honvedelem.hu
Magyar Honvéd 2018. október
A Magyar Honvéd magazin októberi számának tartalmából
Magyar Honvéd 2018. október

A Honvédelmi Minisztérium képes magazinja minden hónapban áttekintést ad a Magyar Honvédség hazai gyakorlatairól és külföldi szerepvállalásairól, a tárca kiemelkedő eseményeiről, a haditechnika újdonságairól és a honvédelemhez kapcsolódó érdekességekről.

HADERŐ

 

Változatlan szellemiséggel

Százhetven esztendeje vívták a pákozdi csatát, amely egyben a honvédség születését is jelentette. Az évforduló alkalmából megemlékezést tartottak az 1848. szeptember 29-i összecsapás közelében álló katonai emlékparkban. A rendezvényen mondott beszédében dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszter leszögezte: a Magyar Honvédség képes arra, hogy a szabadságharc szellemiségét tovább hordozva garantálja hazánk biztonságát.

 

NAGYVILÁG

 

Radar

Nemzetközi katona- és biztonságpolitikai összeállításukban egyebek mellett a továbbfejlesztett UH–60V Black Hawk helikopterek teszteléséről, a brit HMS QUEEN ELIZABETH repülőgép-hordozó amerikai gyakorlatáról, illetve a vállról az ausztrál védelmi minisztérium gránátvető-beszerzéséről is olvashatnak.

 

Missziós hírek

A missziók elmúlt hónapjának eseményeit összefoglalva hírt adunk – többek között – a KFOR Harcászati Tartalék Zászlóaljnál történt váltásról, a bosznia-hercegovinai Quick Response 2018 gyakorlatról, illetve a Brüsszelben tartott kétnapos magyar kulturális fesztiválról.

 

SEREGSZEMLE

 

A sakálbarlang lakói

Csaknem négy héten keresztül tartott hazánkban a Jackal Cave 2018 elnevezésű gyakorlat, amelynek keretében az amerikai, macedón, horvát és magyar katonákból álló többnemzeti kötelék nem hagyományos hadviseléssel kapcsolatos feladatokat hajtott végre.

 

(L)égi híd

A nagyjavítás után hazatért négy Mi–24-es harci helikopterrel a Magyar Honvédség fontos képessége állt vissza. A gépek kívül-belül megújultak – s bár a sötétszürke festés a leglátványosabb változás, a lényeg a fülkékben lapul.

 

Szeptemberben történt

A Bocskai-dandár hódmezővásárhelyi helyőrségében történt parancsnokváltásról, a Lord Mountain 2018 elnevezésű szlovén–magyar magashegyi helikopteres kiképzésről, illetve a Bornemissza Gergely felderítőezred ejtőernyős gyakorlati felkészítéséről is olvashatnak a haderő elmúlt hónapjának kiképzési és protokollhírei között.

 

Sarkantyút kaptak

Az amerikai páncélosfelderítők az idén is magyar katonák részvételével rendezték meg Tatán a hagyományosnak számító, fizikai és mentális kihívásokkal teli járőrgyakorlatot, a Sarkantyú futamot.

 

Szomszédok

Magyarország biztonságpolitikájának fontos alapelve, hogy támogassa szomszédjai európai integrációját. Ennek részeként – különböző szinteken és formában – már hosszú évek óta folyik együttműködés a szerb és a magyar haderő között.

 

Katonákat díjaztak

Kiemelkedő szakmai munkájuk elismeréseként, a Magyar Honvédség három tisztjét tüntette ki a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének Jász-Nagykun-Szolnok megyei szervezete.

 

HADITECHNIKA

 

Kicsi, de halálos

Az amerikai hadsereg hosszú időn át elhanyagolta a csapatlégvédelmet, s ennek következtében ez a képességük a 2010-es évekre gyakorlatilag teljesen leépült.

 

HÁTORSZÁG

 

A vágyak és a realitás

A rendszerváltást követően a politika részéről is felerősödtek azon vélemények, hogy ideje lenne a honvédség vadászrepülőgépeit újabbra cserélni. Akkoriban a magyar légierőben a MiG–21 bisz típus repült – ezzel látták el a fegyveres légtérvédelmi szolgálatot is. A stratégák természetesen a megújítást össze kívánták kötni egy határozott nyugati haditechnika felé fordulással is, de végül nem ez történt.

 

Roncsmentők

A Duna nyári alacsony vízállásának köszönhetően egy amerikai B–24G típusú bombázó jobb oldali szárnyfőtartójának négy és fél méteres darabját és az egyik motortartó bak bekötését sikerült kiemelni Tökölnél a folyóból.

 

Múlt és jelen

Légi bemutató, haditechnikai kiállítás, fegyversimogató, airsoft-lövészet és még sok egyéb színes program várta azokat, akik részt vettek a második nagyatádi honvéd-találkozón.

 

Virágok Doberdóról

Az olaszországi Goriziában, az első világháború számos véres csatájának színterén található múzeumban állították ki a kiskunfélegyházi Szűts Tamás anyagát. A tizenkilenc, virágokkal díszített levelezőlap a magángyűjtő nagyapja, a Doberdót megjárt Szűts László főhadnagy és kedvese, későbbi felesége, Váradi Mária megható szerelmének bizonyítéka.

 

Záróra

Száz esztendővel ezelőtt, 1918. november 11-én – több mint négy éven át tartó öldöklést követően – Németország kapitulációjával véget ért az első világháború.

 

Korhadt fakeresztek mentén

Az MH Hadkiegészítő, Felkészítő és Kiképző Parancsnokságról a dél-lengyelországi Tuchówba utazott egy 16 fős csapat – aktív és tartalékos katonák, valamint közalkalmazottak –, hogy megmentsenek egy első világháborús temetőt az enyészettől, ezzel is tisztelegve a harctereken elesettek emléke előtt.

 

Kun segítséggel

Magyar és német feliratú márványtáblát állítottak a kiskunhalasi nyugállományú egyesület tagjai Ausztriában, az 1278. augusztus 26-i morvamezei csata helyszínén. Az Európa történelmét meghatározó ütközetben I. Rudolf német uralkodó seregei a magyar IV. (Kun) László harcosainak és kun íjászainak hathatós támogatásával itt győzték le Przemysl Ottokár (Otakár) cseh király csapatait, megalapozva ezzel a Habsburg-dinasztia hét évszázados uralmát.

 

Közérdekű

Összeállításunkban közöljük a 2018. augusztus 27. és szeptember 21. között elhunyt katonák, közalkalmazottak neveit. Olvashatják továbbá a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum meghívóját a III. HadTörténész Sörestre, illetve „Az 54-es kihívása télen” elnevezésű katonai tájékozódási és túlélő próba rövid beharangozóját.

Kapcsolódó tartalom
Letölthető állományok
pdf A kiadvány letöltése (201.08 MB)
Aktuális videók
2019. augusztus 20. 11:44
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat