Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Új parancsnok az MH Egészségügyi Központ élén

Szöveg: Navarrai Mészáros Márton | Fotó: Szováthy Kinga |  2023. február 2. 12:17

„Az MH Egészségügyi Központ a hadsereg része marad, ezzel biztosítva a védelem-egészségügy jelenlegi magas szakmai színvonalát a továbbiakban is” – mondta Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes az MH Egészségügyi Központban február elsején Budapesten.

MH_EK_parancsnoki_atadas-atvetel_20230201_07 copy

A Központ parancsnoki beosztásának átadás-átvétele alkalmából rendezett állománygyűlésen a honvédelmi tárca parlamenti államtitkára úgy fogalmazott: Magyarország történelme megmutatja, hogy Európa szívében csak különös túlélési ösztönnel, szívós immunrendszerrel és alkalmazkodóképességgel lehet átvészelni a nemzedékeket megviselő viharos időszakokat.

„Környezetünk és vele mi is egy ilyen időszak kellős közepén vagyunk – pandémia, gazdasági nehézségek, szankciók és a háború súlyosbítják életünket. Ebben a helyzetben a mi felelősségünk átgondolni, hogy a haza, a magyar emberek biztonsága érdekében mit lehet és főleg, mit kell tennünk” – mondta Vargha Tamás, hozzátéve: a kormány és a tárca számára a magyar haderő harckészségének fejlesztése kiemelt prioritást élvez.

MH_EK_parancsnoki_atadas-atvetel_20230201_08 copy

„A fejlesztés és a vele következő változás önökhöz, a Magyar Honvédség Egészségügyi Központjához is elért. A tavalyi évben kormányzati döntés született arról, hogy a központból a gyógyító rész, a Honvédkórház kiválik és 2023. január elsejétől az ellátási feladatok döntő részét – új egészségi szolgáltatóként az Észak-Pesti Centrumkórház – Honvédkórház veszi át. Miénk marad azonban a Magyar Honvédség Egészségügyi Központja annak érdekében, hogy a védelem-egészségügy jelenlegi magas szakmai színvonala és további fejlesztése is biztos legyen” – húzta alá az államtitkár.

Dr. Kopcsó István vezérőrnagy, az intézmény leköszönő parancsnoka beszédében felidézte az MH EK-nál 2016 óta elért szakmai eredményeket. Kiemelte, hogy a helyettese, dr. Muzsay Ildikó ezredes támogatásával a központ szakmai és szervezeti stabilitásáért dolgozott, ami idővel magával hozta az egészségügyi biztosítás szintjének és biztonságának emelkedését is. Az MH Egészségügyi Csoportfőnökség 2020-as megalakulását pedig „régi szakmai álma” megvalósításaként jellemezte. Hangsúlyozta: az egészségügyi szolgálat teljesítményét 2023-tól már annak saját jogán, teljes komplexitásában ítélik meg.

MH_EK_parancsnoki_atadas-atvetel_20230201_16 copy

„Köszönettel tartozunk dr. Kopcsó István vezérőrnagynak mindazért a munkáért, amelyet a magyar és a szövetséges katonák egészségéért tett. Az ő nevéhez köthető, hogy hazánkban jött létre és működik a mai napig a NATO Katona-egészségügyi Kiválósági Központ, hogy a legsúlyosabb járványügyi helyzetben – mint a legfelső szakmai vezető – útmutatásaival óvta a magyar katonák, a honvédség állományának egészségét és szervezte ellátását, valamint tapasztalatával segítette az országhatár mellett szolgálatot teljesítő rendvédelmi szervek egészségügyi ellátásának megszervezését” – méltatta az egykori parancsnokot Schmidt Zoltán vezérőrnagy, a Honvéd Vezérkar főnökének gazdálkodási helyettese.

Az új parancsnok, dr. Fejes Zsolt Dezső ezredes úgy fogalmazott: megtiszteltetésnek tartja, hogy az MH Egészségügyi Központ parancsnoki és az MH egészségügyi főnöki beosztását betöltheti. Mint elmondta: tisztában van azzal, hogy számos feladattal kell megbirkóznia az általa vezetett szervezetnek, de ami őt illeti, azon fog munkálkodni, hogy az állománynak jó parancsnoka legyen, mert hitvallása szerint a sikert alapvetően a szervezetnél szolgálók szakmai munkája határozza meg.