honvedelem.hu
Magyar Honvéd 2017. május
A Magyar Honvéd magazin májusi számának tartalmából
A Honvédelmi Minisztérium képes magazinja minden hónapban áttekintést ad a Magyar Honvédség hazai gyakorlatairól és külföldi szerepvállalásairól, a tárca kiemelkedő eseményeiről, a haditechnika újdonságairól és a honvédelemhez kapcsolódó érdekességekről.
NAGYVILÁG

Teljes fordulat
Radikálisan megváltozott Donald Trump véleménye és politikája Szíriával kapcsolatban. A felületes szemlélő csupán annyit láthatott: elég egy gáztámadás, illetve a világsajtó ezzel foglalkozó, fotókkal gazdagon illusztrált beszámolói, s máris amerikai cirkálórakéták csapnak le Bassár el-Aszad rezsimjére. A kép azonban – mint mindig – ennél sokkal összetettebb...

Radar
Nemzetközi katona- és biztonságpolitikai összeállításukban egyebek mellett a lengyel lég- és rakétavédelmi fejlesztésekről, a brit haditengerészet új ellátóhajójáról, illetve az amerikai hadsereg nehézgéppuska-beszerzéséről is olvashatnak.

Missziós hírek
A missziók elmúlt hónapjának eseményeit összefoglalva hírt adunk – többek között – az EUFOR kettős parancsnokváltási ünnepségéről, az UNFICYP politikai és katonai vezetőjének a magyar kontingensnél tett látogatásáról, illetve arról, hogy a KFOR harcászati tartalék zászlóalj feladatait ünnepélyes keretek között átvették a magyarok a portugál erőktől.

SEREGSZEMLE

Pixelvadászat
Az MH 86. Szolnok Helikopterbázis egyik félreeső épületébe egy szimulátort költöztettek. Ennek leginkább az előretolt repülésirányító csoport tagjai örülnek, de a különleges eszközt nagyon sokan fogják használni…

Gránátprotokoll
Évente átlag 2500 riasztás, huszonnégy órás ügyelet, folyamatos járőrözés. Az MH 1. Honvéd Tűzszerész- és Hadihajós Ezred tűzszerészei mindenhová kiszállnak, ahol mezőgazdasági munkák vagy építkezések folyamán katonai robbanótest bukkan elő a földből. Nem is lehetne másképpen: egyedül nekik van törvényi felhatalmazásuk a hatástalanításra.

Áprilisban történt
A jordániai hadsereg katonáinak szentendrei felkészítéséről, az MH Bakony Harckiképző Központ ellenerő-századának gyakorlatáról, az MH Altiszti Akadémián tartott katonai esküről, illetve a hagyományos, határ menti szerb–magyar vezérkari főnöki találkozóról is olvashatnak a haderő elmúlt hónapjának kiképzési és protokollhírei között.

Ismét bizonyítottak
A KFOR misszió keretében Koszovó békéjét őrző magyar katonák a Silver Sabre 2017 elnevezésű gyakorlat keretében adtak számot felkészültségükről.

Fegyverek, fogakkal
Az MH Katonai Rendészeti Központ a Magyar Honvédség egyik legfiatalabb alakulata. Munkájához olyan képességek is társulnak, amelyek fejlesztéséhez – éppen újszerűségük miatt – a katonák a rendőrség segítségét kérik. Ilyen terület a kutyás alegységé is.

Reflektorfényben
Szatmári „Szatyi” László őrnagy és Gottschall András százados személyében két új bemutató-pilóta képviseli a magyar Honvédséget idén a nemzetközi repülőnapokon. Nyolcperces programjukat a tervek szerint az angliai Royal International Air Tattoo nézői is láthatják.

Etűdök gépágyúra
Sikeresen teljesítette tavaszi éleslövészeti gyakorlatát az MH 1. Honvéd Tűzszerész- és Hadihajós Ezred hadihajós alosztálya áprilisban, az MH Bakony Harckiképző Központ lőterén. Miért ott? Jelen pillanatban Magyarországon még nem áll rendelkezésre olyan vízi lőtér, ahol éles lőgyakorlatot végre lehetne hajtani, ezért a hadihajósok évente egyszer szárazföldön, egyszer pedig Szerbiában, a Tisza kijelölt szakaszán, az Iron Cat elnevezésű közös szerb–magyar gyakorlaton tesztelhetik tudásukat.

Minden, ami üzemanyag
A Magyar Honvédség szervezeteinek hajtó-, kenő- és karbantartó anyagokkal, üzemanyag-technikai eszközökkel, hűtőfolyadékkal történő ellátásáért az MH Anyagellátó Raktárbázis hetényegyházi bázisparancsnoksága a felelős. A zászlóaljszintű alakulat tevékenysége azonban ennél lényegesen szerteágazóbb. Az itt dolgozó szakemberek munkájának eredményeként például milliós összeget takarít meg évente a honvédelmi tárca.

Hídépítők
Alacsonyvízi, cölöpökön álló fahíd aljzatát készítették el a szentesi MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred alacsonyvízi hídépítő századának katonái a Kurca patak medrében. Ezzel párhuzamosan a Nemzeti Közszolgálati Egyetem honvéd tisztjelöltjei, valamint a szentendrei MH Altiszti Akadémia altisztjelöltjei egyhetes szakmai gyakorlaton vettek részt a szentesi ezrednél.

Tapasztalatgyűjtés
A szentendrei MH Altiszti Akadémia negyvennyolc első éves honvéd altisztjelöltje is részt vett a németországi Hohenfelsben, a Többnemzeti Összhaderőnemi Katonai Kiképző Központban tartott gyakorlaton. Közülük hárman osztották meg tapasztalataikat magazinunkkal.

HADITECHNIKA

A trónkövetelő
A nehéz szállítóhelikopterek képzeletbeli trónján eddig az orosz Mi–26T2, illetve az egyaránt amerikai CH–47 és CH–53E osztozott. Azonban hamarosan hadrendbe áll a vetélytársuk. Köszöntsük hát mi is a szintén amerikai CH–53K King Stalliont!

HÁTORSZÁG

Széles palettán
A HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum a magyar hadtörténelemmel foglalkozó szakemberek tudományos központja, egyben műhelye 1918 óta. Komplexitása nemcsak szervezeti felépítésében, feladatkörében jelentkezik, hanem például a közoktatásban betöltött szerepében is.

Tavaszi hadjárat
Jelenleg is zajlik Közép-Európa legnagyobb katonai hagyományőrző rendezvénysorozata, a Tavaszi Emlékhadjárat, amelyre az idén immár huszonkilencedik alkalommal kerül sor. A május végéig tartó programokon mintegy hatvan katonai hagyományőrző és hatvan egyéb társadalmi szervezet vett, illetve vesz részt. Összeállításunkban az eddig történteket foglaljuk össze.

Antant attak
A francia–brit erők nagy reményekkel indított 1917-es tavaszi offenzívája az első világháború korábbi éveinek forgatókönyve szerint zajlott: a német vonalakat nem sikerült áttörni, s a csupán méterekben mérhető előrenyomulásnak hatalmas ára volt. Apró siker, hogy a támadás első szakaszában a brit hadsereg részeként harcoló kanadai csapatok mindössze négy nap alatt elfoglaltak egy olyan hegygerincet, amelynek bevételével az antant két éven keresztül hiába próbálkozott.

Tóparti idill
A sorkatonaság idején a legtöbb behívott még csak álmodni sem mert arról, hogy szolgálati idejét egy üdülő bárpultjánál töltse le. Csak keveseknek adatott meg ez a lehetőség, de szerencsére köztük volt Domonkos Marcell, az MH BHD KRI 3. Kiképzési, Oktatási és Regeneráló Központ jelenlegi vezetője, aki immár a tizennyolcadik szezonját tölti a Mályi-tó partján található „üdülőben”.

Ki adta le az első lövést?
A Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon debütált a Zrínyi Kiadó egyik legfrissebb kiadványa, Manfried Rauchensteiner „Az első világháború és a Habsburg Monarchia bukása” című könyve. A világégést különleges szempontok szerint elemző kötetről a szerzővel beszélgettünk.

Közérdekű
Összeállításunkban közöljük a 2017. március 27. és április 21. között elhunyt katonák, közalkalmazottak neveit. Hírt adunk továbbá dr. Lippai Péter ezredes amerikai kitüntetéséről, illetve a magyar fotográfusok – köztük kollégánk, Dévényi Veronika – képeiből nyílt ljubljanai kiállításról.

Kapcsolódó tartalom
Letölthető állományok
pdf A teljes kiadvány letöltése (37.69 MB)
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat