honvedelem.hu
Magyar Honvéd 2018. szeptember
A Magyar Honvéd magazin szeptemberi számának tartalmából
Magyar Honvéd 2018. szeptember

A Honvédelmi Minisztérium képes magazinja minden hónapban áttekintést ad a Magyar Honvédség hazai gyakorlatairól és külföldi szerepvállalásairól, a tárca kiemelkedő eseményeiről, a haditechnika újdonságairól és a honvédelemhez kapcsolódó érdekességekről.

HADERŐ

 

A haza minden előtt

A szokásoknak megfelelően az augusztus 20-i állami ünnepség keretén belül, a Parlament épülete előtti Kossuth téren került sor a tisztavatásra, amelyen a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen végzettek mellett most először tartalékosok is felsorakoztak, s esküt tettek arra, hogy katonaként a hazát az életük árán is megvédik.

 

NAGYVILÁG

 

Radar

Nemzetközi katona- és biztonságpolitikai összeállításukban egyebek mellett a Katarnak szánt F–15-ös vadászbombázók gyártásáról, az elektromágneses elven működő ágyúval végzett japán tesztekről, illetve a páncélozott szállító járművek beszerzésére vonatkozó bolgár tervekről is olvashatnak.

 

Missziós hírek

A missziók elmúlt hónapjának eseményeit összefoglalva hírt adunk – többek között – a KFOR törzsfőnöki beosztásának átadás-átvételéről és az Európai Unió Műholdközpontjában rendezett elismerési ceremóniáról, illetve arról, hogy az MH EUFOR Kontingens 22. váltásának katonái az ALTHEA-műveletben végzett munkájuk elismeréseként érdeméremben részesültek.

 

SEREGSZEMLE

 

Dobogóra ugrottak

Bronzérmet szerzett a Magyar Honvédség válogatottja a szolnoki katonai ejtőernyős világbajnokságon. Asztalos István önkéntes műveleti tartalékos zászlós egyéniben a negyedik, a csapat legfiatalabb tagja, Horváth Ferenc őrvezető pedig az ifjúságiak mezőnyében a 13. helyen végzett.

 

Augusztusban történt

A Ciprusra készülő békefenntartók felkészítéséről, az MH Altiszti Akadémián megkezdődött alapkiképzésről, a németországi – magyar részvétellel megrendezett – logisztikai gyakorlatról, a misszióvezetők számára tartott miniszteri előadásról, illetve a szerb és a magyar vezérkari főnök találkozójáról is olvashatnak a haderő elmúlt hónapjának kiképzési és protokollhírei között.

 

Repülő kardok

Nem akármilyen vendégeket fogadott a közelmúltban az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis. A Brit Királyi Légierő (Royal Air Force – RAF) egyik leghíresebb vadászszázadát képviselték a kecskeméti alakulathoz érkezett Eurofighter Typhoon-ok.

 

Célra tarts!

Mintegy ötven magyar és külföldi résztvevővel rendezték meg a VI. Klapka Tactical elnevezésű mesterlövészkupát a szomódi lőtéren.

 

HADITECHNIKA

 

Védett nagyvadak

Az Amerikai Egyesült Államok hadserege igen lassan reagált a hadműveleti területek változásaira, legalábbis ami a harcjárművek aktív védelmét jelenti. Egészen mostanáig megbíztak az M1A2 Abrams-ok réteges, vastag páncélzatában. Ma már azonban a katonai vezetés is belátja: szükség van a speciális védelmi rendszerekre.

 

Az örökifjú

A katonai repülésnek vannak olyan klasszikus légi járművei, amelyek egyszerűen nem tudnak eltűnni a gyártósorokról. Ilyen például a C–130 Hercules szállítógép, a Mi–8-as helikopter és jelen írásunk főszereplője, a nehéz szállítóhelikopterek királya, a CH–47 Chinook is.

 

HÁTORSZÁG

 

Garantált népszerűség

Idén 16 helyszínen, 37 turnusban 1315 fiatalnak szerveztek honvédelmi tábort – summázta a fiatalok körében egyre népszerűbb nyári programsorozat legfontosabb mutatóit Eleki Zoltán ezredes, a Magyar Honvédség honvédelmi felkészítő és katonai testnevelési osztályának vezetője.

 

Honvédség született

Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc tizenegy csatája közül 170 éve Pákozdnál vívták az elsőt, ekkor estek át a tűzkeresztségen a magyar haderő részeként harcba küldött, frissen felállított honvédcsapatok. Az 1848. szeptember 29-én lezajlott összecsapás más szempontból is komoly jelentőséggel bírt: több hónappal elodázta a Habsburg Birodalom nyílt katonai fellépését Magyarország ellen.

 

A vereség küszöbén

Az 1918. szeptember végi hatalmas erejű szövetséges támadás nyugaton, illetve az ezzel egyidejűleg a Balkánon bekövetkezett bolgár összeomlás nem hagyott kétséget afelől, hogy a központi hatalmak az első világháborús vereség közvetlen küszöbére érkeztek.

 

Csudáknak éve

Csudáknak éve. Ezt a Tompa Mihály-versből vett idézetet adták készítőik az 1848/49-es forradalom és szabadságharc eseményeit feldolgozó könyv címének. A kiadvány különlegessége abban áll, hogy a lapjaira applikált zsebekben, tasakokban korabeli dokumentumok reprint változatait találjuk, vagyis a történelem kézzel foghatóvá válik.

 

Közérdekű

Összeállításunkban olvashatják az augusztus 20. alkalmából kitüntetésben, elismerésben részesültek névsorát, továbbá a 2018. július 23. és augusztus 24. között elhunyt nyugállományú katonák, közalkalmazottak neveit. Közöljük továbbá a Honvédelmi Szövetség felhívását, illetve hírt adunk arról, hogy európai uniós támogatással folytatódik az egykori ócsai üzemanyagraktár szennyezett területének kármentesítése.

Kapcsolódó tartalom
Letölthető állományok
pdf A kiadvány letöltése (48.43 MB)
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat