honvedelem.hu
Magyar Honvéd 2017. november
A Magyar Honvéd magazin novemberi számának tartalmából
A Honvédelmi Minisztérium képes magazinja minden hónapban áttekintést ad a Magyar Honvédség hazai gyakorlatairól és külföldi szerepvállalásairól, a tárca kiemelkedő eseményeiről, a haditechnika újdonságairól és a honvédelemhez kapcsolódó érdekességekről.
NAGYVILÁG

bel_240.jpg

Merre tovább?
Az amerikai haderőt a több mint tíz éven át Irakban és Afganisztánban lebonyolított műveletek egyre inkább egy gigantikus terroristaellenes alakulattá formálták át. Eközben elhanyagolták a hagyományos képességeket, amelyek visszaállításán, fejlesztésén most nagy erőkkel dolgozik a Pentagon.
 
Radar
Nemzetközi katona- és biztonságpolitikai összeállításukban egyebek mellett az új-zélandi védelmi erők mesterlövész-fegyver beszerzéséről és a NATO haditengerészeti gyakorlatáról is olvashatnak, továbbá arról, hogy elkészült az első, a francia légierő állományába kerülő C–130J-30 Super Hercules taktikai szállító repülőgép.
 
Missziós hírek
A missziók elmúlt hónapjának eseményeit összefoglalva hírt adunk – többek között – a koszovói magyar–lengyel közös békefenntartó kiképzésről, az EUFOR által vezetett, három helyszínen végrehajtott Quick Response 2017 elnevezésű nemzetközi gyakorlatról, illetve arról, hogy Csombók János dandártábornok lett a KFOR parancsnokhelyettese.
 
SEREGSZEMLE
 
Életmentő szimuláció
A sebesültek terepen történő ellátását, a helyszínek kiürítését és a zászlóaljszintű egészségügyi ellátóhely (ROLE 1) üzemeltetését gyakorolták szakharcászati foglalkozás keretében a Bocskai-dandár hódmezővásárhelyi egészségügyi központjának katonái. Az éjszakai feladatokat – most első alkalommal – éjjellátó készülékek használatával hajtották végre.
 
Októberben történt
A nyugat-magyarországi önkéntes területvédelmi tartalékosok eskütételéről, a Budapest Főváros Védelmi Bizottsága által szervezett – katonák részvételével megtartott – Viking 2017 gyakorlatról, a Visegrádi Négyek védelmi miniszterhelyetteseinek találkozójáról, illetve a Katonanemzedéki Találkozóról is olvashatnak a haderő elmúlt hónapjának kiképzési és protokollhírei között.
 
Magas hegyek között
Az afganisztáni misszióra történő felkészülés keretében magashegyi harcászati repülőkiképzésen vettek részt a szolnoki szállítóhelikopter-zászlóalj pilótái, fedélzeti technikusai és műszaki katonái a horvátországi Zadarban.
 
Szövetségesi konvojban
Mi a teendő akkor, ha egy többnemzeti konvojt váratlan támadás ér? Többek között erre is felkészültek a német és a magyar katonák a háromhetes, Safety Transport 2017 elnevezésű logisztikai gyakorlaton.
 
Lánctalpcsörgés, ágyúdörgés
A tatai laktanyához közeli, szomódi lőtéren ismét dörögtek a T–72-esek ágyúi: ismereteikről adhattak számot az MH 25. Klapka György Lövészdandár 11. harckocsi-zászlóaljának új, valamint gyakorlott irányzói.
 
Tanulva tanítani
Tizenöt év csapatszolgálat, hat misszió, sokszor a számára legfontosabb, a család hiányával küszködve. Spanberger Gábor főtörzsőrmester – az MH Altiszti Akadémia fegyvermester szakoktatója – eddigi pályafutása másnak „egy életre” is elég lenne, neki viszont még komoly tervei vannak.
 
A V4 összeköt
Magyarország, Csehország, Szlovákia és Lengyelország képviselőinek részvételével Pozsonyban ülésezett a V4 EU Harccsoport munkacsoportja.
 
HÁTORSZÁG
 
Testvéri szolgálat
Istentiszteletet tartott a „Reformáció 500” elnevezésű emlékév alkalmából a HM Tábori Lelkészi Szolgálat Protestáns Tábori Püspöksége a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen, a Ludovika főépületének Szent László-kápolnájában.
 
Emlékfutás a hősökért
Sikeresen teljesítette az 1023 kilométeres távot az a tíz katona, akik részt vettek a Centenáriumi Emlékfutás a Hősökért elnevezésű rendezvényen. A kaposvári és veszprémi egyenruhások napra pontosan a caporettói áttörés századik évfordulóján futottak be Kobaridba.
 
Gazdag életút
Tizenkilenc év csapattiszti szolgálat, fontos szerep a NATO-csatlakozás előkészítésében, a katonai pályafutás csúcsát jelentő Honvéd Vezérkar főnöki beosztás, ezt követően az ausztráliai nagyköveti tisztség, majd a HM közigazgatási államtitkári posztja. Gazdag életúttal büszkélkedhet az idén 70 éves Fodor Lajos nyugállományú vezérezredes.
 
Tudáskoncentráció
Új feladatot kapott az MH Hadkiegészítő, Felkészítő és Kiképző Parancsnokság Honvéd Vezérkar Tudományos Kutatóhelye. A katona- és biztonságpolitikai elemzéseket készítő műhelyen belül terrorellenes kutatói munkacsoport alakult.
 
Virtuális csatatér
A Magyar Katona Áldozatvállalása a Nagy Háborúban elnevezésű program részeként a HM HIM Hadtörténeti Könyvtára egy különleges és a maga nemében egyedülálló weblapot hívott életre. A www.magyarezredek.hu oldalon az érdeklődők megismerkedhetnek az osztrák–magyar közös haderő magyarországi kiegészítésű csapatainak, illetve a magyar királyi honvédség alakulatainak első világháborús történetével, egyben kutathatnak a harcokban részt vett felmenőik után is.
 
Sárcsata
„A pokolban estem el – (Úgy hívták: Passchendaele)”. Siegfried Sassoon angol költő és katona írta ezt a száz éve, 1917 novemberében véget ért harmadik yperni csatáról, amelynek során nem csak a németekkel kellett megküzdeniük a támadó briteknek. Az igazi ellenség az időjárás volt, ami katasztrofális hatást gyakorolt a hadműveletükre.
 
Kinyílt a laktanyakapu
Családi napot szerveztek az alakulatnál dolgozók hozzátartozói részére a kecskeméti repülőbázison. A látványos dinamikus és statikus bemutatókra, gyermekprogramokra csaknem ezerhatszázan voltak kíváncsiak – köztük ifj. Szentgyörgyi Dezső, a bázis névadójának fia is.
 
Szakmai alapon
Budapesten tartotta éves kongresszusát az Európai Katonai Újságírók Szövetsége (European Military Press Association – EMPA). A rendezvény keretében a hazánkba látogató szakemberek egyebek mellett megismerkedhettek a magyar katonai sajtó munkájával, és bepillantást nyerhettek néhány honvédségi alakulat életébe is.
 
Közérdekű
Összeállításunkban közöljük az október 23. alkalmából kitüntetésben, elismerésben részesültek névsorát, továbbá a 2017. szeptember 25. és október 20. között elhunyt katonák, közalkalmazottak neveit.
 
Kapcsolódó tartalom
Letölthető állományok
pdf A kiadvány letöltése (57.42 MB)
Aktuális videók
2019. június 18. 20:53
Tobruq Legacy 2019
2019. június 18. 15:56
Borsody árvái
2019. június 18. 11:44
Mintegy 700 külföldi és magyar katona bizonyított a Black Swan gyakorlaton
2019. június 15. 13:30
Tanévzáró a Kratochvilban
2019. június 14. 21:44
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat