honvedelem.hu
Magyar Honvéd 2017. augusztus
A Magyar Honvéd magazin augusztusi számának tartalmából
Magyar Honvéd 2017. augusztus
A Honvédelmi Minisztérium képes magazinja minden hónapban áttekintést ad a Magyar Honvédség hazai gyakorlatairól és külföldi szerepvállalásairól, a tárca kiemelkedő eseményeiről, a haditechnika újdonságairól és a honvédelemhez kapcsolódó érdekességekről.
HADERŐ
 
Esküt tettek
Altisztavatás helyszíne volt a szentendrei MH Altiszti Akadémia. Idén összesen százhetvennégyen tettek esküt; iskolarendszerű képzésen negyvenketten végeztek, köztük két nő, tanfolyami rendszerű altisztképzésen százharmincketten, közülük tizenhatan nők.
 
Újra a levegőben
Szolnokon ünnepélyes keretek között adták át az ipari nagyjavításon átesett négy Mi–17-es szállítóhelikoptert.
 
NAGYVILÁG
 
Radar
Nemzetközi katona- és biztonságpolitikai összeállításukban egyebek mellett a román lég- és rakétavédelmi korszerűsítésről, a thaiföldi repülőgép-beszerzésről, illetve a dél-koreai haditengerészet új vadász-tengeralattjárójának átvételéről is olvashatnak.
 
Missziós hírek
A missziók elmúlt hónapjának eseményeit összefoglalva hírt adunk – többek között – a NATO-beosztásba készülő Varga János altábornagy búcsúztatásáról, a ciprusi medálparádéról, illetve arról, hogy a Honvéd Vezérkar Hadműveleti Csoportfőnökségének két katonája rangos elismerést vehetett át a budapesti olasz nagykövettől.
 
SEREGSZEMLE
 
Tűzön-vízen át
Huszonkét nemzet több mint 25 ezer katonája részvételével három állam – Magyarország, Románia és Bulgária – területén hajtották végre júliusban az idei év legnagyobb európai gyakorlatsorozatát. A Saber Guardian 2017 elnevezésű erőpróbához kapcsolódóan hazánk négy kiképzési rendezvénynek volt a házigazdája.
 
Júliusban történt
A szentesi műszaki ezred vezetéstámogató szakaszához újonnan érkezett katonák felkészítéséről, a Sáraranymező 2017 elnevezésű vegyivédelmi gyakorlatról, a honvédelmi miniszter oroszországi útjáról, illetve az MH Összhaderőnemi Parancsnokság fennállásának 10. évfordulója alkalmából rendezett emlékkonferenciáról is olvashatnak a haderő elmúlt hónapjának kiképzési és protokollhírei között.
 
Felkészültek a feladatra
Heteken belül megkezdi egyéves külszolgálatát az ENSZ Ciprusi Békefenntartó Erők magyar kontingensének 42. váltása. Hazánk 1993 óta vesz részt a kettéosztott sziget békéjének felügyeletében: az ENSZ első katonai megfigyelő- és összekötőcsoportjában négy magyar katona teljesített szolgálatot. A most kiutazók jövőre a helyszínen emlékezhetnek meg a Magyar Honvédség ciprusi szerepvállalásának huszonötödik évfordulójáról.
 
A bajban is társak
Nem kellenek nagy dolgok ahhoz, hogy az ember jól érezze magát a bőrében, s ebből a hadsereg is rengeteget profitáljon. Mindez akkor jutott eszembe, amikor befejeztük beszélgetésünket az MH 5. Bocskai István Lövészdandár 62. lövészzászlóaljánál szolgáló Hegedűs Gábor szakaszvezetővel. Szavaiból egy tudatosan felépített pályaív bontakozott ki.
 
Célra tarts!
Sikeresen szerepeltek a győri MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred katonái a Tobruq Legacy 2017 gyakorlaton a csehországi Hradiste közelében található brezinai lőtéren.
 
Díjak és sorsok
Fegyvernemi napjukon, Semmelweis Ignác születésének évfordulóján, adták át a legrangosabb elismeréseket a katona-egészségügyben kiemelkedő munkát végző dolgozóknak. Idén a Flór Ferenc-díj mellett először a Grósz-Straub Erika alezredes emlékére alapított díjat is kiosztották.
 
HADITECHNIKA
 
A visszatérő
A jelenlegi információk szerint nemsokára ismét a magyar égboltot fogják karcolni az ék alakú felségjelzéssel ellátott Mi–24-esek. A szükséges oroszországi nagyjavításról szóló honvédelmi miniszteri bejelentésről április 5-én adott hírt a sajtó. Mint dr. Simicskó István tárcavezető elmondta, a kormány döntött arról, hogy a Mi–24-es harci helikopterek üzemidejét meghosszabbítják 2023–2024-ig. A két utolsó gép, a 335-ös és a 336-os Mi–24P üzemideje 2012. december 31-én járt le. Most azonban remény nyílt arra, hogy a típus 1978-ban kezdődött története (néhány esztendő szünet után) a közeljövőben folytatódjon…
 
Skandináv nagytestvér
A szerencse mellett a geopolitikai helyzet változása is kellhet ahhoz, hogy a JAS–39 Gripen jelentős piaci sikereket érjen el. Vajon lesz-e ehhez elég erő az alaposan modernizált típusban?
 
Halálos fémszivar
Kevés olyan repülőgéptípus akad a világon, amely akkora hatást gyakorolt volna a világtörténelemre, mint a Boeing B–29 Superfortress. Az ezüstszínű óriás pusztítást hozott Japánra és a koreai háborúból is kivette a részét. Mindezek mellett megteremtette a stratégiai nehézbombázó repülőgép kategóriáját…
 
HÁTORSZÁG
 
Lelki feltöltődés
A Honvédelmi Minisztérium támogatásával, a HM Tábori Lelkészi Szolgálat protestáns tábori püspökségének szervezésében harmincnyolcan járták végig azokat a helyeket, leghíresebb városokat, ahol a nagy reformátor, Luther Márton megfordult és alkotott, s amelyek a protestantizmus megszületésének tanúi voltak.
 
Az utolsó offenzíva
A súlyos belső konfliktusoktól terhelt Oroszország 1917 nyarának közepén – a szövetségeseivel szemben vállalt kötelezettséggel összhangban – offenzívába kezdett a keleti hadszíntéren. A demoralizált, széthulló hadsereg azonban a kezdeti kisebb sikerek után vereséget szenvedett, sőt 1917. augusztus elejére elvesztette az első világháború korábbi szakaszaiban elfoglalt kelet-galíciai és bukovinai területeket is.
 
Tele tervekkel
Vak Bottyán Honvéd (Tiszti) Üdülő néven a múlt század harmincas éveiben jött létre, tornyos főépületét 1933-ban adták át. A legutóbbi átfogó felújításra – melynek keretében tízlakásos épülettel bővült az üdülő – az 1970-es években került sor. A közbeszédben csak Mátraházaként emlegetett komplexum immár nyolcvannégy esztendeje szolgálja katonagenerációk sokaságának pihenését.
 
A 8. dan
Újabb mesterfokozatot ítéltek oda Shihan Furkó Kálmánnak. A nyugállományú ezredes, a Magyar Honvédség egyik élő legendája, a kazahsztáni Asztanában kapta meg 8. danját: ilyen magas mesteri ranggal saját világszervezetében is mindössze három másik harcművész rendelkezik.
 
Közérdekű
Összeállításunkban közöljük a 2017. június 19. és július 21. között elhunyt nyugállományú katonák, közalkalmazottak neveit. Hírt adunk továbbá a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum nyári gyerektáboráról, illetve az Isonzó Expressz elnevezésű programsorozatról.
 
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat