Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Újabb, az eddigi legnagyobb hadgyakorlatára készül Dél-Korea és az Egyesült Államok

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2023. március 25. 14:08

Eddigi legnagyobb, éleslövészettel egybekötött közös hadgyakorlatára készül Dél-Korea és az Egyesült Államok, miközben még nem fejezték a legutóbbit – jelentette be a dél-koreai védelmi minisztérium a március 22-i közleményében.

A magas technológiai színvonalat képviselő hadi felszerelések felvonultatásával tervezett júniusi esemény hivatalosan a két ország közötti szövetség hetvenedik évfordulójához kapcsolódik.

Dél-Korea és az Egyesült Államok ezen a héten zárja az elmúlt évek egyik legnagyobb közös gyakorlatát, amire Észak-Korea azzal a fenyegetéssel válaszolt, hogy „a Csendes-óceánt lőtérré változtatja”. Hadserege különböző katonai műveleteket hajtott végre, egy rakétakilövéssel például támadásra adott válaszlépést szimulált, legutóbb pedig hadászati manőverező robotrepülőgépet bocsátott fel.

A dél-koreai-amerikai közös gyakorlatok jelentőségét Donald Trump volt amerikai elnök idején szándékosan csökkentették, mivel azt remélték, hogy ezzel megkönnyítik a nukleáris leszerelésről folytatott tárgyalásokat Kim Dzsongun észak-koreai vezetővel. A megbeszélések azonban nem hoztak konkrét eredményt, mi több, Észak-Korea nukleáris arzenálja bővült.

Az Egyesült Államok és Dél-Korea januárban jelentette be, hogy fokozni akarja közös hadgyakorlatait. Japánt az elmúlt hónapokban szintén bevonták néhány alkalommal. A dél-koreai elnök és a japán kormányfő az elmúlt napokban biztonsági együttműködésük szorosabbra fűzésében állapodott meg. Phenjan évek óta az országa elleni invázió és nukleáris háború előjátékának véli a közös gyakorlatokat.