honvedelem.hu
Magyar Honvéd 2017. július
A Magyar Honvéd magazin júliusi számának tartalmából
A Honvédelmi Minisztérium képes magazinja minden hónapban áttekintést ad a Magyar Honvédség hazai gyakorlatairól és külföldi szerepvállalásairól, a tárca kiemelkedő eseményeiről, a haditechnika újdonságairól és a honvédelemhez kapcsolódó érdekességekről.
NAGYVILÁG

Kell egy csapat!
A nehézségekkel terhelt és szokatlan kezdés után lassan összeáll Donald Trump kormányzatának nemzetbiztonsági csapata. Az új elnököt számos, hagyományos szemlélettel rendelkező, tapasztalt szakember mellett a fősodortól eltérő külpolitikai nézeteket valló tanácsadó is segíti.

Missziós hírek
A missziók elmúlt hónapjának eseményeit összefoglalva hírt adunk – többek között – a bosznia-hercegovinai „Béke Hete” elnevezésű rendezvénysorozatról, a magyar katonákból álló KFOR Tartalék Harcászati Zászlóalj gyakorlatáról, illetve arról, hogy műveletre késznek nyilvánították az afganisztáni MH Légi Tanácsadó Csoportot.

SEREGSZEMLE

Irány észak!
Egy századnyi magyar katona utazott Észtországba – a szükséges felszereléssel és haditechnikával együtt – a Training Bridge 2017 nevű feladatra. A tatai dandáron alapuló alegység három hónapot tölt a legészakibb balti államban.

„Sarkantyúsok” lettek
A tatai MH 25. Klapka György Lövészdandár, illetve az amerikai 10. páncélos felderítőezred 4. zászlóaljának Apache százada részvételével tartották meg a Buffalo Ride 2017 elnevezésű gyakorlatot. Ennek keretében került sor a tengerentúlról érkezett katonák tradicionális rendezvényére, a Sarkantyúfutamra (Spur Ride).

Típuskavalkád
Hét év szünet után adott ismét otthont hazánk a Load Diffuser elnevezésű nemzetközi gyakorlatnak, amelyen ezúttal – a légiharc-feladatok mellett – fontos szerep jutott a levegő-föld manővereknek is.

Júniusban történt
Az osztrák védelmi miniszter magyarországi látogatásáról, a győri katonák szerbiai gyakorlatáról, a katonai rendész altiszti képzésről, illetve a Visegrádi Együttműködés országainak éves, vezérkari főnöki szintű találkozójáról is olvashatnak a haderő elmúlt hónapjának kiképzési és protokollhírei között.

Az első kilépés
Reggel 9 óra 30 perc. Ülök a 3304-es oldalszámú Mi–8T szállítóhelikopter teherterének végében. Rajtam – mint mindenki máson – egy (pontosabban kettő) ejtőernyő. Én mosolygok. A velem szemben ülő tucatnyi fiatalember nem. Persze, mert én nem fogom elhagyni a gépet egyedül… A szandaszőlősi repülőtérről felszálló gépen több alakulat ejtőernyős beosztásokban szolgáló katonái mellett az MH 86. Szolnok Helikopterbázis másod-helikoptervezető jelöltjei foglaltak helyet. Utóbbiak számára a „kötelező kűr” nyolc bekötött és egy tandemernyős ugrás, amelyek sikeres teljesítése a képzés egyik fontos eleme.

Tűztánc
A koszovói misszió 17. váltásának katonái a műveleti területen rájuk váró feladatokat gyakorolták a hódmezővásárhelyi laktanyában. A felkészítés egyik leglátványosabb eleme volt, amikor Molotov-koktélokkal szoktatták a katonákat a tűzhöz.

Minden, ami repülés
A légi közlekedés biztonságához kapcsolódó, több szakterületet érintő tudományos kutatási és kísérleti fejlesztési programot indított a Nemzeti Közszolgálati Egyetem. A hétszázötvenöt millió forint uniós támogatással megvalósuló, három fő kutatási területre fókuszáló projekt szakmai vezetője dr. Palik Mátyás ezredes, egyetemi docens, a szolnoki Katonai Repülő Intézet igazgatója.

HADITECHNIKA

A legfélelmetesebb
Olvasóink közül bizonyosan sokan találkoztak már a Mi–24 Hind harci helikopterrel. Ha nem is az egyik hazai repülőnapon, de a tévékben, mozikban vetített akciófilmekben egészen biztosan látták már ezt a típust. Legfeljebb nem tudták, hogy egy igazi repülő legendáról van szó…

Mindenki cserélne
Lassan elbúcsúzhatunk a NATO mára már ikonikussá vált gépkarabélyaitól. Váltótársat kap az amerikai M4-es, a francia FAMAS és a német G36-os is.

Úszó repülőtér
A világ legdrágább hadihajója, amelynek átalakításába személyesen Donald Trump elnök akart beleszólni – eredménytelenül. Egy óriási úszó város, tekintélyes méretű problémákkal. Üdv a USS GERALD R. FORD (CVN–78) repülőgép-hordozó fedélzetén!

HÁTORSZÁG

Nagyvasak mozgásban
A délnyugat-angliai Bovington mellett található a világ egyik legnagyobb, harckocsikra és más harcjárművekre szakosodott múzeuma. Ott rendezik meg minden esztendőben azt a kétnapos fesztivált, melynek keretében az intézmény anyagának színe-java felvonul, és mozgás közben mutatkozik be a lelkes közönségnek.

Az év kutatóhelye
Minden hadsereg vezet különféle nyilvántartásokat katonáiról. Így volt ez négy évszázaddal ezelőtt csakúgy, mint napjainkban. A Habsburg Birodalom, illetve az Osztrák–Magyar Monarchia egykori katonai iratanyagát őrző bécsi Kriegsarchivban a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum Hadtörténelmi Levéltár Bécsi Kirendeltségének munkatársai segítik a hazai kutatókat, érdeklődőket.

Katonafesztivál
Idén is Kunszállás adott otthont az immár negyedik alkalommal megrendezett HMFest Nemzetközi Hadikultúra és Military Fesztiválnak, amelyen egyszerre voltak jelen a honfoglalás, a napóleoni háborúk, illetve az első és a második világháború korának hagyományőrzői.

Közérdekű
Összeállításunkban közöljük a 2017. május 29. és június 23. között elhunyt katonák, közalkalmazottak neveit. Hírt adunk továbbá egykori kollégánk, M. Tóth György „A katonabáró ‒ Szurmay Sándor, a Monarchia magyar hadvezére” című könyvének bemutatójáról.

magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat