honvedelem.hu
Magyar Honvéd 2018. február
A Magyar Honvéd magazin februári számának tartalmából

A Honvédelmi Minisztérium képes magazinja minden hónapban áttekintést ad a Magyar Honvédség hazai gyakorlatairól és külföldi szerepvállalásairól, a tárca kiemelkedő eseményeiről, a haditechnika újdonságairól és a honvédelemhez kapcsolódó érdekességekről.

HADERŐ

bel_240.jpgTáguló horizont

Tavaly decemberben jelentette be dr. Simicskó István honvédelmi miniszter, hogy a Magyar Honvédség eszköztára rövidesen két utasszállító repülőgép katonai alkalmazásra átalakított változatával bővül. A terv idén februárra vált valósággá.

 

NAGYVILÁG

 

Radar

Nemzetközi katona- és biztonságpolitikai összeállításukban egyebek mellett a román harcjármű-vásárlásról és a francia haditengerészetnek fejlesztendő pilóta nélküli helikopterről is olvashatnak, továbbá arról, hogy a litván fegyveres erők képviselői G36-os gépkarabélyok beszerzéséről írtak alá szerződést.

 

Missziós hírek

A missziók elmúlt hónapjának eseményeit összefoglalva hírt adunk – többek között – az Afganisztánba induló magyar katonák búcsúztatásáról és a KFOR új egészségügyi létesítményének ünnepélyes átadásáról, illetve arról, hogy közúti balesetnél segítettek a Koszovóba látogató magyar katonai küldöttség tagjai a pristinai repülőtérre vezető úton.

 

SEREGSZEMLE

 

Mentés cipőkanállal

Nehéz elhinni, hogy egy akkora stratégiai teherszállító repülőgépben, mint amilyen a Pápán is állomásozó Boeing C–17A Globemaster III, olyan szűk helyek is akadnak, ahonnan csak speciális szaktudással és felszereléssel menthetők ki a bennragadtak…

 

Januárban történt

Az MH KFOR Kontingens 18. váltásának lőgyakorlatáról, a ciprusi külszolgálatra készülő állomány felkészítéséről, dr. Simicskó István honvédelmi miniszter és szlovák hivatali partnere pozsonyi találkozójáról, illetve a NATO Katonai Bizottságának vezérkari főnöki szintű ülésén történtekről is olvashatnak a haderő elmúlt hónapjának kiképzési és protokollhírei között.

 

Hűséggel szolgálni

Korom Ferenc vezérőrnagy váltotta Huszár János altábornagyot az MH Összhaderőnemi Parancsnokság élén. A beosztás ünnepélyes átadás-átvételén, Székesfehérváron, ott volt dr. Simicskó István honvédelmi miniszter is.

 

Afgán emlékek

Teljesen megtelt a Stefánia Palota terme a Mindenki Hadtudománya Szabadegyetem legutóbbi előadásán, ahol dr. Koller József dandártábornok, az MH 86. Szolnok Helikopterbázis parancsnoka és egyben az MH Mi–35 Légi Kiképzés Támogató Csoport 2012. évi 7. váltásának vezetője beszélt a magyar katonai repülők afganisztáni szerepvállalásáról.

 

Centenáriumi tervek

Egy évszázados fennállásának megünneplésére készül a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum, miközben továbbra is több, a történelmünk minél alaposabb megismeréséhez elengedhetetlen projektben – például az első világháborús veszteséglista összeállításában – vállal főszerepet.

 

A valóság talaján

A mi megbízásunk arra szól, hogy a tények és a valóság talaján maradva értékeljük az egyes jelenségeket – foglalja össze Tálas Péter, mivel is foglalkozik a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóközpontja. A szervezet vezetőjét arra kértük, mutassa be a hazai szinten egyedülálló tevékenységüket.

 

HADITECHNIKA

 

Szívátültetés

Harmadik nekifutásra talán már valóban új hajtóműveket kaphatnak az amerikai légierő nagypapakorú B–52H Superfortress stratégiai bombázó repülőgépei.

 

Saját erőből

2018 elején ismét előtérbe került a kínai népi haditengerészet repülőgéphordozó-építési programja. Ráadásul az ázsiai hatalom mellett a kontinens további két állama, Dél-Korea és Japán is tervezi hadiflottája korszerűsítését.

Drónvadászat

Az „Iszlám Állam” elleni küzdelem egyik nagy újdonsága volt a terrorszervezet által bevetett „mini légierő”. A drónok alkalmazása bizonyítja: az ellenség is halad a korral, és ismeri a megfelelő beszerzési forrásokat…

 

HÁTORSZÁG

 

Csendes Kelet

Immár ötödik évébe lépett a Nagy Háború 1918-ban, melynek első jelentősebb eseménye a breszt-litovszki béke volt; e szerződés aláírásával Oroszország hivatalosan is kivált a harcokból.

 

Hadisírgondozó civilek

Mintegy kétmilliárd forintot biztosít a kormány 2016 őszétől az első világháborúban elesett katonák magyarországi nyughelyeinek gondozására, illetve a temetőkben található háborús emlékművek felújítására. Ennek az anyagi támogatásnak is köszönhető, hogy az elmúlt másfél évben hadisírok ezreinek rendbe tételére nyílt lehetőség. A sírkertek ápolását az adott településeken lakók is szívügyüknek tekintik.

 

Pokoljárás

Ünnepélyes keretek között mutatták be a Nagy Háború isonzói csatáit feldolgozó Tizenkét pokol című filmet a Stefánia Palota – Honvéd Kulturális Központban.

 

Közérdekű

Összeállításunkban közöljük a 2017. december 18. és 2018. január 26. között elhunyt katonák, közalkalmazottak neveit. Hírt adunk továbbá arról, hogy Áder János köztársasági elnök 2018. január elsejei hatállyal vezérőrnaggyá léptette elő dr. Böröndi Gábor dandártábornokot, a Honvéd Vezérkar Hadműveleti Csoportfőnökség csoportfőnökét.

Kapcsolódó tartalom
Letölthető állományok
pdf A kiadvány letöltése (35.27 MB)
Aktuális videók
2019. augusztus 20. 11:44
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat