honvedelem.hu
Magyar Honvéd 2019. február
A Magyar Honvéd magazin februári számának tartalmából
Magyar Honvéd 2019. február

A Honvédelmi Minisztérium képes magazinja minden hónapban áttekintést ad a Magyar Honvédség hazai gyakorlatairól és külföldi szerepvállalásairól, a tárca kiemelkedő eseményeiről, a haditechnika újdonságairól és a honvédelemhez kapcsolódó érdekességekről

HADERŐ

 

Szakmai iránytű

Az elmúlt csaknem fél évszázad legnagyobb szabású haderőfejlesztése folyik jelenleg a Magyar Honvédségben – mondta Benkő Tibor honvédelmi miniszter a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeumban tartott évértékelő és feladatszabó értekezleten.

 

Észszerű megosztás

A katonák megérdemlik és méltók arra, hogy önálló szervezetük legyen – hangsúlyozta Benkő Tibor honvédelmi miniszter a Magyar Honvédség Parancsnokságának megalakulása alkalmából tartott ünnepi állománygyűlésen.

 

NAGYVILÁG

 

Radar

Nemzetközi katona- és biztonságpolitikai összeállításukban egyebek mellett az olasz–lengyel helikopterfejlesztési elképzelésekről, illetve az indiai haderő gépkarabély- és géppisztoly-beszerzéséről is olvashatnak, továbbá arról, hogy az amerikai védelmi minisztérium az 1980-as évek óta először rendel egyszerre két repülőgép-hordozót.

 

SEREGSZEMLE

 

Újratöltve

Többhetes felkészítés zárásaként, pontot téve a kiképzési foglalkozások végére, az MH 25. Klapka György Lövészdandár 11. harckocsizászlóalja éleslövészetet tartott a szomódi lőtéren.

 

Acélkocka

Alapjaiban módosul az altisztképzés rendszere ősztől. A jelenlegi képzés felülvizsgálatát elsősorban a megváltozott biztonságpolitikai környezet és a Magyar Honvédséggel szemben támasztott egyre magasabb követelmények indokolják. Az átalakítás szervesen illeszkedik a honvédelmi és haderő-fejlesztési program keretébe, egyúttal figyelembe veszi a NATO 2014-ben kiadott ajánlásait (Non-Commissioned Officer Professional Military Education Reference Curriculum) is.

 

Januárban történt

Az újabb négy nagyjavított Mi–24-es harci helikopter hazaszállításáról, a tatai Klapka-dandárnál tartott kézigránátdobó-gyakorlatvezetői felkészítésről, a kormánymegbízottak számára szervezett miniszteri évindító értekezletről, illetve a Katonai Bizottság brüsszeli üléséről is olvashatnak a haderő elmúlt hónapjának kiképzési és protokollhírei között.

 

Évfordulók éve

Az elmúlt esztendő a centenáriumok, évfordulók jegyében telt a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum (HM HIM) számára, melynek kiállításai rekordszámú látogatót vonzottak 2018-ban. Erről, illetve az intézményre idén váró feladatokról beszélgettünk dr. Kovács Vilmos ezredessel, a HM HIM parancsnokával.

 

HADITECHNIKA

 

Nem vették félvállról

Hamarosan itthon is bemutatkozhat a Carl Gustaf típusú, vállról indítható rakétahajtású gránátvetők legújabb változata. A fegyver negyedik generációja évtizedes tapasztalatok alapján készült el és került piacra.

 

Hangár a sátorban

A modern, negyedik generációs vadászbombázók, legyenek bármilyen megbízhatóak, időnként komolyabb javítást, karbantartást igényelnek. Ezt a saját repülőtéren aránylag egyszerűen lehet megoldani, de mi van akkor, ha a gépek a hazai betontól távol állomásoznak?

 

Közös nagyvas

Lesz-e egységes európai harckocsi? Erre a kérdésre ma még senki nem tud pontos választ adni. A szándék – legalábbis a szavak szintjén – egyértelműen megvan, de nehéz megjósolni, hogy most sikerül-e leküzdeni az oly sok összeurópai védelmi fejlesztést zátonyra futtató szűklátókörűséget…

 

Vissza a Szigonyokkal!

A biztonságpolitikai helyzet változása rendszerint az addig alkalmazott fegyverzet terén is változásokat eredményez. Jó példa erre, hogy az amerikai haditengerészet (köszönhetően a rivális flották modernizációjának) ismét a hadihajók elleni hadviselésre koncentrál.

 

Generációugrás

A közelmúltban jelentették be, hogy az alacsony észlelhetőséget vizsgáló negyedik tesztrepülés-sorozatot is végrehajtották a francia nEUROn távolról irányított repülőgéppel. A típus sorsa ezzel együtt is még mindig kérdőjeles.

 

HÁTORSZÁG

 

24 órás betegség

Az akkor már ötödik esztendeje dúló első világháború harcaiban megfáradt, legyengült, elgyötört katonáknak 1918-ban egy újabb, minden korábbinál kíméletlenebb „ellenséggel” kellett szembenézniük. Az egyre szélesedő, földrészeken átívelő, végül világméretűvé terebélyesedő spanyolnátha-járvánnyal, amely közel két éven át tombolt, s a becslések szerint több halálos áldozatot szedett, mint maga a háború.

 

Kettős hiba

A háborúk mindig tanulságok levonására kényszerítik a győzteseket és a veszteseket egyaránt. A stratégák kedvencei évszázadokig az erős várak voltak, majd az erődrendszerek divatja következett. A 20. század eseményei azonban bebizonyították, hogy minden elfoglalható, csak meg kell találni hozzá a megfelelő megoldást. Sorozatunk első részében a belga határ és Liége védelmére szánt beton monstrumok sorsáról lesz szó.

 

Együtt a végsőkig

Minden idők legsúlyosabb tengeralattjáró-katasztrófájáról forgatott filmet Thomas Vinterberg dán rendező. A KURSZK sorsát feldolgozó alkotás a küzdelemről szól – a robbanással, a tehetetlen bürokráciával, a lelkekre telepedő félelemmel.

 

Közérdekű

Összeállításunkban közöljük a 2018. december 18. és 2019. január 18. között elhunyt katonák, közalkalmazottak neveit. Hírt adunk továbbá arról, hogy bemutatták a Zrínyi Kiadó gondozásában megjelent „A magyar katonai térképészet száz éve” című könyvet.

Kapcsolódó tartalom
Letölthető állományok
pdf A kiadvány letöltése (39.2 MB)
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat