honvedelem.hu
Magyar Honvéd 2018. július
Magyar Honvéd 2018. július

A Honvédelmi Minisztérium képes magazinja minden hónapban áttekintést ad a Magyar Honvédség hazai gyakorlatairól és külföldi szerepvállalásairól, a tárca kiemelkedő eseményeiről, a haditechnika újdonságairól és a honvédelemhez kapcsolódó érdekességekről.

HADERŐ

 

Fordulópont előtt

Május 22-én átvette kinevezését és letette hivatali esküjét a Honvédelmi Minisztérium új közigazgatási államtitkára, dr. Kádár Pál, aki ezt megelőzően a tárca tervezési és koordinációs főosztályát vezette dandártábornoki rendfokozatban. A hatáskörébe tartozó feladatokról és egyéb, a haderővel kapcsolatos aktualitásokról beszélgettünk vele.

 

Új poszton

Negyvenegy év aktív katonai pálya után május 22-én Áder János köztársasági elnök a Honvédelmi Minisztérium honvédelmi ügyekért felelős államtitkárává nevezte ki Szabó Istvánt. Így a tárcánál ebben a kormányzati ciklusban három államtitkár dolgozik.

 

NAGYVILÁG

 

Missziós hírek

A missziók elmúlt hónapjának eseményeit összefoglalva hírt adunk – többek között – a KFOR-misszió törzsfőnökének magyarországi látogatásáról, az afganisztáni misszió egyéni beosztásaiban történt váltásokról, illetve az UNFICYP környezetvédelmi bizottsága szervezésében tartott környezetvédelmi napról.

 

SEREGSZEMLE

 

Tobruk öröksége

Három esztendővel ezelőtt, amikor az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred katonái első ízben vettek részt a Tobruq Legacy elnevezésű többnemzeti légvédelmi rakétás gyakorlaton, még nem gondolták volna, hogy idén nem csupán négy-öt szövetséges partner, hanem tizenkilenc nemzet képviselői látogatnak majd el a hazai rendezésű erőpróbára…

 

Júniusban történt

Az MH Bakony Harckiképző Központ blokkosított rendszerben végrehajtott kiképzéséről, az MH 25. Klapka György Lövészdandár harcjárműirányzóinak éleslövészetéről, az EU külügy- és védelmi minisztereinek luxemburgi ülésén történtekről, illetve a Magyar Honvédség vezénylőzászlósainak kihelyezett értekezletéről is olvashatnak a haderő elmúlt hónapjának kiképzési és protokollhírei között.

 

Együtt erősebbek vagyunk

Hazánkat az MH 86. Szolnok Helikopterbázis harminc katonája és két Mi–17-es helikoptere képviselte az Európai Védelmi Ügynökség által rendezett Hot Blade 2018 hadgyakorlaton, amelynek ezúttal Portugália adott otthont. Az európai uniós tagállamok haderőinek helikopteres képességét fejlesztő kiképzési eseményen hat nemzet 500 katonája és 29 légi járműve (köztük 21 forgószárnyasa) vett részt.

 

Hírességek közt

Mihócza Zoltán vezérőrnagy neve is felkerült az Amerikai Légierő Vezérkari Akadémiájának Nemzetközi Dicsőség Falára. A Hírességek Csarnokába (Hall of Fame) azok kerülhetnek, akik az oktatási intézményben folytatott tanulmányaik után, hazájukba visszatérve, olyan meghatározó pályafutást tudhatnak magukénak, amellyel öregbítették az akadémia hírnevét.

 

A béke fegyvertelen őrei

Az átfogó békefenntartás elvéhez is igazodóan szervezték a 35. nemzetközi katonai megfigyelő tanfolyamot a szolnoki MH Béketámogató Kiképző Központban. A háromhetes felkészítés huszonhét hallgatója közül huszonkettő külföldről érkezett.

 

Történelmi fegyverhasználat

A svédországi Légi Fölény 2018 gyakorlat keretében alkalmazhattak először magyar pilóták GBU–12 lézervezérlésű és MK–82 szabadesésű bombákat, valamint szintén földi célok ellen bevethető AGM–65 Maverick rakétákat.

 

Teherből a maximum

A résztvevők számát, a kitűzött feladatok mennyiségét és összetettségét figyelembe véve is rangos nemzetközi légi hadgyakorlat zajlott le Pápán – teljes sikerrel. Június 10. és 22. között a repülőteret és hazánk légterének jelentős részét „elfoglalták” a légcsavaros szállítógépek: az apró An–26-ostól a gigászi A400M Grizzly-ig.

 

Pont a közepébe!

A sportág legjobbjai között számon tartott magyar katonai ejtőernyős válogatott világversenyeken elért sikereinek elismeréseként hazánknak ítélte az idei katonai ejtőernyős világbajnokság rendezésének jogát a Nemzetközi Katonai Sporttanács. Az esemény házigazdája augusztus 9–20. között az MH 86. Szolnok Helikopterbázis lesz.

 

Mentés a magasból

Ami másoknak gyakran látogatott, gyönyörű kirándulóhely, az a szolnoki helikopterbázis kutató-mentő ejtőernyős csoportjának igazi kihívásokat tartalmazó, kőkemény kiképzési helyszín. Sziklakemény, egészen pontosan…

 

HADITECHNIKA

 

Az európai megoldás

2018.június 29-én a Honvédelmi Minisztérium bejelentette: döntés született a Magyar Honvédség helikopterképességének modernizálása ügyében. Ennek megfelelően húsz Airbus Helicopters H145M könnyű, többfeladatú forgószárnyas vásárlásáról írtak alá szándéknyilatkozatot 100 milliárd forint értékben.

 

HÁTORSZÁG

 

Przemyśl hagyatéka

A Nowiny című lap 2018. április 18-i számának tudósítása szerint az előző napon egy – az első világháború alatt hősi halált halt – magyar katona földi maradványai kerültek elő a lengyelországi Przemyślben.

 

A Doberdói Fa

Egy valódi különlegesség állt néhány hétig a Hadtörténeti Múzeumban: a császári és királyi 46. szegedi gyalogezred első világháborús harcainak és hősiességének jelképévé vált „Doberdói Fa”.

 

Közérdekű

Összeállításunkban hírt adunk Szentirmai István nyugállományú ezredes, a Katonai Filmstúdió korábbi vezetője, filmrendező haláláról, közöljük továbbá a 2018. május 22. és június 22. között elhunyt katonák, közalkalmazottak neveit.

Kapcsolódó tartalom
Letölthető állományok
pdf A kiadvány letöltése (54.39 MB)
Aktuális videók
2019. augusztus 20. 11:44
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat