honvedelem.hu
Magyar Honvéd 2018. április
A Magyar Honvéd magazin áprilisi számának tartalmából
Magyar Honvéd 2018. április

A Honvédelmi Minisztérium képes magazinja minden hónapban áttekintést ad a Magyar Honvédség hazai gyakorlatairól és külföldi szerepvállalásairól, a tárca kiemelkedő eseményeiről, a haditechnika újdonságairól és a honvédelemhez kapcsolódó érdekességekről.

HADERŐ

 

Mindenhol helytállnak

A magyar katonák helytálltak a határ mentén, a készenléti szolgálatokban, a gyakorlótereken, a missziókban, s a visszajelzések alapján az is elmondható, hogy nemzetközi színtéren ugyancsak kiválóan teljesítették feladataikat. Magazinunknak dr. Benkő Tibor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke értékelte az elmúlt időszakot, előre tekintve az idei esztendőre.

 

NAGYVILÁG

 

Missziós hírek

A missziók elmúlt hónapjának eseményeit összefoglalva hírt adunk – többek között – az 1848/49-es forradalom és szabadságharc kezdetének 170. évfordulója alkalmából Kabulban rendezett magyar napról, a koszovói Novo Selo táborban tartott medálparádéról, illetve a ciprusi magyar UNFICYP-kontingensnél történt váltásról.

 

Jég velük!

Bátran nevezhetjük az egyik leglátványosabb haditengerészeti hadgyakorlatnak az amerikai ICEX 18-at. Végy három nukleáris meghajtású tengeralattjárót, az Északi-sarkvidék végtelen jégmezőit, néhány repülőgépet, sátrakat, csákányokat és hólapátokat: máris adott minden a téli gyakorláshoz.

 

SEREGSZEMLE

 

Márciusban történt

A négy nemzet végzős logisztikai tisztjelöltjei részvételével megtartott Fourlog 2018 gyakorlatról, az újabb két Zlin típusú repülőgép használatba vételéről, a magyar–horvát védelmi miniszteri találkozóról, illetve a magyar–szlovák közös határvédelmi gyakorlásról is olvashatnak a haderő elmúlt hónapjának kiképzési és protokollhírei között.

 

Válogatott társaság

Zsúfolt márciusa volt az MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandárnak: a rohamlövész beosztásba felkészítő szakalapozó kiképzés mellett a különleges műveleti beosztásokba kerülőket kiválasztó erőpróba is a tavasz első hónapjára esett.

 

Márciusi tél

A Magyar Honvédség kijelölt szervei és alakulatai is bekapcsolódtak hazánk északkeleti régiójában a havazás nyomán kialakult rendkívüli helyzet kezelésébe a március idusát követő hétvégén.

 

Látom, amit látsz!

Az MH 86. Szolnok Helikopterbázis előretolt repülésirányító csoportja, valamint az MH 59. vitéz Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis egyik Gripen-pilótája közösen tesztelte a géptörzsre szerelt célfelderítő konténer, illetve a berendezés képét a földön megjelenítő mobil videójelvevő-rendszer együttműködését.

 

Területvédelmi elven

Nemrég közel hétszáz önkéntes területvédelmi tartalékos tett esküt Szentendrén. Az új, területi alapon szerveződő önkéntes tartalékos rendszer kialakítása a múlt évben vette kezdetét, s ma már közel 1600 tagot számlál. A védelmi és a műveleti tartalékosokkal együtt az önkéntes katonák létszáma pedig eléri a 6600 főt.

 

Katonákra szabva

A Zrínyi 2026 honvédelmi és haderő-fejlesztési program részeként beszerzett új autóbuszokat vehetett át a honvédség. A HM Currus Gödöllői Harcjárműtechnikai Zrt. és az Ikarus vállalatcsoport közös munkájának köszönhetően egy olyan csapatszállító gépjármű született meg, amely sokoldalúságánál fogva igazi ritkaságnak számít.

 

HÁTORSZÁG

 

Feltárt múlt

A második világháború idején a keleti hadszíntéren fogságba esett, majd a hadifogolytáborba vezető úton meghalt – eddig eltűntként nyilvántartott – hét magyar katona maradványaira bukkantak Oroszországban. Azonosításukat a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum szakemberei végezték el.

 

Úszó történelemformálók

Az ausztrál partoktól 800 kilométerre északkeletre, 3000 méter mélységben találták meg nemrég a második világháború idején elsüllyedt USS LEXINGTON roncsait. Az amerikai repülőgép-hordozó végzetét jelentő korall-tengeri csata volt a történelem első olyan összecsapása, amit a szemben álló hadiflották úgy vívtak meg, hogy nem is látták egymást.

 

Az utolsó dobás

Miután a brit erőket nem sikerült megsemmisíteni, a német hadvezetés figyelme a franciák felé fordult. Az ellenük indított három offenzíva kudarca azonban gyakorlatilag eldöntötte az első világháború kimenetelét.

 

Közérdekű

Összeállításunkban közöljük a nemzeti ünnepünk, március 15. alkalmából kitüntetésben, elismerésben részesültek névsorát, továbbá a 2018. február 23. és március 23. között elhunyt katonák, közalkalmazottak neveit.

Kapcsolódó tartalom
Letölthető állományok
pdf A kiadvány letöltése (39.21 MB)
Aktuális videók
2019. augusztus 20. 11:44
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat