honvedelem.hu
Magyar Honvéd 2018. március
A Magyar Honvéd magazin márciusi számának tartalmából
Magyar Honvéd 2018. március

A Honvédelmi Minisztérium képes magazinja minden hónapban áttekintést ad a Magyar Honvédség hazai gyakorlatairól és külföldi szerepvállalásairól, a tárca kiemelkedő eseményeiről, a haditechnika újdonságairól és a honvédelemhez kapcsolódó érdekességekről.

 

HADERŐ

Hűség, bátorság, kitartás
Magyarországnak mindig szüksége lesz ütőképes haderőre, így azt az előttünk álló fejlesztési időszakban is tevékeny törődéssel, alkotó kreativitással kell építenünk és erősítenünk – mondta dr. Simicskó István honvédelmi miniszter a „170 éves a Magyar Honvédség” programsorozat és emlékév nyitórendezvényén.

Tovább erősödve
A Magyar Honvédség garantálja az emberek, a családok biztonságát – hangsúlyozta dr. Simicskó István honvédelmi miniszter a haderő éves értékelő és feladatszabó vezetői értekezletén.

NAGYVILÁG

Radar
Nemzetközi katona- és biztonságpolitikai összeállításukban egyebek mellett az amerikai fegyveres erők repülőcsapatai számára tervezett beszerzésekről, a román flottafejlesztési elképzelésekről, illetve a francia hadsereg új páncélozott szállítójárművéről is olvashatnak.

Missziós hírek
A missziók elmúlt hónapjának eseményeit összefoglalva hírt adunk – többek között – Korom Ferenc vezérőrnagy koszovói látogatásáról, az EUFOR Többnemzeti Zászlóalj parancsnoki posztján történt váltásról, illetve a NATO afganisztáni missziójába, egyéni beosztásokba készülő katonák lengyelországi felkészítéséről.

SEREGSZEMLE

Nemes szolgálat
Az év elejétől Huszár János altábornagy, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság volt parancsnoka, a Honvéd Vezérkar főnökének helyetteseként folytatja munkáját. A tábornokot eddigi pályafutásáról, sikerekről és a kihívásokról kérdeztük.

Februárban történt
A Honvéd Vezérkar Stratégiai Művelet Központja kétnapos törzsgyakorlásáról, a debreceni Bocskai-dandárnál megkezdett katonai alapkiképzésről, a védelmi ipari szakkonferencián történtekről, a Visegrádi Négyek védelmi miniszterhelyetteseinek találkozójáról, illetve a NATO Szövetséges Transzformációs Parancsnokság parancsnokának budapesti látogatásáról is olvashatnak a haderő elmúlt hónapjának kiképzési és protokollhírei között.

Hármas hitvallás
2018. január elején Korom Ferenc vezérőrnagy váltotta az MH Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoki beosztásában Huszár János altábornagyot. Korom vezérőrnagy a Hadműveleti Csoportfőnökség csoportfőnöki pozíciójából érkezett Székesfehérvárra, a Magyar Honvédség egyetlen hadműveleti szintű parancsnokságának élére.

A nő hétszer
A Magyarországon települő NATO-erőket Integráló Elem 2016. szeptemberi aktiválását követően tavaly májusban kiváló minősítéssel vizsgázott, és hivatalosan is elérte teljes képességét. A 41 fővel működő katonai szervezet állományában hét nő is szolgál, akik az NFIU-k nemzetközi családjának nem csak nőnap alkalmával elismert és megbecsült tagjai.

Bíbor Kristály
Hazánk változó klímaviszonyai között egyre ritkább a „rendes” tél, a havazás. Pedig, ha valakik, a katonák pontosan tudják: mennyire más hóban dolgozni, milyen fontos a szakfeladataikat téli körülmények között is biztonságosan és pontosan végrehajtani.

Kapacitásbővítés
Több mint kétmilliárd forintból fejleszti katasztrófavédelmi eszközparkját a Magyar Honvédség. A korszerűsítésben és a képességek fejlesztésében leginkább érintett alakulatok egyike a szentesi műszaki ezred.

HADITECHNIKA

Bezupálva
Nem minden katonai feladatra érdemes és kifizetődő egy teljesen új repülőgéptípust kifejleszteni. Sokszor tökéletes megoldást jelent egy megbízható, civil merevszárnyú „bevonultatása”, s ha kell, kisebb-nagyobb átalakítása.

A visszatérők
A hidegháború lezárultával nagyjából két évtizedre háttérbe szorultak a hagyományos, dízel-elektromos meghajtású tengeralattjárók. Az elmúlt esztendőkben azonban ez a helyzet gyökeresen megváltozott…


HÁTORSZÁG

Most vagy soha!
A német hadvezetés az összes tartalék bevetésével, illetve az Oroszországgal kötött béke eredményeként keleten felszabadult csapatokkal 1918 tavaszán döntő csapást akart mérni a franciákra és a britekre a nyugati hadszíntéren, mielőtt az amerikaiak gyökeresen megváltoztatnák az európai erőviszonyokat.

Csináld magad!
2018. január elsejétől lényeges jogszabályi változások történtek a magánszemélyek jövedelemadó-bevallásával kapcsolatban. A törvénymódosítás a Magyar Honvédség személyi állományának jelentős részét is érinti. A részletekről Ballainé Krikker Zsuzsanna ezredes, a HM Védelemgazdasági Hivatal Központi Illetmény-számfejtő és Rendszerüzemeltető Igazgatóságának igazgatója számolt be.

Jelképrendszer
A balatonakarattyai honvédüdülő nem is olyan régen felújított központi büféjébe már azért is érdemes ellátogatni, hogy megnézzük a falon látható különleges felvarró-gyűjteményt.

Közérdekű
Összeállításunkban közöljük a 2018. január 29. és február 23. között elhunyt katonák, közalkalmazottak neveit. Hírt adunk továbbá a „Tölts fel egy katonafotót!” elnevezésű fotópályázatról, valamint arról, hogy a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum, illetve az MH Légijármű-javító Üzem munkatársaiból álló négyfős csapat tett látogatást a svéd légierő linköpingi múzeumában.

Kapcsolódó tartalom
Letölthető állományok
pdf A kiadvány letöltése (55.81 MB)
Aktuális videók
2019. augusztus 20. 11:44
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat