Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Újra nemzetközi tanfolyam a béketámogatóknál

Szöveg: MH Béketámogató Kiképző Központ | Fotó: a központ felvételei |  2021. szeptember 26. 7:19

Tizennégy országból érkeztek felkészülők a 39. Nemzetközi Katonai Megfigyelő Tanfolyamnak (International Military Observer Course - IMOC) otthont adó MH Béketámogató Kiképző Központba, szeptember 20-án.

béketámogatók_új (1)

A járványügyi előírások betartásával rendezett háromhetes tanfolyam huszonöt résztvevője közül tizennyolcan külföldről érkeztek: Banglades, Ciprus, Egyiptom, Észtország, Georgia, Kazahsztán, Montenegró, Németország, Pakisztán, Portugália, Szlovákia, Ukrajna, valamint Zambia delegált hallgatót, míg a magyar felkészülők tekintetében hét katona vesz részt az IMOC-on.

A tanfolyam tíz fős nemzetközi oktatói csoportjába Ausztriából, Bosznia-Hercegovinából, Ghánából, Horvátországból, Németországból és Szerbiából érkeztek, a magyar instruktori csoportot pedig aktív állományú és önkéntes műveleti tartalékos, több missziós tapasztalattal rendelkező főtisztek és tisztek alkotják. Mindannyian rendelkeznek a szükséges oltásokat tanúsító igazolással.

béketámogatók_új (6)

Az első héten a hallgatók elsősorban elméleti - többek között - járőrözéssel, bejelentések kivizsgálásával, információgyűjtéssel kapcsolatos foglalkozásokon vettek részt, amelyek megfelelő alapot adtak a későbbi gyakorlati feladatok sikeres végrehajtásához. Megismerkedtek - egyebek mellett - az ENSZ békefenntartó tevékenységének alapjaival, a missziók megalakításának folyamatával és a békefenntartó műveletekben résztvevő különböző szervezetek feladatrendszerével, valamint felfrissítették egészségügyi ismereteiket is. A katonai megfigyelők fegyvertelen volta miatt kiemelt figyelmet kap a tárgyalástechnika és a tolmácskezelés, valamint a kulturális különbségek figyelembevétele.

A gyakorlati foglalkozások során megismerkednek az angol nyelvű rádió híradás alapjaival, a megfigyelőpont üzemeltetésének szabályaival, de részt vesznek aknaismereti foglalkozáson, komplex járőrgyakorlaton és helikopteres légi-felderítésen is. A felkészítés végén a hallgatók zárógyakorlat keretében adnak számot megszerzett tudásukról.

béketámogatók_új (9)

A tanfolyam elvégzését követően a résztvevők lehetőséget kapnak arra, hogy az Egyesült Nemzetek Szervezete, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet, az Európai Unió és más nemzetközi szervezetek által vezetett katonai megfigyelői missziókban, vagy egyéb béketámogató művelet keretében külföldi szolgálatot teljesítsenek.