honvedelem.hu
Magyar Honvéd 2019. január
A Magyar Honvéd magazin januári számának tartalmából
Magyar Honvéd 2019. január

A Honvédelmi Minisztérium képes magazinja minden hónapban áttekintést ad a Magyar Honvédség hazai gyakorlatairól és külföldi szerepvállalásairól, a tárca kiemelkedő eseményeiről, a haditechnika újdonságairól és a honvédelemhez kapcsolódó érdekességekről.

HADERŐ

 

Változások előtt

Vezetői állománygyűlést tartottak a szolnoki helikopterbázison, ahol beszédében Benkő Tibor honvédelmi miniszter elmondta: az átfogó fejlesztéseknek köszönhetően olyan honvédség jön létre, amely hatékonyabban képes és kész az országot megvédeni.

 

Történelmi pillanat

Először a katonai rendészek kaptak azokból az új fegyverekből, melyeket cseh licensz alapján Magyarországon szerelnek össze. Az ünnepélyes eseményen jelen volt Benkő Tibor honvédelmi miniszter is, aki elmondta: a most átadott pisztolyok, géppisztolyok és gépkarabélyok mérföldkőnek számítanak a hadsereg fejlesztésében.

 

NAGYVILÁG

 

Radar

Nemzetközi katona- és biztonságpolitikai összeállításukban egyebek mellett az amerikai haditengerészet partközeli vizekre optimalizált hajóosztályaira tervezett csapásmérő rendszerek tesztelésének jelenlegi állásáról, illetve az ausztrál drónbeszerzés végeredményéről is olvashatnak, továbbá arról, hogy az amerikai haditengerészet és tengerészgyalogság új, nagyobb átütőképességű, 5,56 milliméteres lőszert vásárol.

 

Missziós hírek

A missziók elmúlt hónapjának eseményeit összefoglalva hírt adunk – többek között – a honvédelmi miniszter szarajevói látogatásáról, a honvédelmi ügyekért felelős államtitkár koszovói vizitjéről, illetve a Honvéd Vezérkar főnökének iraki útjáról.

 

Árnyjáték

A történelmi mérföldkőnek tekintett, 2018. június 12-i amerikai–észak-koreai csúcstalálkozó óta a Koreai-félsziget atomfegyver-mentesítését célzó tárgyalások lényegében elakadtak. Ennek legfőbb oka, hogy mindkét fél a saját tárgyalási menetrendjét kívánja ráerőltetni a másikra. Az észak-koreaiak számára azonban létfontosságú, hogy a maximális engedményeket kapják a leszerelésért cserébe.

 

SEREGSZEMLE

 

Csapatmunka

A kutató-mentő feladatok egyik nehézsége, hogy a helikopteren utazóknak számos helyzetre fel kell készülniük, a vízből mentéstől a favágásig. Mindehhez rengeteg szerszámot, felszerelést visznek magukkal és juttatnak el a kárhelyszínre.

 

Decemberben történt

A misszióból hazatért katonák visszafogadó ünnepségéről, a tatai mesterlövész-képzésről, továbbá a Honvédelmi Minisztérium és a Honvéd Érdekegyeztető Fórum között létrejött, 2019-re vonatkozó bérmegállapodásról is olvashatnak a haderő elmúlt hónapjának kiképzési és protokollhírei között.

 

Az égből jönnek

Ha a helyzet úgy kívánja, a kutató-mentő ejtőernyős beosztott szakállománynak bonyolult terepre, éjszaka is ugrania kell.

 

Virtuális háború

Szeretné, ha az éjszaka közepén felhívná egy vadidegen nő, aki tartozást követel vagy házassági ígéretet kér számon? Ha műveleti területen szolgáló alakulatát az ön hibájából adódóan támadnák meg? Szeretne egy kellemetlen beszélgetést a titkosszolgálattal olyan adat miatt, amelyet ön szivárogtatott ki egy Facebook-bejegyzéssel? Amennyiben a válasz „nem”, bátran olvasson tovább!

 

Pápa új dísze

Nem mindennapi látványt nyújtott a pápai éjszakában, közúton szállított MiG–21MF vadászgép. A frissen festett deltaszárnyú a közelmúltban került végleges helyére, a 83-as főút és a Celli út kereszteződésébe, fogadva a városba érkezőket.

 

HADITECHNIKA

 

Generációváltás

A Magyar Honvédség szárazföldi haderőnemének megerősítése jegyében negyvennégy Leopard 2 nehéz harckocsi és huszonnégy PzH 2000 önjáró löveg beszerzéséről született döntés a közelmúltban.

 

Minőségi csere

Folytatódik a Magyar Honvédség légierejének fejlesztése: 2018. december 14-én tizenhat új, Airbus Helicopters H225M típusú többcélú, közepes szállítóhelikopter vásárlásáról született megállapodás.

 

HÁTORSZÁG

 

Gépszobrok

Ma már hazánkban is három, szakszerűen hatástalanított, majd felújított gép díszít közteret, s ezeket a környezetükből tereptarkán kiemelkedő, különleges emlékműveket meg is kedvelték az emberek, az internetre került fényképfelvételek százai-ezrei szerint. A világ számos országában is hasonlóak a tapasztalatok.

 

Méretarányosság

Az Osztrák–Magyar Monarchia felbomlása megteremtette az önálló magyar térképező intézmény létrehozásának lehetőségét, amivel élt is az akkori politikai vezetés: Böhm Vilmos hadügyminiszter a száz éve, 1919. február 4-én kiadott rendeletével felállította a Magyar Katonai Térképészeti Csoportot, amely az új Országos Levéltár épületében kezdte meg működést, majd 1920 elején jelenlegi helyére, a Szilágyi Erzsébet fasorba költözött.

 

Semmi sem lehetetlen

Akik 1945 tavaszán még bombázóikat navigálták a Harmadik Birodalom fővárosa fölé, három évvel később a bajtársaiknak szánt utánpótlással és a nyugat-berliniek életben maradásához szükséges tüzelővel, liszttel és gyógyszerekkel keresték a romos házak felett a leszállóhelyet. A brit és amerikai szállító pilóták voltak a 70 évvel ezelőtt 318 napig üzemelő berlini légihíd hősei.

 

Közérdekű

Összeállításunkban közöljük a 2018. november 26. és december 15. között elhunyt katonák, közalkalmazottak neveit. Hírt adunk továbbá arról, hogy Áder János köztársasági elnök a Sándor-palota Tükörtermében a Magyar Honvédség két ezredesének dandártábornoki kinevezésről szóló okiratot nyújtott át.

Kapcsolódó tartalom
Letölthető állományok
pdf A kiadvány letöltése (34.03 MB)
Aktuális videók
2019. augusztus 20. 11:44
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat