honvedelem.hu
Magyar Honvéd 2018. augusztus
Magyar Honvéd 2018. augusztus

A Honvédelmi Minisztérium képes magazinja minden hónapban áttekintést ad a Magyar Honvédség hazai gyakorlatairól és külföldi szerepvállalásairól, a tárca kiemelkedő eseményeiről, a haditechnika újdonságairól és a honvédelemhez kapcsolódó érdekességekről.

HADERŐ

 

Altisztek lettek

Kétszázhetvennyolcan tették le ünnepélyes keretek között honvéd altiszti esküjüket a budapesti Hősök terén, 2018. július 8-án. Az eseményen dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszter és Korom Ferenc altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnöke köszöntötte az avatottakat.

 

NAGYVILÁG

 

Csúcshatás

A NATO-tagországok állam- és kormányfőinek brüsszeli csúcstalálkozóján a résztvevők megállapodtak, hogy folytatják védelmi költségvetésük növelését. Az amerikai elnök leszögezte: a NATO az Egyesült Államok számára is előnyös, azonban kulcsfontosságú az igazságosabb tehermegosztás.

 

Radar

Nemzetközi katona- és biztonságpolitikai összeállításukban egyebek mellett a brazil flotta legújabb úszóegységének ünnepélyes átadásáról, a francia–német harckocsi-fejlesztési tervekről, továbbá az új-zélandi légierő haditengerészeti járőrrepülőgép-beszerzéséről is olvashatnak.

 

Missziós hírek

A missziók elmúlt hónapjának eseményeit összefoglalva hírt adunk – többek között – Porkoláb Imre dandártábornok kitüntetéséről, a KFOR nemzetközi napjáról, továbbá Mihócza Zoltán vezérőrnagy, MH ÖHP-parancsnok ciprusi látogatásáról.

 

SEREGSZEMLE

 

Bomba a vízben

A Duna Mohács és Budapest közötti szakaszán rendezték meg az Iron Cat 2018 elnevezésű gyakorlatot, amelyen magyar és szerb oldalról egyaránt két aknamentesítő hajó vett részt. Az idei – immár nyolcadik – rendezvény különlegességeként a két nemzet tűzszerészbúvárai is feladathoz jutottak: egy robbanószerkezetet kellett kiemelniük a vízből.

 

Sztyeppei íjászok

Magyar és amerikai katonák részvételével hajtották végre a szomódi lőtéren a Sztyeppei Íjász (Steppe Archer) 2018 elnevezésű gyakorlatot.

 

Júliusban történt

A tartalékos tisztképzés újraindításáról, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár hódmezővásárhelyi 62. lövészzászlóaljának gyakorlatáról, a nándorfehérvári diadal évfordulóján tartott megemlékezésről, illetve a Nehéz Légiszállító Ezred mindhárom századánál történt parancsnokváltásokról is olvashatnak a haderő elmúlt hónapjának kiképzési és protokollhírei között.

 

Irány a part!

Öthetes harcibúvár-képzést tartottak Szolnokon, az MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandár kijelölt állománya részére. A foglalkozás során a katonák számos vízfelszíni és víz alatti kijuttatási módszert gyakoroltak.

 

Balkezes karrier

Balkezessége miatt a vadászpilóta pályafutásról szőtt álmoknak búcsút mondhatott, de forgószárnyasokkal repülve immár 30 éves hivatásos katonai karriert tudhat magáénak Stark Péter őrnagy, az MH 86. Szolnok Helikopterbázis Rubik szállítóhelikopter-zászlóaljának rajparancsnoka.

 

Ég és föld között

Az Amerikai Egyesült Államok Különleges Műveleti Parancsnokságán (United States Special Operations Command – USSOCOM) tartós katonai külszolgálatot ellátó Sánta Gábor ezredes nem kis kihívásokkal járó ejtőernyős ugrást hajtott végre a floridai Tampában.

 

Nyúzópróba

Az első ütemben megrendelt negyven katonai autóbusz utolsó példányait is megkapta a Magyar Honvédség: a minőségi átadás-átvételre Székesfehérváron, az Ikarus telephelyén került sor, a hivatalos átadás helyszíne pedig az MH Anyagellátó Raktárbázis budapesti, Újszász utcai objektuma volt.

 

Képesség-bemutató

A HForce fegyverrendszer képességeit is bemutatta a Magyar Honvédség leendő új forgószárnyasa, az Airbus Helicopters H145M. A gyártó német felségjelzéssel repülő példánya az MH Bakony Harckiképző Központ területén tartott éleslövészetet, amelyet a hazai és a nemzetközi sajtó képviselői is megtekinthettek.

 

HADITECHNIKA

 

Korszerű életmentés

A Magyar Honvédség egyik igáslova a Volkswagen Transporter-család negyedik generációja. A minden alakulatnál, bázison dolgozó „ténégyesekből” sebesültszállító változat is készült. A sokat futott járművek egy része helyett most hét, vadonatúj Mercedes Sprinter mentőautó állt hadrendbe.

 

A szomjoltó Pegasus

Az Egyesült Államok elmúlt két évtizedének amúgy is zilált védelmi beszerzései közül változatos fordulataival egyértelműen kiemelkedik a Boeing KC–46A Pegasus tankergépek esete.

 

HÁTORSZÁG

 

Helytálltak

A Magyar Honvédség négy versenyzője a zord időjárás ellenére is nagyszerű eredményeket ért el a Svédországban megrendezett 20. triatlon katonai világbajnokságon.

 

Balatoni Úszó Erőd

Közel kétszázötvenen teljesítették a hagyományos Úszó Erőd részeként a XVII. Balaton-átúszást Révfülöp és Balatonboglár között.

Őfelsége hadihajói

2018. szeptember 23-ig tekinthető meg a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum (HM HIM) legújabb időszaki kiállítása, az „Őfelsége hadihajója, az SMS SZENT ISTVÁN – 100 éves hadisír az Adriai-tenger mélyén”, amely nemcsak a magyar építésű csatahajó tragikus sorsával ismerteti meg a látogatókat, hanem bepillantást enged az osztrák császári, majd monarchiabeli hadihajózás történetébe is.

 

Visszakézből

1918. augusztus 8-án a brit 4. hadsereg meglepetésszerű támadást indított a német állások ellen a franciaországi Amiens városánál, s 24 óra leforgása alatt az első világháborúban addig ritkán látott méretű előrehaladást ért el. E csapással vette kezdetét az akkor immár ötödik esztendejében járó küzdelem utolsó száz napja.

 

Méltó megemlékezés

Az első világháború befejezésének centenáriumához közeledve Európa több országában ünnepelték a lövészárkok felett a harcok idején bemutatkozott légierő haderőnem születésnapját. A Zrínyi Kiadó „A magyar légierő 100 éve” című díszes albummal köszönti a magyar katonai repülés generációit. A kötet kreatív szerkesztőjével, Tőrös Istvánnal beszélgettünk.

 

Közérdekű

Összeállításunkban hírt adunk arról, hogy a győri korosztályos birkózó Európa-bajnokságon aranyérmet szerzett Varsányi Lászlónak – teljesítménye elismeréséül – emlékplakettet adományozott dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszter. Közöljük továbbá a 2018. június 25. és július 20. között elhunyt katonák, közalkalmazottak neveit.

Kapcsolódó tartalom
Letölthető állományok
pdf A kiadvány letöltése (174.23 MB)
Aktuális videók
2019. augusztus 20. 11:44
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat