Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Zene, sport és honvédelem

Szöveg: honvedelem.hu / Gyimóthy Levente | Fotó: Dömsödi Richárd, Berger Tamás zászlós archívuma |  2022. augusztus 14. 9:21

Elsőre nem tűnik könnyedén összeegyeztethetőnek e három, látszólag teljesen különböző terület. Ám, ha belegondolunk, számos kapcsolódási pontot fedezhetünk fel: például a sport erősíti a zenét, hisz mindkettőhöz kellő tüdőkapacitás szükséges.

fotó_Dömsödi Richárd ha.

Még inkább így van ez, ha az ember hobbiként viszonyul szolgálatához. Ez a hozzáállás jól jön a Magyar Honvédség berkeiben, ahol egyrészt keresik, várják a katonazenészeket, másrészt a sportos életmód szinte nélkülözhetetlen a mindennapokban, legyen szó fizikai felmérésekről, vagy a legkülönbözőbb katonai/civil ,,erőnléti” feladatokról, rendezvényekről. A székesfehérvári MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezrednél szolgáló, negyvenegyedik évében járó Berger Tamás zászlós ezen tényezőket életmódjában harmonikusan, kiegyensúlyozottan ötvözi: a Székesfehérvár Helyőrségi Zenekar katonazenészként és aktív amatőr sportolóként éli mindennapjait.

E két területet a honvédséggel akkortájt egyesítette, amikor ismerőseitől megtudta, hogy zenészeket keresnek a Kaposvári Helyőrségi Zenekarba. Berger Tamást nem kellett sokáig noszogatni a honvéd pályára, hiszen a fix, biztonságos egzisztenciával kecsegtető honvédség igencsak imponált számára. Külön érdekesség pályafutásában, hogy bár a sorkötelezettség már nem vonatkozott rá, ő nemsokára mégis beállt a Magyar Honvédség kötelékébe.

Berger zászlós hét éves kora óta a hangok bűvöletében él, amire könnyedén rátalált, hisz édesanyja énektanár volt. Tizennégy éves korában már zeneművészeti szakközépiskolába jelentkezett, majd a Pécsi Tudományegyetem harsonatanár-kamaraművész szakán folytatta muzikális tudása kiteljesedését. Csakhamar a Szegedi Tudományegyetem harsonaművész tanszakán találta magát – ezt követően kezdte meg karrierjét a honvédség kötelékében.

A sporttal szintén gyerekkora óta kacérkodott, ám ez igazán csak később, 2011-ben vált ténylegesen élete részévé. Addig, a fizikai felmérőkön került szorosabb kapcsolatba e területtel. „11 évvel ezelőtt kezdett el igazán foglalkoztatni a futás. 3200 méterből egyszer csak lett 5-10 kilométer, aztán félmaraton, majd maraton” – emlékezik vissza a kezdetekre a zászlós, aki újabb lépcsőfokot lépve már az ultrafutásban is próbára tette fizikai erőnlétét. „Kétszer futottam körbe a Balatont a »Balaton szupermaraton« keretében. A négynapos program során naponta átlagban 50 kilométert talpaltunk, így értünk célba” - meséli. Számára a legvonzóbb táv mégis a Bajáról Szekszárd irányába, a Gemenci erdő és a Duna-mente, valamint a Sió csatorna környezetében zajló, 82 kilométeres Korinthosz Ultratávú Futóverseny volt, amelyet 2020-ban sikeresen teljesített.

fotó_Berger Tamás zls.gyűjteménye

Erről a megmérettetésről szívesen mesél – már csak azért is, hisz a közeli Bonyhádról származó felesége révén egyre inkább kötődik ehhez a vidékhez és sokat jár a tolnai megyeszékhelyen. Itt már több Borvidék Félmaratont is teljesített, ami szintén hozzáadott karrierjének kiteljesedéséhez.

A párjával egy leánygyermeket nevelő Tamás úgy véli, a sport számára erősíti a zenét is, hiszen markáns tüdőkapacitásra tesz szert. „Sosem ment egyik a másik kárára, hiszen mindig megoldottam az edzést, ha kellett munkaidő előtt, vagy után, ami heti 5-6 alkalmat jelent. Legeredményesebb időszakom a heti 100 kilométer futás volt, hetente 10-12 órás edzési idővel” – részletei a sportoló.

A koronavírus-világjárvány időszaka azonban kissé rányomta bélyegét a gyakorlásra és a futásra is: kórház és járőrfeladatokra lett beosztva társaival. Ezen feladatok sűrűn váltották egymást, 2020 decemberétől 2021 júniusáig, majd 2021 telén ismét 1 hónapig. Nem voltak könnyűek az utóbbi hónapok számára, tekintve, hogy elmaradoztak a honvédségi és a civil fellépések. Persze, ha alkalma akadt, ilyenkor is ,,fújta a nótát”. Nyáron viszont fellélegzett és újra kezébe vehette a harsonát, most már huzamosabb időre.

fotó_3_Dömsödi Richárd ha.

Tamás azt állítja, úgy a sportnál, mint a zenénél adott hónapnyi kimaradásból ugyanannyi hónap szükségeltetik, hogy ,,magához térjen az ember” és azon a szinten folytassa, ahol abbahagyta. Berger zászlósak a zene természetesen sportolás alatt sem hiányozhat: sokszor hallgatja futás közben Ruff Tamás őrnagy, zenekara karnagyának hangszerelésében színpadra vitt Depeche Mode válogatást, ami szintén motiválja. Például a 82 kilométeres verseny utolsó félórás hajrájában.

Találkozásunkkor éppen az elmaradhatatlan, fehérvári Fricsay Katonazenekari Fesztiválra hangoltak társaival. Berger Tamás zászlós fontos feladatot lát el: ő a zenekar kottatárosa és hangszerfelelőse. Ügyel rá, hogy mindenki elé megfelelő kotta kerüljön, sőt, a hangszerek karbantartására is különös figyelmet fordít. „A városban egész nagy ismeretségünk van. Szeretnek az emberek bennünket, jó szívvel hallgatnak minket. A legfiatalabb hallgatóink is tátott szájjal nézik a nagyobb hangszereinket, tubát, szuzafont, ütőhangszereket” – meséli büszkén a zászlós.

Nem sokkal ezelőtt harminc fő fölé bővült a fehérvári helyőrségi zenekar, de még várják az új kollégákat. „Igazán szép, nemes világ ez” - tette hozzá a katonazenész. Számára megtiszteltetés, hogy ilyen közegben játszhat és hobbija egyben hivatása is. Azt üzeni a fiataloknak: bátran álljanak a katonazenészek sorába, ha úgy érzik, kellő hangszeres háttértudással rendelkeznek. „Amit szeretek csinálni, itt maradéktalanul megtalálom” – hívta fel a figyelmet, s már sietett is vissza társaihoz gyakorolni.

fotó_2_Dömsödi Richárd ha.