honvedelem.hu
Magyar Honvéd 2017. december
A Magyar Honvéd magazin novemberi számának tartalmából

A Honvédelmi Minisztérium képes magazinja minden hónapban áttekintést ad a Magyar Honvédség hazai gyakorlatairól és külföldi szerepvállalásairól, a tárca kiemelkedő eseményeiről, a haditechnika újdonságairól és a honvédelemhez kapcsolódó érdekességekről.

bel_240.jpgNAGYVILÁG
 

Álomból rémálom?
Hiába győztek elsöprő többséggel a függetlenséget támogató „igen” szavazatok, a kurdok nem tudták érvényesíteni az érdekeiket belső megosztottságuk, kiszolgáltatott gazdaságuk, valamint a nemzetközi támogatás hiánya miatt, és végeredményben meggyengülve kerültek ki a népszavazási kezdeményezésből.
 
Elűzetve
A hazai és a nemzetközi médiában is sok figyelmet kapott a mianmari muszlim kisebbség, a rohingyák ügye. Kik ők, és miért vannak üldöztetésnek kitéve a saját hazájukban? A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóközpontjának elemzése ezekre a kérdésekre is választ ad.
 
Radar
Nemzetközi katona- és biztonságpolitikai összeállításukban egyebek mellett Dél-Korea tengeralattjáró-beszerzési terveiről, illetve a német hadsereg és haditengerészet által vásárolt új gépkarabélyokról is olvashatnak, továbbá arról, hogy Litvánia amerikai gyártmányú könnyű páncélozott szállítójárműveket vesz.
 
Missziós hírek
A missziók elmúlt hónapjának eseményeit összefoglalva hírt adunk – többek között – a koszovói Silver Saber elnevezésű gyakorlatról, az EUFOR szarajevói parancsnokságán rendezett medálparádéról, illetve arról, hogy három éven át Vass Sándor dandártábornok vezeti a Szövetséges Fegyveres Erők Európai Főparancsnokságának újonnan felállított híradó-, informatikai és kibervédelmi csoportfőnökségét.
 
SEREGSZEMLE
 
Közös erővel
Magyar és román katonáknak tartottak közös felkészítést a dóci lőtéren a Wise Foresight (Bölcs Előrelátás) 2017 keretében. A gyakorlat már csaknem húszéves múltra tekint vissza.
 
Novemberben történt
A tatai dandárnál tett miniszteri látogatásról, a tűzszerész- és hadihajós ezred élén történt parancsnokváltásról, illetve a NATO Szövetséges Erők európai főparancsnok-helyettesének magyarországi útjáról is olvashatnak a haderő elmúlt hónapjának kiképzési és protokollhírei között.
 
Szezonzárás
Közel ezer magyar, olasz és szlovén katona részvételével zajlott a Bakonyban a Clever Ferret 2017 elnevezésű nemzetközi gyakorlat, amelynek során a három ország alkotta Többnemzeti Szárazföldi Kötelék tökéletesítette a harctéri együttműködést. A kéthetes foglalkozássorozat a Magyar Honvédség idei utolsó nagyszabású erőpróbája volt.
 
Újratervezés
Két évtized után ismét lesz hazai pilótaképzés a Nemzeti Közszolgálati Egyetem és az MH 86. Szolnok Helikopterbázis összefogása révén. Az állami légiközlekedési alapszak keretében két különálló szakirányon zajlik majd az oktatás a 2018/2019-es tanévtől.
 
Zenészek angyalbőrben
Csatlakoztak az önkéntes területvédelmi tartalékos rendszerhez a Kowalsky meg a Vega együttes tagjai – jelentette be a zenekar a táborfalvai gyakorlótéren, ahol a Honvédelmi Minisztérium közreműködésével elkészült új klipjüket is bemutatták.
 
Osztály, vigyázz!
Az MH Logisztikai Központ részeként jött létre idén szeptemberben a Technológiai Igazgatóság, amelynek fontos szerepe lesz a Zrínyi 2026 honvédelmi és haderő-fejlesztési program megvalósításában. Az új szervezeti egység megbízott igazgatója Gecse János ezredes, akinek az alárendeltségébe négy osztály tartozik.
 
Hajrá!
Közel tizenöt esztendeje nem rendezett hazánk ilyen rangos nemzetközi atlétikai versenyt, mint idén, amikor huszonhét országból kétszázharminchét sportoló érkezett a katonák mezei futó-világbajnokságára.
 
HADITECHNIKA
 
Páncélváltás
A 2001 óta összegyűlt hadszíntéri tapasztalatokra alapozva Franciaországban és Nagy-Britanniában is aktuálissá vált a modern hadviselésben fontos szerepet játszó páncélozott csapatszállító és felderítő járművek cseréje.
 
HÁTORSZÁG
 
Időutazás
Tizenhét év után ismét van állandó fegyvertörténeti kiállítás a Hadtörténeti Múzeumban. Ez a tárlat ugyanakkor lényegesen többet nyújt az érdeklődőknek, mint bármelyik korábbi ebben a témakörben. Az egyik legfontosabb újítás, hogy ezúttal a látogatók a kiállított fegyverek, felszerelések egy részét kézbe vehetik, felpróbálhatják.
 
Tánc és festészet
Kása Ferenc főtörzsőrmester alapító vezetője a Mednyánszky-körnek és a Debreceni Honvéd Táncegyüttesnek, állandó résztvevője a honvédségi művésztelepeknek és alkotótáboroknak. Együttese tagjaival két alkalommal arattak kategóriagyőzelmet a „Lehet egy csillaggal több?” honvédségi tehetségkutató versenyen, festményeit már számtalan kiállításon megcsodálhatták a látogatók.
 
Az irodavezető
Öt éve irányítja a toborzó- és érdekvédelmi munkát, a katonai igazgatási feladatok ellátását Magyarország legnagyobb megyéjében Durgó Tamás őrnagy.
 
Lelki megnyugvás
Több mint hetven év elteltével ismerhette meg George Lenon Owens hadnagy hősi halálának pontos körülményeit unokahúga, Julie Owens Robinson. Az Észak-Karolinában élő hölgy azért látogatott el hazánkba, hogy családja képviseletében lerója tiszteletét nagybátyja – a Kiskunlacháza és Délegyháza között lezuhant B–24-es nehézbombázó másodpilótája – emléke előtt.
 
Közérdekű
Összeállításunkban közöljük a 2017. október 23. és november 24. között elhunyt katonák, közalkalmazottak neveit. Hírt adunk továbbá dr. Baji Balázs gátfutó Honvédba igazolásáról, illetve arról, hogy a párbajtőröző Rédli András százados az olaszországi Legnanóban rendezett világkupán aranyérmet szerzett.
 
Kapcsolódó tartalom
Letölthető állományok
pdf A kiadvány letöltése (42.43 MB)
Aktuális videók
2019. augusztus 20. 11:44
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat