Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Végső nyugalomra helyezték Varga Jánost, a Nemzet Sportolóját

Szöveg: honvedelem.hu / MTI | Fotó: a Magyar Birkózók Szövetsége Facebook-oldala |  2023. január 24. 19:21

Végső nyugalomra helyezték január 24-én, kedden a december 29-én, 83 éves korában elhunyt Varga János nyugalmazott honvéd ezredest, a Nemzet Sportolóját, olimpiai, világ-, és Európa-bajnok birkózót.

Varga János_temetése (1)

Varga János nyugalmazott honvéd ezredest a Magyar Honvédség 15 fős díszszakasza és három díszőre búcsúztatta a Farkasréti Temetőben, ahol felcsendült a magyar és az olimpiai himnusz, majd a gyászszertartáson dr. Schmidt Ádám, a Honvédelmi Minisztérium sportért felelős államtitkára, Wladár Sándor, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) alelnöke és Németh Szilárd, a Magyar Birkózók Szövetsége jelenlegi elnöke is felszólalt a református egyházi szertartás előtt.

„Jani bátyánk a 80. születésnapján pályafutásának krédójára hasonlóan emlékezett vissza: »a szorgalom, a céltudatosság, az akaraterő mindennél többet ér.« Ez a szemlélet egész életét áthatotta” - mondta Németh Szilárd a magyar klasszis birkózóról, majd hozzátette: „sportolóként, edzőként, versenybíróként, példaképként, a Nemzet Sportolójaként is fáradhatatlanul, az utolsó leheletéig szolgálta a magyar birkózást. A sportág iránti elhivatottsága, alázata és kitartása mindannyiunk számára örök példaként szolgál.”

Varga János_temetése (8)

A Ramszesz becenéven elhíresült birkózó az 1968-as mexikóvárosi olimpián nyert aranyérmet a kötöttfogásúak 57 kilogrammos súlycsoportjában, emellett kétszeres világ- és kétszeres Európa-, illetve 14-szeres magyar bajnok volt. Összesen tíz világversenyes érmet, közte öt aranyat szerzett, és egyike azon hat magyar birkózónak, aki olimpiai, vb- és Eb-győztesnek is mondhatja magát. Olimpiai aranyérmét a kötöttfogásúak 57 kilogrammos súlycsoportjában nyerte, de az 1968-as mexikói játékokon elért siker mellett az 1963-as és az 1970-es világbajnokságon, valamint az 1967-es és 1970-es Európa-bajnokságon is aranyérmet nyert. Mindezek mellett 1961-ben és 1967-ben vb-második, 1962-ben és 1971-ben vb-harmadik volt, az 1968-as Eb-n pedig a dobogó második fokára állhatott fel. Varga János versenyzői kvalitásait mutatja, hogy az 1961-es és 1962-es vb-n szabadfogásban szerezte érmét.

Visszavonulása után a Budapesti Honvéd, majd a junior-válogatott edzőjeként tevékenykedett, mesteredzői oklevelet szerzett. Pályafutását 2007-ben érdeméremmel ismerte el a Magyar Olimpiai Bizottság, 2010-ben megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztje polgári tagozatát, 2016-ban pedig a Nemzetközi Birkózó Szövetség beválasztotta a sportági Hírességek Csarnokába. Varga János 2018. november 20-án lett a Nemzet Sportolója.