honvedelem.hu
Magyar Honvéd 2017. június
A Magyar Honvéd magazin júniusi számának tartalmából
A Honvédelmi Minisztérium képes magazinja minden hónapban áttekintést ad a Magyar Honvédség hazai gyakorlatairól és külföldi szerepvállalásairól, a tárca kiemelkedő eseményeiről, a haditechnika újdonságairól és a honvédelemhez kapcsolódó érdekességekről.
NAGYVILÁG

Elnöki belépő
Május 25-én ismét összeültek Brüsszelben a NATO-tagállamok állam- és kormányfői. A találkozó egyben az új amerikai elnök első vizitje volt a szövetségesi körben, és ugyan az észak-atlanti szervezet ezúttal is hozott fontos döntéseket, Tálas Péter biztonságpolitikai szakértő szerint egyértelmű: jelenleg nagy a véleménykülönbség Washington és az európai tagállamok többsége között.

Radar
Nemzetközi katona- és biztonságpolitikai összeállításukban egyebek mellett az olasz haditengerészet legújabb tengeralattjárójának hadrendbe állásáról, illetve az új török gumikerekes páncélozott csapaszállító jármű bemutatkozásáról olvashatnak, illetve arról is, hogy a közelmúltban először hajtottak végre sikeres légi üzemanyag-utántöltést teljesen automatizált, számítógép vezérlésű töltőrendszerrel.

Missziós hírek
A missziók elmúlt hónapjának eseményeit összefoglalva hírt adunk – többek között – a honvédelmi miniszter bosznia-hercegovinai látogatásáról, a Novo Seló-i tábor megújult beléptető rendszeréről, illetve arról, hogy Koszovóban, a Pec-/Peja-i katonai temetőben a KFOR-misszió magyar és osztrák katonái közösen emlékeztek meg az első világháborúban elesettekre.

SEREGSZEMLE

A Fokos lecsapott
Befejeződött a Szentesi Fokos első fázisa. Az MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred katonáinak pihenésre azonban nem sok idejük maradt: jelenleg a július 12-ig tartó, több NATO-tagországban, köztük hazánkban zajló Saber Guardian 2017 gyakorlaton kell helytállniuk.

Telt ház Pápán
Öt nemzet, 15 helikopter, 300 repült óra, több mint 40 ezer felhasznált lőszer és nem irányított rakéta. Számokban így érzékeltethető leginkább az Európai Védelmi Ügynökség által rendezett idei Fire Blade gyakorlat, amelynek először adott otthont Magyarország. A nemzetközi erőpróbát minden alkalommal egy speciális téma köré építik; ez most a levegő-föld éleslövészet volt.

Májusban történt
A kecskeméti Load Diffuser gyakorlatról, a BAJA járőrnaszád balatoni szolgálatának kezdetéről, továbbá dr. Simicskó István honvédelmi miniszter és a szlovák védelmi tárcát irányító Peter Gajdos megbeszéléseiről is olvashatnak a haderő elmúlt hónapjának kiképzési és protokollhírei között.

Halálos pontosság
Tizenhét ország hatvanhat csapata vett részt májusban az Országos Rendőr-főkapitányság Rendőrségi Oktatási és Kiképző Központjának nagytétényi, illetve a Magyar Honvédség tatárszentgyörgyi lőterén megrendezett XV. rendőri és katonai mesterlövő világkupán, amelyen a magyar specialisták tiszteletre méltó eredményeket értek el.

A haza szolgálatában
Korszakhatárhoz ért a Magyar Honvédség 2007 elején, amikor Székesfehérváron megalakult egy új középszintű irányító-vezető szerv. Az ünnepeltet, azaz az MH Összhaderőnemi Parancsnokságot (MH ÖHP) köszönti a Zrínyi Kiadó gondozásában megjelent „10 év a haza szolgálatában” című, magyar és angol nyelvű kötet. A könyv érdekessége, s egyben különlegessége, hogy az MH ÖHP volt parancsnokainak személyes visszaemlékezéseit is olvashatjuk benne. A több mint 300 oldalas kötetet a parancsnokság múltbéli és jelenkori feladatainak, műveleteinek és kapcsolatrendszerének fotókkal gazdagon illusztrált bemutatása teszi az elmúlt évtized fontos krónikájává.

Négylábú járőrtársak
Magazinunkban évek óta beszámolunk az MH 1. Honvéd Tűzszerész- és Hadihajós Ezred kábító- és robbanószer-kereső kutyáinak, illetve vezetőiknek tevékenységéről, májusi számunkban pedig bemutatkoztak az MH Katonai Rendészeti Központ „kutyásai” is. Azt viszont a hadseregben is kevesen tudják, hogy az MH 86. Szolnok Helikopterbázison van egy csapat, amely egészen kivételes kiképzést folytat őrző- és járőrkutyáikkal.

Újjászületve
Az Oroszországban elvégzett nagyjavítást követően egy An–124-essel hozták haza a Magyar Honvédség négy Mi–17-es szállítóhelikopterét.

Búvárokká váltak
A közelmúltban négyhetes búvár-alaptanfolyam zajlott az ország több kiképzési helyszínén. Az MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred, az MH 1. Honvéd Tűzszerész- és Hadihajós Ezred, az MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Ezred, valamint az MH 24. Bornemissza Gergely Felderítő-zászlóalj katonái, sikeres vizsgájuk után, III. osztályú búvár minősítést szereztek.

HÁTORSZÁG

Pénztárügyek
Májusban tartotta tavaszi küldöttgyűlését a Honvéd Közszolgálati Önkéntes Nyugdíjpénztár. A rendezvény fő napirendi pontja a pénztár 2016. évi beszámolójának elfogadása volt.

Mindenki győztes

Kétszeres olimpiai bajnok, világbajnok vízilabdázó. Mindent elért, amit sportolóként el lehet érni, s bár lett volna lehetősége imádott sportága közvetlen közelében maradni, idén januártól más irányba fordult pályafutása. Gergely Istvánnal, a Budapesti Honvéd Sportegyesület év elején megválasztott ügyvezető elnökével beszélgettünk.

Kiskatonák

Az immár több mint négy évtizede töretlen népszerűségnek örvendő Playmobil sohasem volt trafikáru. A játék mintegy 20 esztendőn keresztül gyártott magyar változatai, a Schenk-figurák viszont annál inkább. A Schenk Károly alkotta „mini emberkék” ugyanakkor ma is nagy értéket képviselnek azok szemében, akik gyerekként ismerték és szerették. Erről tanúskodik a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum témával foglalkozó időszaki kiállítása.

Sapkadivat
A népviseleti eredetű barett évszázadok óta ismert sapkatípus, például reneszánsz festményeken is találkozhatunk vele. Rendszeresített katonai fejfedőként az első világháború után vált népszerűvé, de szélesebb körben (és színválasztékban) igazából a 20. század közepétől terjedt el. Ma már olyan közkedveltté vált, hogy alig akad hadsereg a világon, ahol ne használnák.

Újra csatasorban
Többéves szünet után 2016-ban újra csatasorba állt a Bánki-tónál található volt csapatpihenő, az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár Kulturális és Rekreációs Igazgatóságának szolgálati alárendeltségében működő 6. számú Oktatási, Kiképzési és Regeneráló Központ. Bár ma még nem teljes kapacitással üzemel, az elmúlt év eredményei és a jövőbeni tervek bíztatók.

Közérdekű
Összeállításunkban közöljük a honvédelem napja alkalmából elismerésben, kitüntetésben részesültek névsorát, illetve a 2017. április 24. és május 26. között elhunyt nyugállományú katonák, közalkalmazottak neveit. Hírt adunk továbbá arról, hogy életének 100. évében elhunyt dr. Kováts Andor magyar királyi honvéd százados, nyugállományú ezredes, nyugalmazott jogtanácsos, akinek hamvait szülővárosában, Kecskeméten helyezték örök nyugalomra.

magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat