honvedelem.hu
Magyar Honvéd 2018. december
A Magyar Honvéd magazin decemberi számának tartalmából
Magyar Honvéd 2018. december

A Honvédelmi Minisztérium képes magazinja minden hónapban áttekintést ad a Magyar Honvédség hazai gyakorlatairól és külföldi szerepvállalásairól, a tárca kiemelkedő eseményeiről, a haditechnika újdonságairól és a honvédelemhez kapcsolódó érdekességekről.

HADERŐ

 

Modernkori kihívások

A Stefánia Palota – Honvéd Kulturális Központ adott otthont az Úton a 21. században – biztonság, honvédelem, haderő című konferenciának, amelyen előadást tartott dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszter is.

 

Hathatós segítség

Készenlét-ellenőrzési gyakorlat keretében tesztelték a határvédelmi feladatokba bevont katonai alakulatok felkészültségét.

 

NAGYVILÁG

 

Missziós hírek

A missziók elmúlt hónapjának eseményeit összefoglalva hírt adunk – többek között – az afganisztáni külszolgálatra induló katonák ünnepélyes búcsúztatásáról, a KFOR Novo Seló-i táborának parancsnoki beosztásában történt váltásról, illetve a koszovói Szent Márton-kihívás nevű teljesítménytúráról.

 

Erődemonstráció

A legek hadgyakorlata volt a Norvégiában október 25. és november 23. között megrendezett Trident Juncture 2018. Közel 51 ezer ember, 10 ezer jármű, 250 repülőgép és 65 hadihajó jutott szerephez a NATO kiképzési rendezvényén.

 

SEREGSZEMLE

 

Novemberben történt

A Magyar–Román Közös Békefenntartó Zászlóalj gyakorlatáról, a brit szakemberek vezetésével megtartott Junior Commanders Leadership Course elnevezésű képességfejlesztő tanfolyamról, a visegrádi országok védelmi minisztereinek találkozójáról, illetve a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum jogelődje alapításának 100. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségről is olvashatnak a haderő elmúlt hónapjának kiképzési és protokollhírei között.

 

Közös erővel

Az idei év legnagyobb szabású helikopteres kiképzési eseménye zajlott le Gyöngyös-Pipishegy körzetében és a Mátra kijelölt területein. A Mi–17-eseket és AS350-eseket repülő szolnoki hajózók mellett számos alakulat katonái is szerephez jutottak a kutatás-mentés teljes spektrumát lefedő gyakorlaton.

 

Égig érő kerítés

2018 decemberében ismét jeles évfordulóhoz érkeztek a kecskeméti hajózók és műszaki katonák. Tíz évvel ezelőtt riasztották először készültségből a magyar JAS–39-eseket, amelyek addig a MiG–29-esekkel felváltva őrizték a magyar légteret. A jubileum kapcsán érdemes részletesen megismerni a fegyveres légtérvédelmi készenléti szolgálatot.

 

Kutasd fel, mentsd meg!

Cross Landing 2018 néven közös román–magyar kutató-mentő gyakorlatra került sor a két ország határ menti területein.

 

HADITECHNIKA

 

Olasz meló

Egy egészen különleges feladatra optimalizált forgószárnyassal lépett be a világ legnagyobb fegyvervásárlójának piacára Olaszország.

 

Nukleáris matematika

Meglehetősen nagy visszhangot váltott ki, hogy Donald Trump, az Amerikai Egyesült Államok elnöke október 20-án bejelentette: országa kivonul a közepes hatótávolságú, nukleáris töltettel rendelkező ballisztikus rakétákat tiltó szerződésből.

 

Elrettentés a víz alól

Végrehajtotta első, nukleáris töltetű ballisztikus rakétákkal végzett járőrözését az indiai haditengerészet INS ARIHANT atommeghajtású rakétahordozó tengeralattjárója. Egy új korszak kezdetét jelentette az egy hónapos, zömében a víz felszíne alatt teljesített út.

 

HÁTORSZÁG

 

Aktív nyugállományúak

A sportolás számtalan formáját kínálják tagjaik számára a Honvéd Sportegyesületek Országos Szövetségének szabadidős szakosztályai. Sokan élnek is a lehetőségekkel, azonban nemzetközi versenyek és országos bajnokságok érmeivel az egykori katonák közül csak nagyon kevesen büszkélkedhetnek. Közéjük tartozik a Kiskunfélegyházi Honvéd TK két szenior sportolója, Simon Géza ny. ezredes és Ónodi László ny. alezredes.

 

Számháború

Az első világháborúban 8–10 millió katona halt meg, míg a civil áldozatok számát a különböző források 5–7 millió közé teszik. Az összveszteségekről ennél pontosabb adatok valószínűleg soha nem fognak rendelkezésünkre állni, s amint az a Pollmann Ferenc hadtörténésszel folytatott beszélgetésünkből kiderül, ennek nem az a kizárólagos oka, hogy a harcok lezárulta óta már száz év telt el.

 

Bővülő kapcsolatok

Idén a hollandiai Rotterdam városában tartotta éves kongresszusát az Európai Katonai Újságírók Egyesülete (European Military Press Association – EMPA). A kontinens számos országából érkezett delegáltak között Magyarország is képviseltette magát.

 

Közérdekű

Összeállításunkban közöljük a 2018. október 29. és november 23. között elhunyt katonák, közalkalmazottak neveit. Hírt adunk továbbá arról, hogy Köröm, Kesznyéten és Girincs polgármestere, továbbá a térség országgyűlési képviselője személyesen köszönte meg az MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred katonáinak azt a segítséget, amit a kesznyéteni vasbeton híd felújítása idejére felépített pontonhíd üzemeltetése jelentett a környező községek lakóinak mindennapi közlekedésében.

Kapcsolódó tartalom
Letölthető állományok
pdf A kiadvány letöltése (44.87 MB)
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat