honvedelem.hu
Magyar Honvéd 2018. május
A Magyar Honvéd magazin májusi számának tartalmából
Magyar Honvéd 2018. május

A Honvédelmi Minisztérium képes magazinja minden hónapban áttekintést ad a Magyar Honvédség hazai gyakorlatairól és külföldi szerepvállalásairól, a tárca kiemelkedő eseményeiről, a haditechnika újdonságairól és a honvédelemhez kapcsolódó érdekességekről.

NAGYVILÁG

 

Merész vállalkozás

Tizenegy évvel az akció végrehajtása után Izrael nyilvánosságra hozta a szíriai al-Kibar reaktor elleni légitámadás számos részletét. Egy nap, ami valóban történelmi volt…

 

Radar

Nemzetközi katona- és biztonságpolitikai összeállításukban egyebek mellett a francia–német fejlesztésű hatodik generációs harci repülőgép fejlesztésének terveiről, a török haditengerészet Barbaros-osztályú fregattjainak korszerűsítéséről, illetve az amerikai tengerészgyalogság által hadrendbe állítandó új mesterlövészpuskáról is olvashatnak.

 

Missziós hírek

A missziók elmúlt hónapjának eseményeit összefoglalva hírt adunk – többek között – az afgán légierő szállítóhelikopteres állományát felkészítő magyar szakemberek tevékenységéről, az MH EUFOR Kontingens 22. váltásának műveleti területen végrehajtott gyakorlatáról, továbbá a külszolgálatuk befejeztével hazatért MH Iraki Kiképzés-biztosító Kontingens tagjainak ünnepélyes fogadásáról.

 

SEREGSZEMLE

 

Történelmi éjszaka

Egy héten keresztül gyakoroltak a Kőrös-hegyen kialakított lőtéren az MH 86. Szolnok Helikopterbázis előretolt repülésirányító csoportjának tagjai, valamint az MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandár előretolt repülésirányítói. Méghozzá igen szerencsés időszakban, merthogy az időjárás kedvezően alakult, így egyetlen repülés sem maradt el, tehát minden betervezett feladatot sikerült végrehajtani.

 

Áprilisban történt

Az alapképzésüket Zlin típusú repülőgépeken teljesítő pilótanövendékek ünnepélyes köszöntéséről, a szentesi műszaki ezred katonáinak bevonásával Békés megyében megtartott belvízvédelmi gyakorlatról, a Budapesten akkreditált véderő-, katonai és légügyi attasék pápai és veszprémi látogatásáról, továbbá az MH Egészségügyi Központ gálaestjéről is olvashatnak a haderő elmúlt hónapjának kiképzési és protokollhírei között.

 

Ezüst Szablya

Silver Sabre, azaz Ezüst Szablya a neve annak a gyakorlatnak, amelyet a NATO vezette koszovói békefenntartó misszió, a KFOR állománya minden évben kétszer is végrehajt. Az idei első gyakorlaton a katonák a helyi biztonsági és katasztrófavédelmi szervekkel együttműködve mutatták be képességeiket.

 

Eltökéltségből jeles

A Magyar Honvédség első, és ez idáig egyetlen női szállítórepülőgép-vezetője a kecskeméti repülőbázison szolgál. Zolnai Lea hadnagy az Aviation Leadership Program keretében, az Egyesült Államokban sajátította el a beosztásához szükséges alapismereteket, s jelenleg a légierő új Airbus A319 típusú csapatszállító gépeire történő átképzésen vesz részt.

 

Összhangban

Közép-Európa legnagyobb kiterjedésű katonai gyakorló- és lőterét az MH Bakony Harckiképző Központ üzemelteti. Az ezredszintű katonai szervezet alárendeltségébe tartozó négy kiképzőbázis területeinek jelentős része az európai ökológiai hálózat, a Natura 2000 védettségét élvezi.

 

HADITECHNIKA

 

Hiperverseny

2018 elején ismét felkapott téma lett a hiperszonikus fegyverek családja.

 

A legszuperebb

A jelenlegi tervek szerint még hosszú évtizedekig hadrendben marad az F/A–18 Super Hornet vadászbombázó. Ez persze nem jelenti azt, hogy az „öregfiú” változatlan formában várja az ellenfeleket…

 

Beváltott fenyegetés

A szíriai célpontok ellen a közelmúltban végrehajtott amerikai–brit–francia légitámadás során számos új fegyvert vetetettek be a koalíciós erők.

 

HÁTORSZÁG

 

A nulladik perc

Hogyan viselkedjünk egy váratlan krízis- vagy katasztrófahelyzetben? Van-e módszer a logikus cselekvésre egy ilyen szituációban? Mi az a nulladik perc, amely szó szerint sorsdöntő lehet? A sürgősségi pszichológia ezekre a kérdésekre ad választ.

 

A piavei pokol

Rossz döntések egész sora, az elégtelen előkészítés, illetve a két hadseregparancsnok, Conrad és Boroevic rivalizálása is közrejátszott abban, hogy az Osztrák–Magyar Monarchia az egyik legsúlyosabb első világháborús vereségét szenvedte el a Piavénál és Dél-Tirolban az olaszoktól.

 

Negyvenezer lépés

Gyalogtúrával állítottak méltó emléket a szervezők az 1848/49-es forradalom és szabadságharc legdicsőségesebb eseménysorának, a tavaszi hadjáratnak, illetve az abban részt vett magyar honvédeknek.

 

Szétválaszt és összeköt

1916 augusztusában az Osztrák–Magyar Monarchia egyik műszaki alakulata a közelgő olasz csapatok miatt felrobbantotta az Isonzó folyó felett átívelő Salcano-hidat. A hadiszerencse fintoraként két év múlva a Monarchia katonái építették újjá a lerombolt átkelőt. Történet egy hídról, amely összekötött és elválasztott.

 

Közérdekű

Összeállításunkban hírt adunk Magyari Béla űrhajós haláláról, közöljük továbbá a 2018. március 26. és április 21. között elhunyt katonák, közalkalmazottak neveit.

Kapcsolódó tartalom
Letölthető állományok
pdf A kiadvány letöltése (41.42 MB)
Aktuális videók
2019. augusztus 20. 11:44
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat