honvedelem.hu
Magyar Honvéd 2019. április
A Magyar Honvéd magazin áprilisi számának tartalmából
Magyar Honvéd 2019. április

A Honvédelmi Minisztérium képes magazinja minden hónapban áttekintést ad a Magyar Honvédség hazai gyakorlatairól és külföldi szerepvállalásairól, a tárca kiemelkedő eseményeiről, a haditechnika újdonságairól és a honvédelemhez kapcsolódó érdekességekről

NAGYVILÁG

 

Bombaüzlet

2013–2017 között a nagy fegyverrendszerek kereskedelmének becsült értéke 10 százalékkal nőtt az azt megelőző ötéves időszakhoz (2008–2012) képest. A legnagyobb exportőr az Egyesült Államok, Oroszország, Franciaország, Németország és Kína volt. Az ázsiai hatalom az importőrök szűkebb élmezőnyében is helyet követelt magának India, Szaúd-Arábia, Egyiptom és az Egyesült Arab Emírségek mellett.

 

Radar

Nemzetközi katona- és biztonságpolitikai összeállításukban egyebek mellett a hadihajón is alkalmazható amerikai HELIOS lézerfegyver közelgő teszteléséről, az indiai légierő új, nagy teherbírású, CH–47F Chinook típusú kéthajtóműves teherszállító helikoptereinek ünnepélyes átadásáról, illetve a német fregattprogramban bekövetkezett csúszásokról is olvashatnak.

 

Missziós hírek

A missziók elmúlt hónapjának eseményeit összefoglalva hírt adunk – többek között – az afganisztáni rangidős nemzeti képviselő feladatainak átadás-átvételéről, a koszovói magyar kontingens állományában szolgálatot teljesítő Összekötő- és Megfigyelő Csoport feladatairól, illetve arról, hogy megkezdte boszniai szolgálatát a győri légvédelmi rakétaezredre épülő MH EUFOR Kontingens 23. váltása.

 

Élő adásban

Az 50 halálos áldozattal járó, egyértelműen iszlámellenes indíttatásból elkövetett új-zélandi terrorakciót a merénylő, Brenton Tarrant úgy építette fel, hogy a lehető legnagyobb publicitást kapja. Ennek fontos része volt a támadás élő internetes közvetítése is.

 

SEREGSZEMLE

 

Márciusban történt

A Készenléti Rendőrség és a Magyar Honvédség járőrkutyás alegységeinek közös kiképzéséről, az önkéntes területvédelmi tartalékosok épületharcászati gyakorlatáról, a magyar–lengyel védelmi miniszteri találkozóról, illetve a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum 100 éves fennállását bemutató tárlat megnyitójáról is olvashatnak a haderő elmúlt hónapjának kiképzési és protokollhírei között.

 

Második felvonás

Észtország, Lettország és Litvánia légterének védelmét is ellátják májustól négy hónapig a Magyar Honvédség vadászgépei. Négy Gripen és mintegy száz katona Kecskemétről Litvániába, a siauliai támaszpontra települ át, ahol jelenleg a lengyel vadászpilóták adják a készenléti szolgálatot. Magyarország légiereje második alkalommal vesz részt a baltikumi légtérrendészeti misszióban.

 

HADITECHNIKA

 

Elszállt a Tornado

2019 márciusának közepén a brit katonai repülés történelmének több évtizedes szakasza zárult le: elbúcsúztak a Brit Királyi Légierő utolsó Panavia Tornado típusú támadó repülőgépei.

 

Játszd újra, Harcos!

Gondban van a brit hadsereg: cserére várnak a gyalogsági harcjárműveik, de nem áll rendelkezésre a beszerzéshez szükséges forrás. Mit lehet tenni? Ha nincs pénz új eszközre, akkor újítsuk fel a meglévőt…

 

Óvd a partot!

A közelmúlt hadműveletei és a nem is olyan távoli jövőben felmerülő fenyegetések miatt ismét előtérbe kerültek a hajók elleni rakéták – méghozzá azok a mobil, járműre épített rendszerek, melyek a part közelébe merészkedő vagy a partraszállást támogató úszóegységekkel szemben alkalmazhatók eredményesen.

 

HÁTORSZÁG

 

A bevált jóslat

Erwin Rommel tábornagy 1944. április 22-én az Atlanti fal létesítményeit szemlélve mondta segédtisztjének a sokszor idézett mondatot: „Higgye el Lang, a partraszállás első 24 órája döntő lesz. Németország sorsa akkor dől el. A szövetségeseknek is, a németeknek is ez lesz a leghosszabb nap.” Igaza lett. Hitler áttörhetetlennek hitt normandiai védvonala ugyanakkor nem tudta megállítani az amerikai és brit csapatokat.

 

Jó döntés volt?

Bécs vagy Buda? Erre a kérdésre kereste a választ a 170 éve, 1849. április 29-én összeült haditanács Komáromban. Milyen szempontokat kellett mérlegelniük a résztvevőknek, s egyáltalán: jó döntés született azzal, hogy a honvédsereg végül Buda felszabadításába vágott bele, s nem a nyugat felé hátráló császári csapatok üldözésébe? A témáról dr. Hermann Róbert történésszel beszélgettünk.

 

Az ismeretlen Görgei

Kevés olyan személyiség akad a magyar történelemben, akinek annyira ellentmondásos lenne a megítélése, mint Görgei Artúré. A Magyar Nemzeti Múzeum őt állította egyik legújabb kiállításának középpontjába, melynek keretében nem csupán a szabadságharc katonáját mutatják be, hanem Görgei egész pályafutását, sőt mi több, a magánéletét is.

 

Levelek a frontról

A második világháború Magyarországon is sok szenvedést okozott szinte minden ember és család életében. A fronton harcoló katonák és az otthon maradt hozzátartozók egyaránt kétségek között élték meg a mindennapokat. Ebben a helyzetben szinte felbecsülhetetlen jelentősége volt egy-egy levélnek, így mondhatjuk, hogy a tábori posta rendkívül fontos szerepet töltött be.

 

Közérdekű

Összeállításunkban közöljük a március 15. alkalmából kitüntetésben, elismerésben részesültek névsorát. Közreadjuk továbbá a 2019. február 20. és március 20. között elhunyt katonák, közalkalmazottak neveit.

Kapcsolódó tartalom
Letölthető állományok
pdf A kiadvány letöltése (45.48 MB)
Aktuális videók
2019. augusztus 20. 11:44
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat