honvedelem.hu
Magyar Honvéd 2017. április
A Magyar Honvéd magazin áprilisi számának tartalmából
A Honvédelmi Minisztérium képes magazinja minden hónapban áttekintést ad a Magyar Honvédség hazai gyakorlatairól és külföldi szerepvállalásairól, a tárca kiemelkedő eseményeiről, a haditechnika újdonságairól és a honvédelemhez kapcsolódó érdekességekről.

HADERŐ

Új perspektívák
A NATO Transzformációs Parancsnoksága március 22–23-án Budapesten rendezte meg szemináriumát, a szervezet egyik kiemelt eseményét. A rendezvény fő témája a katonai szövetség előtt álló jelenlegi és a jövőbeni biztonsági kihívások kérdésköre volt.

NAGYVILÁG

Töréspontok
Donald Trump elnöki beiktatását követően megkezdődtek azok az érdemi találkozók, amelyek kijelölik a transzatlanti kapcsolatok egyes stratégiai töréspontjait – vagyis azokat a kérdéseket, amelyekben a fokozódó amerikai elvárások nyomán az európai szövetségeseknek dűlőre kell jutniuk.

Közös kassza
A védelem, a haderő pénzbe kerül. Sok pénzbe. A védelmi kiadások ugyanakkor 1990 – a hidegháború vége – óta minden európai kormány kedvenc célpontjai voltak, ha költségvetési megszorításokra volt szükség. Az elmúlt esztendőkben változott a világ, és ismét költünk a védelemre. Eleget? Nos, attól függ, ki kérdezi…

Radar
Nemzetközi katona- és biztonságpolitikai összeállításukban egyebek mellett az amerikai haderő által rendszeresíteni kívánt új aknavetőlőszerről, az orosz rakétahordozó tengeralattjárók tervezett modernizációjáról, illetve a szingapúri haditengerészet legelső, Fearless-osztályú járőrhajójának hadrendből történt kivonásáról is olvashatnak.

Missziós hírek

A missziók elmúlt hónapjának eseményeit összefoglalva hírt adunk – többek között – a koszovói kontingensváltásról, a Szarajevóban akkreditált nagykövetek Butmir táborban tett látogatásáról, illetve az MH Katonai Képviselő Hivatalt vezető Domján László vezérőrnagy kitüntetéséről.

SEREGSZEMLE

Pilótabölcső
Tavaly írták alá azt a szerződést, amelynek keretében a Magyar Honvédség eszközparkja négy cseh gyártmányú kiképző-felderítő repülőgéppel bővül. Idén márciusban– a beruházás első fázisaként – pedig megérkezett Szolnokra két Zlin Z–242L. Ezzel új korszak kezdődött a magyar katonai repülésben.

Márciusban történt
A negyedik határ menti bázis átadásáról, a bánkúti NATO-ellenőrzésről, a tűzszerészek új terepjáró gépjárműveiről, illetve a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum Forradalmi Forgatag elnevezésű rendezvényéről is olvashatnak a haderő elmúlt hónapjának kiképzési és protokollhírei között.

Fegyverbarátság
Háromnapos keresztkiképzés (Cross Training) keretében közös kézilőfegyver-gyakorlaton vett részt a tatai MH 25. Klapka György Lövészdandár kijelölt állománya, valamint az amerikai 10. páncélos felderítőezred 4. zászlóaljának Apache százada a szomódi lőtéren.

Nincs lógás
Az MH Hadkiegészítő, Felkészítő és Kiképző Parancsnokság Honvéd Vezérkar Tudományos Kutatóhely tevékenysége egyre közismertebb. Kiadványai immár nemcsak a Magyar Honvédségen belül népszerűek, de a nagyközönség körében is. Az ott folyó munkának ugyanakkor van egy kevésbé előtérbe helyezett, de annál fontosabb szegmense: a gyakornoki program.

Légiparádés ünnep
Március 24-én nem kis meglepetésben volt részük Szolnokon az ejtőernyősnapi rendezvényre érkező veteránoknak és vendégeknek, hiszen a hagyományos programok mellett egy kisebb légi parádén is részt vehettek.

Az örökmozgó séf
Harminchárom még gombócból is sok, nemhogy ugyanennyi eltöltött esztendő egy helyen, egy beosztásban – gondolná az egyszerű halandó. Törő András viszont másként látja: bár még van hét éve a nyugállományba vonulásig, ezen esztendőket is jelenlegi beosztásában szeretné eltölteni.

HADITECHNIKA

Generációváltás
A hajdanvolt „harci taxik”, azaz a páncélozott szállítójárművek szerepe alaposan megváltozott és felértékelődött az elmúlt húsz esztendőben. A terrorizmus elleni afganisztáni, iraki és afrikai hadjáratokban tapasztaltaknak, illetve az új orosz fenyegetésnek köszönhetően generációváltás várható, még az évtized vége előtt.

HÁTORSZÁG

Dátumok erdejében

Egy nemzet, intézmény, szervezet vagy éppen katonai alakulat életében nagy jelentőséggel bírnak a jeles évfordulók. Nincs ez másként a magyar légierő esetében sem. De vajon melyek a szervezeti szintű ünneplésre okot adó történelmi események?


Él a múlt
Zsúfolt éve volt tavaly, és az idei sem eseménytelen a Magyar Tartalékosok Szövetsége hagyományőrző tagozatának. A kihívásokról, az eredményekről, az újdonságokról beszélgettünk a tagozat vezetőjével, Jásdi Balázs hagyományőrző főhadnaggyal.

Hímzett hadtörténelem
A csapat-karjelzés a katonai szervezethez tartozás jelképe. A köznapi és a társasági zubbony ujjain egy-egy, a gyakorlóöltözeten egy viselhető. Három felvarrója tehát a legtöbb katonának van. Több ezer darabból álló kollekcióval azonban kevesen büszkélkedhetnek. Magó Károly zászlós és Tóth Zoltán Tibor százados közéjük tartoznak.


Az USA hadba lép
1917. április 6-án új szakaszához érkezett az akkor már három éve dúló első világháború: e napon ugyanis az Amerikai Egyesült Államok hadba lépett az antant oldalán. A tengerentúli hatalom semlegességi politikájának feladásához nagyban hozzájárult az a német távirat is, amelyet a britek fogtak el és fejtettek meg.

Ötcsillagos vendéglátás
Bujákra általában emlékezetből mennek a vendégek. Vannak, akik azért, mert kikapcsolták a GPS-t az autóban: közülük néhányan el is tévednek a nógrádi kis falvak „útvesztőiben”. Mások pedig azért vágynak vissza, mert még élénken él emlékezetükben, hogy milyen „főúri” kiszolgálásban volt részük legutóbbi látogatásukkor is.

Folyamatos kártalanítás
Februárban elkezdődött az egykori Honvéd Egészségpénztár tagjainak kártalanítása. A részletekről Ballainé Krikker Zsuzsanna ezredessel, a HM Védelemgazdasági Hivatal Központi Illetmény-számfejtő és Rendszer-üzemeltető Igazgatóságának igazgatójával beszélgettünk.

Közérdekű
Összeállításunkban közöljük a március 15. alkalmából kitüntetésben, elismerésben részesültek névsorát, illetve a 2017. február 27. és március 24. között elhunyt katonák, közalkalmazottak neveit.

 

Kapcsolódó tartalom
Letölthető állományok
pdf A kiadvány letöltése (38.4 MB)
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat