honvedelem.hu
Magyar Honvéd 2018. január
A Magyar Honvéd magazin januári számának tartalmából
A Honvédelmi Minisztérium képes magazinja minden hónapban áttekintést ad a Magyar Honvédség hazai gyakorlatairól és külföldi szerepvállalásairól, a tárca kiemelkedő eseményeiről, a haditechnika újdonságairól és a honvédelemhez kapcsolódó érdekességekről.
NAGYVILÁG
Közös célokért
Sokat kell tennünk azért, hogy a honvédelem valóban nemzeti ügy legyen. Minden generációban tudatosítani kell: haza csak egy van – mondta dr. Simicskó István honvédelmi miniszter a média képviselőivel folytatott háttérbeszélgetésen, amelynek keretében szólt a tárcát és a honvédséget érintő fontosabb témákról, illetve ismertette a 2018-ra vonatkozó elképzeléseket.
 
NAGYVILÁG
 
Radar
Nemzetközi katona- és biztonságpolitikai összeállításukban egyebek mellett az első sorozatgyártott Boeing KC–46A légi utántöltő gép próbaútjáról és a jövő amerikai lövészpáncélosával szemben támasztott követelményekről is olvashatnak, továbbá arról, hogy oktatóhajóként szolgál tovább az amerikai haditengerészet USS LA JOLLA nevű tengeralattjárója.
 
Missziós hírek
A missziók elmúlt hónapjának eseményeit összefoglalva hírt adunk – többek között – a honvédelmi miniszter koszovói látogatásáról, a vezérkari főnök több missziót is érintő körútjáról, illetve a Szarajevóban rendezett Szent Borbála-napi megemlékezésről.
 
SEREGSZEMLE
 
Közös erővel
2017. november 15. óta Szilágyi Zsolt Lajos alezredes az MH 1. Honvéd Tűzszerész- és Hadihajós Ezred parancsnoka. A főtiszt – kisebb-nagyobb megszakításokkal – 1993 óta szolgál az alakulatnál, korábban az ezred hadihajós parancsnokhelyettese volt. Úgy véli: a katonai szervezetnél strukturális átalakítások nem várhatók, ugyanakkor szemléletbeli változásokra van szükség, elsősorban a kiképzés területén.
 
Decemberben történt
Az MH EUFOR Kontingens 22. váltásának felkészüléséről, az MH Katonai Rendészeti Központ vezetéstechnikai képzéséről, az Airbus A319-es repülőgépek beszerzése kapcsán tett miniszteri bejelentésről, illetve a 2018-as honvédelmi költségvetés ügyében tartott államtitkári sajtótájékoztatóról is olvashatnak a haderő elmúlt hónapjának kiképzési és protokollhírei között.
 
Mindenhol helytálltak
Koszovói és iraki misszió, három hónapos kiképzési feladat Észtországban, számos hazai és külföldi gyakorlat, valamint részvétel a határvédelemben. Röviden így lehetne összefoglalni a tatai MH 25. Klapka György Lövészdandár 2017-es évét. Horváth Gábor dandártábornokkal, az alakulat parancsnokával beszélgettünk.
 
Rangerek Szolnokon
Az amerikai 75. Ranger Ezred delegációja munkaértekezleten vett részt az MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandárnál Szolnokon.
 
A kulcsszó: minőség
Éppen egy évvel ezelőtt, 2017 januárjában nevezték ki a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar dékánjának dr. Pohl Árpád ezredest, akivel az elmúlt esztendő eredményeiről és a kar távlati elképzeléseiről beszélgettünk.
 
Katonák és zenészek
Fellépésektől és szolgálati feladatoktól zsúfolt, sikerekben gazdag évet zártak a Magyar Honvédség katonazenészei. A főkarmester, Csizmadia Zsolt ezredes szakmai irányítása alá tíz zenekar tartozik, közülük a szolnokinál az elmúlt év közepén karmesterváltás is történt.
 
HADITECHNIKA
 
Elmaradt őrségváltás
Az Egyesült Államokat fenyegető szovjet szuperszonikus bombázógépek ellen kellett volna helytállnia. Ehhez képest első harci bevetésein az „Iszlám Állam” állásait és afganisztáni droglaborokat bombázott le…
 
A sokéletű

Miért ne lehetne kilenc élete egy helikopternek is, ha azt egy híres macskaféle ragadozóról nevezték el? Szüksége is van erre az adottságra az 1965 óta gyártott Pumának, amely szinte minden hadszíntéren szerephez jutott, ahol brit vagy francia katonák megjelentek. 

 

HÁTORSZÁG
 
A magyar Napóleon
Idén ünnepli fennállásának 170. évfordulóját a Magyar Honvédség. A történelmi eseményt felidéző rendezvények sora már januárban kezdetét veszi, méghozzá egy másik jubileumhoz, Görgei Artúr születésének 200. évfordulójához kapcsolódóan. Ezen apropóból ismerkedjünk meg az 1848/49-es forradalom és szabadságharc legendás hadvezérének pályafutásával!
 
MiG–21-es ászok
Dr. Toperczer István alezredes, az MH 59. Szentgyörgyi Dezső repülőbázis vezető repülőorvosa, egyben a hazai katonai repülés ismert fotográfusa immár 25 éve foglalkozik a vietnami légi háború témájával. Járja a délkelet-ázsiai országot, felkeresi az ottani múzeumokat, archívumokat, s igyekszik minél több észak-vietnami vadászpilótával beszélni.
 
Nem enged a ’48-ból
A közelmúltban újabb rangos elismeréssel gazdagodott dr. Hermann Róbert főtanácsos, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnokának tudományos helyettese. A magyar tudomány kategóriában ugyanis az 1848/49-es forradalom és szabadságharc történetének neves kutatója kapta a Regionális Prima Díjat.
 
A kultúra szolgálatában
A Honvéd Kulturális Egyesület 1992. december 3-án alakult meg a honvédségi művelődés szakmai érdekeinek védelme érdekében. Emellett az alapítása óta eltelt időben vitathatatlan szerepet töltött be a fiatalok hazafias nevelésében, a hadtudomány és a hadtörténelem értékeinek népszerűsítésében.
 
Közérdekű
Összeállításunkban közöljük a 2017. november 27. és december 18. között elhunyt katonák, közalkalmazottak neveit. Hírt adunk továbbá a katonai sajtó napja alkalmából rendezett ünnepségről.
 
Kapcsolódó tartalom
Letölthető állományok
pdf A kiadvány letöltése (44.55 MB)
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat