Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tűzbe mentek - a Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2022. augusztus 9. 11:23

A júliusi kánikulában három napon keresztül segítette a pusztító szlovéniai erdőtüzek megfékezését az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis tizenhárom katonája, illetve két Mi–17-es szállítóhelikoptere.

MH_2022_8

Kétezer hektáron tombolt az erdőtűz a szlovén–olasz határ térségében július végén. A több mint ezer tűzoltó fáradtságos munkáját a Magyar Honvédség is támogatta: július 22-én az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis tizenhárom katonája és két Mi–17-es szállítóhelikoptere indult útnak, hogy a levegőből segítse a lángok elleni küzdelmet. A különítmény a szlovéniai Temnica településénél csatlakozott az osztrák, a horvát, az olasz, a román, a szerb és a szlovák haderő helyszínre küldött állományához, ugyancsak jelentős szerepet vállalva a kiterjedt erdőtüzek megfékezésében. A magyar Mi–17-esek később áttelepültek Divacára. A gépek három nap alatt közel 30 órát repültek és 195 alkalommal ürítették a külső függesztményként szállított ballonjaik (bambi bucket) tartalmát. A berendezésnek köszönhetően a repülőeszköz egy feltöltésnyi vízzel is jelentős területet képes eloltani, s főként olyan helyeken vetik be, amelyek más járművekkel megközelíthetetlenek.

Bali Tamás ezredes, az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis parancsnokhelyettese elmondta, hogy a tűzoltásban való részvétel az alakulat állománya számára repüléstechnikai szempontból rutinműveletnek számít, hiszen a forgószárnyasaik nyaranta Magyarországon is több alkalommal emelkednek a levegőbe ilyen feladatok elvégzésére. Szlovéniában leginkább az jelentett kihívást, hogy több nemzet légi járművei tartózkodtak egyszerre ugyanabban a légtérben – ez pedig a hozzáállásban és a végrehajtásban is nagy koncentrációt, egyben rugalmasságot kívánt meg minden résztvevőtől. Az ezredes kiemelte azt is, hogy a lángok megfékezésében nyújtott segítséget a szlovén hadsereg összhaderőnemi parancsnoka személyesen köszönte meg a magyar katonáknak.

További részletek a Magyar Honvéd magazin augusztus 12-én megjelenő számában!