honvedelem.hu
Magyar Honvéd 2019. március
A Magyar Honvéd magazin márciusi számának tartalmából
Magyar Honvéd 2019. március

A Honvédelmi Minisztérium képes magazinja minden hónapban áttekintést ad a Magyar Honvédség hazai gyakorlatairól és külföldi szerepvállalásairól, a tárca kiemelkedő eseményeiről, a haditechnika újdonságairól és a honvédelemhez kapcsolódó érdekességekről

HADERŐ

 

Üdv a klubban!

Magyarország 20. századi történelmének egyik kiemelkedő eseménye éppen két évtizede, 1999. március 12-én volt: a csatlakozási okirat aláírásával hazánk belépett a NATO-tagállamok sorába, s ezzel a világ legerősebb katonai szövetségének részévé váltunk.

 

NAGYVILÁG

 

Missziós hírek

A missziók elmúlt hónapjának eseményeit összefoglalva hírt adunk – többek között – az afganisztáni magyar helikopteres mentorálás befejeződéséről, a Koszovó déli részén megtartott KFOR-szintű gyakorlatról, illetve az EUFOR-ba induló győri katonák búcsúztatásáról.

 

SEREGSZEMLE

 

Elismerés és lehetőség

A NATO-tagországok védelmi minisztereinek közelmúltban tartott találkozóján Benkő Tibor honvédelmi miniszter aláírta az érintett partnerországokkal azt a dokumentumot, amely egy új komponens, a Regionális Különleges Műveleti Parancsnokság létrehozását célozza.

 

Tűzerő

Éleslövészeten vett részt az MH 25. Klapka György Lövészdandár 2. lövészzászlóaljának 1. százada a szomódi lőtéren. A szakfelkészítés legfontosabb célja a tatai alakulat géppuskás beosztásban szolgáló katonáinak kiképzése volt.

 

Februárban történt

Az „54-es kihívása” elnevezésű versenyről, a szentesi műszaki ezred robbantási foglalkozásáról, a Magyar Honvédség Parancsnokságának Székesfehérvárra telepítéséről tartott miniszteri sajtótájékoztatóról, illetve a HM HIM évértékelő és feladatszabó értekezletén elhangzottakról is olvashatnak a haderő elmúlt hónapjának kiképzési és protokollhírei között.

 

Hazatérés

Harmadszor szolgál Tatán, de pályafutása korábbi szakaszában megfordult Székesfehérváron, Szentendrén és Budapesten is. Iskolái egy részét az Amerikai Egyesült Államokban végezte, ahogy négyéves NATO-beosztást is ott látott el. Járt afganisztáni és nyugat-balkáni misszióban. Irodája falát pedig édesapja fényképe is díszíti. Lőrincz Gábor ezredessel, az MH 25. Klapka György Lövészdandár új parancsnokával beszélgettünk.

 

Kiérdemelt ,,ötös”

Ifjúkorában egyiptológusnak, katonai kollégistaként helikoptervezetőnek készült. Lövész szakon végzett a Kossuth Lajos Katonai Főiskolán, tiszti pályáját szakaszparancsnokként Hódmezővásárhelyen, az MH 62. Bercsényi Miklós Gépesített Lövészdandárnál kezdte. Huszonnégy év elteltével visszatért egykori alakulata jogutódjához: 2019. január 15-től Szloszjár Balázs ezredes a parancsnoka az MH 5. Bocskai István Lövészdandárnak.

 

Képzelt repülés

A közelmúltban adták át Szolnokon a speciális, Közép-Európában egyedülálló helikopter harcászati szimulátort, melyet napi szinten használnak kiképzésre, oktatásra. A feketére festett teremben – a VR-szemüveget magunkra öltve – például egy Super Puma szállítóhelikopter ajtólövészei is lehetünk.

 

HADITECHNIKA

 

Kicsi, de odacsap

Minden hadsereg fontos ütőereje a létező legnagyobb védelmet nyújtó páncélzattal ellátott, legalább 120 milliméteres ágyúval felszerelt harckocsi. De mi van akkor, ha kisebb tömegben, tűzerőben, korlátozott feladatkörben és persze sokkal olcsóbb előállítási, üzemeltetési költségekben kell gondolkodni?

 

Messzebbre, gyorsabban

Ritka manapság az olyan, új korszakot ígérő áttörés a haditechnikában, melyet szinte teljes érdektelenség övez. Nemrég pedig pont ez történt: 2018 nyarán olyasmit tesztelt az amerikai haditengerészet, ami rengeteg mindent változtathat meg a hadviselés terén.

 

HÁTORSZÁG

 

Felszállóágban

A honvédelmi és haderő-fejlesztési program részeként egyre több szó esik a hazai fegyvergyártás felélesztéséről. Az egykori néphadseregben szolgálók még biztos emlékeznek a FUG (felderítő úszó gépkocsi) és PSZH (páncélozott szállítóharcjármű) mozaikszavakra, nem is beszélve a FÉG (Fegyver- és Gázkészülékgyár) termékeiről. A jövőben készülhetnek-e ilyen ismert eszközök hazai gyártásban? Erre keressük a választ Zsitnyányi Attilával, a Magyar Védelmiipari Szövetség újraválasztott elnökével.

 

Tavaszi diadalmenet

170 éve, 1849. március 30-án hagyta jóvá az egri haditanács azt a támadási tervet, amelyből aztán az 1848/49-es forradalom és szabadságharc legdicsőségesebb fejezete íródott. Ekkor a honvédsereg a Tisza vonala mögül előrelendülve visszavívta az ország nagy részét, a hadjárat tetőpontján pedig felszabadította a fővárost, Pest-Budát. Bár az áhított cél, a császári főerők megsemmisítése nem valósult meg, a történtek joggal kerültek arany betűkkel hadtörténelmünk lapjaira.

 

Jó ötletnek tűnt

A verduni csata tetőpontján az egyik lövészárokban kuporgó, önkéntesként bevonult, művelt francia katona bizonyára sokat idézte Vegetius mondását: Si vis pacem, para bellum! Ha békét akarsz, készülj a háborúra! Talán akkor fogadta meg, hogy az egyszer biztosan bekövetkező fegyvernyugvás után is mindent megtesz Franciaország védelmében. A sors kegyes volt Paul Painlevét André Maginot-hoz, túlélte a harcokat, s a békeévekben hozzáfoghatott terve megvalósításához.

 

Mindig a kék úton

Sokan emlékezünk a Másfélmillió lépés Magyarországon című ismeretterjesztő sorozatra, amit 1979-ben Rockenbauer Pál a Magyar Televízió munkatársaival forgatott. Ott ültünk a készülék előtt és álmodoztunk, hogy egyszer de jó lenne végigjárni az Országos Kéktúra útvonalát…

 

Közérdekű

Összeállításunkban közöljük a 2019. január 19. és február 20. között elhunyt katonák, közalkalmazottak neveit. Hírt adunk továbbá arról, hogy együttműködési megállapodást kötött a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum, valamint a Petőfi Irodalmi Múzeum a segesvári csatatér kutatásának folytatásáról.

Kapcsolódó tartalom
Letölthető állományok
pdf A kiadvány letöltése (47.43 MB)
Aktuális videók
2019. augusztus 20. 11:44
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat