Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Világbajnok erőemelő nő a tartalékos katonák között

Szöveg: Szidor Viktória tartalékos százados | Fotó: MH 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred |  2021. június 16. 7:17

Koczkás Éva többszörös területi, európa- és világbajnok erőemelő február elsején csatlakozott az MH 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred 5. Farkas Gyula Területvédelmi Zászlóaljhoz speciális önkéntes területvédelmi tartalékos katonaként. A nyíregyházi sportoló nagy álma, hogy egyszer kamion húzó bajnokságon is részt vegyen.

erőemelő_riport (3)

Mióta része az életednek a sport?

Tizenkét éve sportolok, mellette személyi edzőként is dolgoztam. Elmondhatom magamról, hogy így a sport nemcsak a hobbim, hanem a munkám is.

Mi motivált abban, hogy erőemelő legyél?

Régi álmom volt, hogy egyszer nekem is szóljon a dobogón a Himnusz. Emellett Fekete László mindig is az egyik példaképem volt, valahányszor megláttam, csodálkozva néztem, mekkora erő rejlik benne és én is szerettem volna kipróbálni a képességeimet ezen a területen.

Milyen sikereket értél el? Melyik eredményedre vagy a legbüszkébb?

2015-től kezdődően számos területi versenyen vettem részt, ahol jelentős eredményeket értem el. A Magyar Professzionális Erőemelő Liga Kupán, valamint európa bajnokságokon többször értem el első helyezést korcsoport és súlycsoport szerint. Minden eredményemre nagyon büszke vagyok, de ami számomra a legjelentősebb verseny volt, az a 2018-ban, Egerben megrendezett Erőemelő, Fekvenyomó és Felhúzó Világbajnokság (GPC-World Championship) ahol harmincnégy ország versenyzői közül fekvenyomásban Masters II. kategóriában világbajnoki címet szereztem, valamint erőemelésben kategóriámban második és abszolút harmadik helyezett lettem.

erőemelő_riport (2)

Mennyire nehéz érvényesülni ebben a sportágban nőként?

Amikor belekezdtem az erőemelésbe, sokszor megkaptam, hogy ez nem nőnek való sport, de nem foglalkoztam mások véleményével. Úgy gondolom ebben a sportágban, ha nem elég erélyes az ember, akkor könnyen eltapossák. Mindig is meg volt előttem a kitűzött cél, amelyet igyekeztem megfelelő határozottsággal és elszántsággal megvalósítani. Szerintem ez nem csak ebben a sportágban, de az élet minden területén egyaránt fontos. A gyermekeimet is igyekeztem arra tanítani, hogy mindig álljanak ki az igazukért, ne adják fel a kitűzött álmaikat, hiszen csak így tudnak az életben érvényesülni.

A családod mit szólt hozzá, amikor belekezdtél az erőemelésbe?

A férjem és három gyermekem első perctől elfogadták, hogy az erőemelést választottam és mai napig támogatnak benne. Kisebbik fiamnak annyira megtetszett az erőemelés, hogy ő is szeretné kipróbálni magát ebben a sportágban. Szerencsére a testalkata és az elszántsága is meg van hozzá.

Mennyit edzel egy héten? Mennyiben változtattad meg a sport miatt az étkezési szokásaidat?

Amióta elkezdtem sportolni nagyon odafigyelek az étkezési szokásaimra is. Ez egy teljes életmódváltást jelentett annak idején, ami nélkül ma már nem is tudnám elképzelni az életemet. A sportolásnak köszönhetem azt is, hogy évek óta nem vagyok beteg. Általában igyekszem a körülöttem lévő embereket is motiválni, hogy egészséges életmódot folytassanak és ennek megfelelően táplálkozzanak. Amikor versenyre készülök, minden nap edzem. Nagyon sok munka és felkészülés előz meg minden megmérettetést. Sajnos ebben az évben halt meg az edzőm, Kocsis József, akinek nagyon sokat köszönhetek. Elmondhatom, hogy ő csinált belőlem európa- és világbajnokot. Ezért szeretném a következő kupámat az ő emlékére felajánlani.

Mik a terveid erre az évre? Lesz fontos versenyed az idén?

Szeptemberben lesz a Magyar Professzionális Erőemelő Liga Kupa, amelyre már elkezdtem a felkészülést. Ezt követően pedig szeretnék részt venni az októberi világbajnokságon is.

Hogyan kerültél a Magyar Honvédséghez?

2020 elején hallottam a speciális önkéntes területvédelmi tartalékos szolgálatról a helyi toborzó irodában. Február elsején vonultam be az MH 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred 5. Farkas Gyula Területvédelmi Zászlóaljhoz.

Mi motivált, hogy katona legyél? Hogyan érzed magad katonaként?

Ünnepségeken mindig elismerően néztem az egyenruhát viselő katonákat. Olyankor sokszor bevillant egy érzés, milyen jó lenne, ott állni közöttük. Örülök, hogy kipróbálhatom magam katonaként, és így hogy lassan letelik az első hat hónap, elmondhatom, hogy nagyon jól érzem magam. Mindenkivel sikerült megtalálnom a közös hangot, elég hamar be is tudtam illeszkedni. Az alapkiképzés során a lövészettől tartottam a legjobban, de szerencsére nagyon jól sikerült és a végére meg is tetszett.

Milyen feladatokban veszel részt?

Május óta kórházi szolgálatot látok el a nyíregyházi Jósa András Kórházban, ahol többnyire raktározási feladatok végzek. Örülök, hogy segíthetek a kórházban dolgozók munkájában, akik értékelik és meg is köszönik a segítségünket.

Hogyan látod a jövődet? Szeretnéd-e katonaként folytatni a pályafutásodat?

A speciális önkéntes területvédelmi tartalékos jogviszonyomat szeretném újabb hat hónappal meghosszabbítani, de szívesen kipróbálnám magam szerződéses katonaként is, mert nagyon jól érzem magam a Magyar Honvédség kötelekében.

erőemelő_riport (1)