A rendezvényen a polgármester még egy tortával is meglepte a gyerekeket.