honvedelem.hu
Magyar Honvéd 2014. február
A Magyar Honvéd magazin januári számának tartalmából
A Honvédelmi Minisztérium képes magazinja minden hónapban áttekintést ad a Magyar Honvédség hazai gyakorlatairól és külföldi szerepvállalásairól, a tárca kiemelkedő eseményeiről, a haditechnika újdonságairól és a honvédelemhez kapcsolódó érdekességekről.
NAGYVILÁG

Félholdfogyatkozás
Az arab tavasz számos térségbeli diktatúra bukását eredményezte, mindemellett a több mint három éve tartó folyamatba nagyon kevés külső szereplő tudott beleszólni.

Missziós hírek
A missziók elmúlt hónapjának eseményeit összefoglaló rovatunkban hírt adunk – többek között – az MH Nemzeti Támogató Elem nyolcadik váltásának kétnapos, szinten tartó lövészetéről, az EUFOR magyar kontingensei közötti váltásról, illetve arról, hogy a hejcei repülőgép-szerencsétlenség évfordulóján Koszovóban is megemlékeztek az áldozatokról.

Radar
A kínai haditengerészet új többfeladatú korvettjének hadrendbe állásáról, az amerikai–iraki fegyverüzletről, valamint a grúziai haderő számára fejlesztett új, könnyű terepjáró parancsnoki és kommunikációs jármű bemutatásáról is olvashatnak nemzetközi haditechnikai híreink között.

MÚLTIDÉZŐ

A Nagy Háború
A Ferenc Ferdinánd és felesége életét 1914. június 28-án, Szarajevóban kioltó merénylet a XX. század első nagy világégésébe sodorta az emberiséget. A 100 évvel ezelőtt kezdődött hadműveletek helyszíneit fejfák százezrei jelzik szerte Európában, s a győztesek háborút követő békediktátuma átrajzolta a földrész térképét is.

SEREGSZEMLE

Januárban történt
Fucsku Sándor vezérőrnagy, MH ÖHP-parancsnok hódmezővásárhelyi látogatásáról, a Nehéz Légi Szállító Ezred első magyarországi teherdobási gyakorlatáról, a magyar–szlovén légtérrendészeti együttműködési megállapodás módosításáról, illetve a NATO katonai bizottságának soros üléséről is olvashatnak a haderő elmúlt hónapjának kiképzési és protokollhírei között.

Specialisták
A magyar rohamlövész-tanfolyam vagy az amerikai ranger-kiképzés a keményebb? A választ – amely sokakat meglephet – a legautentikusabb személy, Sznopka Mátyás zászlós, az MH 25/88. Könnyű Vegyes Zászlóalj sokat tapasztalt katonája adta meg.

Megszállottak
Hét katona, mintegy negyvenezer ugrás, negyvenhez közelítő átlagéletkor: kevesen tudják, hogy a katonai ejtőernyős-válogatott, valamint az „utánpótlás” egyben a nemzeti válogatottat is jelenti, és beosztásuk ellátása mellett már évek óta szállítják a tiszteletreméltó eredményeket.

Tábori Posta
A HM Tábori Lelkészi Szolgálat húsz éve kezdte meg működését: ehhez az időszakhoz számos mérföldkő köthető, elég csak a sorkatonaság megszüntetésére gondolnunk, ami után újra kellett gondolni a szervezet szerepét. A kerek évforduló kapcsán a három szolgálati ág egy-egy képviselője összegezte magazinunknak az elmúlt két évtized eredményeit.

Mélyvíz
Az életmentés eddig sosem gyakorolt mozzanatainak modellezésén dolgoznak a szentesi műszaki búvárok. Egy esetleges kiképzési baleset szimulálása érdekében két, másra már nem alkalmas BTR- és egy helikopterroncs elsüllyesztését tervezik.

HADITECHNIKA

Egyirányú repülés
A katonai légi szállítás kicsi, de annál érdekesebb területét képviselték a hajtóművek nélküli légi járművek. A velük szemben támasztott követelmények komolyak voltak: a kívánt helyszínre gyorsan és pontosan kellett eljuttatniuk az ejtőernyős katonákat támogató nagy tűzerőt.

Birodalmi lépegető
A lángoló kuvaiti olajmezők sztárjává vált az a tűzoltó berendezés, amit a nemzetközi sajtó csak magyar csodaszörny, Big Wind (nagy szél) vagy tűzfaló sárkány néven emlegetett. Az itthon csak „birodalmi lépegetőként” ismert járművet 1989. március 2-án kezdték építeni az akkori MN Központi Repülőgép-javító Üzemben.

Mihail Kalasnyikov
Nem volt sem fegyvertervező mérnök, sem fémipari szakmunkás, Mihail Tyimofejevics Kalasnyikov mégis a világ talán legmegbízhatóbb, de mindenképp leghíresebb gépkarabélyát alkotta meg.

HÁTORSZÁG

Jeges játékok
Oroszországban, a Fekete-tenger partján lévő üdülővárosban, Szocsiban már zajlanak a XXII. téli olimpia küzdelmei. A világ legjobb téli sportolói február 7–23. között 15 sportág 98 versenyszámában mérik össze felkészültségüket. Összeállításunkban arról is olvashatnak, hogy a korábbi téli olimpiákon miként szerepeltek hazánk katonasportolói.

Dögcédulák
Hivatalos elnevezése azonossági jegy, de csak dögcédulaként emlegetik azt az apró, fémből készült lapocskát, amely segítségével a harctéren elesett katona kétséget kizáróan beazonosítható.

Nemzeti színekben
A Szurmay-dandár 32. Nemzeti Honvéd Díszegységének tagjai – akik második éve viselik egyenruháikon a nemzeti színeket – nem élnek egyhangú életet: szolgálatukat megannyi színes esemény tölti meg tartalommal.

Világjáró hajdúk
Élményekkel teli programok, állóképességi próbatételek, történelmi nagyjaink emléke előtti tisztelgő rendezvények, új hajdúcsapat megteremtése a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen. Ekként foglalható össze a Bethlen Gábor Hagyományőrség Egyesület közelmúltbeli története.

Közérdekű
Összeállításunkban közöljük a magyar kultúra napja alkalmából miniszteri és vezérkari főnöki elismerésben részesültek névsorát, továbbá a 2013. december 20. és 2014. január 24. között elhunyt nyugállományú katonák, közalkalmazottak neveit.

Alapmű
Carl von Clausewitz legfőbb műve, A háborúról című könyv – az egyetemes hadtudományi irodalom egyik kiemelkedő, megkerülhetetlen munkája – a Zrínyi Kiadó gondozásában ismét megjelenik magyar nyelven.

Drégely hős kapitánya
A Kodály köröndön, Vak Bottyán szobrával átellenben Marton László szobrászművész Szondi Györgyöt formázó alkotása áll, amely 1958-ban került a korábban Bocskai István kőbe vésett másának helyéül szolgált talapzatra. Drégely várának híres kapitánya – hasonlóan a téren szintén szobrot kapott Zrínyi Miklóshoz – a török elleni háborúk vitéz harcosaként írta be magát történelmünkbe.

Kapcsolódó tartalom
Letölthető állományok
pdf A kiadvány letöltése (13.28 MB)
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat