Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Üzemtelepítés magyar beszállítókkal

Szöveg: Teszler Vendel | Fotó: Rácz Tünde |  2023. március 21. 8:05

Az idén alakult Satys PSP Hungary Zrt. francia-magyar vegyesvállalat gyulai gyártócsarnokában Pálinkás Róbert kalauzol végig bennünket. Az új üzem ügyvezetője jelenleg a gyártóberendezések telepítését koordinálja.

RT1_8158

„A beruházás célja, hogy az Airbus az általa Gyulán gyártott, forgácsolt alkatrészek felületkezelését helyben lássa el. A kezelés most még Franciaországban és Németországban történik, a beruházás megvalósulásával viszont a szállítási út és költség csökkenthető, hiszen itt 40 méter van az Airbus és a Satys épülete között. Az elsődleges cél az Airbus kiszolgálása, de a csarnokban még bőven van hely, így a jövőben egyéb megrendelések is érkezhetnek. Most a kvalifikációs időszak következik, a telepített berendezéseket, technológiákat ellenőrzi az Airbus a saját minősítési rendszerével. A vizsgálat után a cég elfogadott beszállítójává válunk, ami nagyon erős garancia a jövőbeli potenciális ügyfelek részére” – mondja Pálinkás Róbert.

A felületkezelés során festő és galvántechnológiát használnak. A festést a kabinokban szórópisztollyal manuálisan végzik. A galvánsoron viszont teljesen automatizáltak a munkafolyamatok.

RT1_8130

„A festőkabinok Olaszországból jöttek, de a mögé épített teljes rendszert egy magyar beszállító rakta össze, egészítette ki az épületgépészeti és energetikai rendszerekkel. A galvánsorok viszont egy-két komponens kivételével tisztán magyar gyártó által előállított berendezésekből állnak” – tudjuk meg az ügyvezetőtől.

A környezetvédelem elsődleges szempontot jelentett a beruházásnál, költsége a befektetett összeg egyharmadát teszi ki. Az üzem saját szennyvízkezelő művel rendelkezik, mely a felhasznált vizet olyan tisztává változtatja, hogy az a közműhálózatba visszaengedhető. Az üzemnek szintén része egy kémiai és mechanikai labor, ahol az alkalmazott technikákat kiszolgáló összes vizsgálat helyben elvégezhető.

Kapcsolódó cikkek