honvedelem.hu
Magyar Honvéd 2018. november
A Magyar Honvéd magazin novemberi számának tartalmából
Magyar Honvéd 2018. november

A Honvédelmi Minisztérium képes magazinja minden hónapban áttekintést ad a Magyar Honvédség hazai gyakorlatairól és külföldi szerepvállalásairól, a tárca kiemelkedő eseményeiről, a haditechnika újdonságairól és a honvédelemhez kapcsolódó érdekességekről.

NAGYVILÁG

 

Rögös úton

A szavazatok újraszámlálása és a hosszadalmas politikai egyeztetések után a napokban végre megalakult az új iraki kormány. A parlamenti választásokat megelőző időszak, illetve az azóta eltelt mintegy fél év eseményeit tekinti át a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóközpontjának elemzése.

 

Radar

Nemzetközi katona- és biztonságpolitikai összeállításukban egyebek mellett a montenegrói hadseregnek átadott német katonai terepjáró gépjárművekről, a JAS–39 E típusú repülőgéppel végrehajtott tesztekről, illetve a Carl Gustaf gyalogsági rakétavető fejlesztéséről is olvashatnak.

 

Missziós hírek

A missziók elmúlt hónapjának eseményeit összefoglalva hírt adunk – többek között – a KFOR parancsnokhelyettesi posztján történt váltásról, a Koszovóban szolgáló katonák egészségügyi ellátásának bővüléséről, illetve az Európai Unió Mali Kiképzési Missziójában rendezett medálparádéról.

 

SEREGSZEMLE

 

Típustestvérek

Ismét hazánkban rendezték a JAS–39 Gripent használó országok közös repülőharcászati gyakorlatát. A Lion Effort 2018 keretében magyar, cseh és svéd felségjelű, negyedik generációs vadászbombázók hajtottak végre két hétig komplex repülési feladatokat Magyarország légterében. Előfordult, hogy egyszerre tizennyolc repülőgép is a levegőben volt.

 

Bölényroham

Éleslövészettel egybekötött harcászati gyakorlatot hajtott végre az MH 25. Klapka György Lövészdandár 11. harckocsi-zászlóaljának kijelölt állománya a szomódi lőtéren.

 

Októberben történt

AZ MH 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred megalakulásáról, a magyar szállítóhelikopteresek zadari felkészüléséről, a Szécsényben rendezett civil-katonai egészségügyi válsághelyzeti gyakorlatról, illetve a NATO-tagállamok védelmi minisztereinek brüsszeli tanácskozásáról is olvashatnak a haderő elmúlt hónapjának kiképzési és protokollhírei között.

 

Gyakorlat és ellenőrzés

A Brave Warrior 2018 többnemzeti harcászati gyakorlaton az MH 5. Bocskai István Lövészdandár katonái mellett az amerikai, a brit, a horvát, illetve a szlovák fegyveres erők kijelölt szárazföldi alegységei vettek részt. A többhetes bakonyi erőpróba a NATO számára felajánlott MH Zászlóaljharccsoport készenlétének ellenőrzésére történő eredményes felkészülést is szolgálta.

 

Hazatértek

Huszonöt év szolgálat után befejezte küldetését az ENSZ Ciprusi Békefenntartó Misszió magyar kontingense.

 

Helytálltak

Tizenkilenc ország közel száz versenyzője mérkőzött meg egymással a 46. katonai öttusa-világbajnokságon. A Budapesten megrendezett eseményen a hazánk színeiben induló sportolók közül többen is kiváló eredménnyel zártak.

 

HADITECHNIKA

 

A cseh harcos

Csehország (Csehszlovákia) fegyveripara a lehetőségeihez képest mindig igyekezett külön utakon járni. Ennek egyik bizonyítéka a CZ Bren gépkarabélycsalád, amelynek példányai egyre több ország katonáinak, rendőreinek kezében tűnnek fel.

 

HÁTORSZÁG

 

Teleobjektív

A Stefánia Palotában értékelték a „Tölts fel egy katonafotót!” pályázatot, és a képekből rendezett kiállítás megnyitójához kapcsolódva jutalmazták a legjobb felvételeket beküldő alkotókat, gyűjtőket. Érdemes visszapillantani, hogyan változott az elmúlt 100 évben a katonák ábrázolása.

 

A világvándor

Egy maratonfutó kitartásával és lenyűgöző állhatatossággal halad a célja felé Szalay-Berzeviczy Attila. Ám az ő „versenye” nem bő két órán, hanem közel öt éven át tart. 2014-ben elhatározta, végigjárja az összes első világháborús helyszínt, hogy az ott készített fotók segítségével elevenítse fel és mesélje el a harcok történetét a 100. évforduló alkalmából.

 

Az utolsó nap

A compiégne-i erdőben, Ferdinand Foch marsall vasúti szalonkocsijában az antant és Németország képviselői 1918. november 11-én reggel 5.10-kor látták el kézjegyükkel a fegyverszüneti egyezményt. A dokumentum az aláírás napján, délelőtt tizenegykor lépett hatályba. Hogyan élték meg a katonák a harcok utolsó óráit, s mit gondoltak a hirtelen rájuk köszöntött békéről? Naplóbejegyzések, levélrészletek segítségével idézzük fel mindezt.

 

A múlt őrzői

A Hadtörténeti Intézet és Múzeum idén ünnepli fennállásának 100. évfordulóját. 1918-ban azzal a feladattal alapították meg, hogy összegyűjtse, megőrizze, feldolgozza, a tudományos kutatás és a nagyközönség számára hozzáférhetővé tegye a magyar hadtörténelem emlékeit.

 

Csattanós válasz

A Vasúttörténeti Parkban nemrég ünnepelték a Magyar Államvasutak Zrt. fennállásának 150. évfordulóját. A programok sorából kiemelkedett Csatti, a 85 milliméter űrméretű légvédelmi löveg és kezelőszemélyzetének bemutatója.

 

Közérdekű

Összeállításunkban közöljük az október 23. alkalmából elismerésben részesültek névsorát. Olvashatják továbbá a 2018. szeptember 24. és október 26. között elhunyt katonák, közalkalmazottak neveit.

Kapcsolódó tartalom
Letölthető állományok
pdf A kiadvány letöltése (162.57 MB)
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat