honvedelem.hu
Magyar Honvéd 2019. július
A Magyar Honvéd magazin júliusi számának tartalmából
Magyar Honvéd 2019. július

A Honvédelmi Minisztérium képes magazinja minden hónapban áttekintést ad a Magyar Honvédség hazai gyakorlatairól és külföldi szerepvállalásairól, a tárca kiemelkedő eseményeiről, a haditechnika újdonságairól és a honvédelemhez kapcsolódó érdekességekről

NAGYVILÁG

 

Rakétapárbaj

A már amúgy is feszült török–amerikai viszony egyik potenciális töréspontja, hogy az eurázsiai állam orosz Sz–400-as légvédelmi rakétarendszert kíván hadrendbe állítani, melynek leszállítása 2019 júliusa és októbere között valósulhat meg. A tranzakció eredményeként Törökországot kizárhatják az amerikai F–35-ös programból, melynek keretében Ankara legalább száz repülőgép megvásárlását tervezte.

 

Radar

Nemzetközi katona- és biztonságpolitikai összeállításukban az új indiai vadász-tengeralattjáróval kapcsolatban felmerült problémákról, a francia–német–spanyol együttműködésben készülő vadászbombázó repülőgépről, illetve a NATO légtérellenőrző flottájánál tervezett fejlesztésről is olvashatnak.

 

Missziós hírek

A missziók elmúlt hónapjának eseményeit összefoglalva hírt adunk – többek között – Szloszjár Balázs ezredes, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnokának koszovói látogatásáról, az MH NTE Afganisztán 18. és 19. váltása között zajlott átadás-átvételről, illetve arról, hogy az MH Balti Fegyveres Légvédelmi Készenléti Alegységnél tettek hivatalos látogatást a NATO katonai tanácsába delegált képviselők.

 

SEREGSZEMLE

 

Jöttek, láttak, lőttek

A befektetett munka mennyiségének és minőségének megfelelően kiválóan sikerült az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred lengyelországi éleslövészete. Az összes indított cél az Ustka melletti tengerszakasz vizében végezte, köszönhetően a Kubok és a Mistralok találatainak.

 

Júniusban történt

Az amerikai–magyar, éleslövészettel egybekötött tűztámogatási és célkezelési gyakorlatról, a V4 EU Harccsoport féléves készenléti szolgálatának kezdetéről, a Visegrádi Együttműködés tagállamai védelmi minisztereinek tanácskozásáról, illetve a 2020-as honvédelmi költségvetésről tarott miniszterhelyettesi sajtótájékoztatóról is olvashatnak a haderő elmúlt hónapjának kiképzési és protokollhírei között.

 

Magyar vezetéssel

Idén is megtartották a különleges műveleti erők Black Swan elnevezésű többnemzeti gyakorlatát, melynek keretében az MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandár két osztaga megszerezte a „harckész” minősítést.

 

Összehangolt képesség

Első alkalommal vettek részt az Európai Védelmi Ügynökség által szervezett többnemzeti gyakorlaton a Magyar Honvédség Mi–24-es harci helikopterei. A Csehországban megrendezett Dark Blade 2019 elnevezésű kiképzőprogramba bekapcsolódott nemzetek helikopteres harci kötelékei alapvetően a levegő-föld éleslövészettel egybekötött összetett légi műveletek végrehajtását és az éjszakai repülést gyakorolták.

 

A gyógyítás öröme

Minden fáradtságért kárpótol, amikor a betegeink gyógyultan távoznak tőlünk. Az a hála, öröm, amit a hozzátartozókon látunk, semmivel sem pótolható. Ekkor nyer igazán értelmet a munkánk – mondta dr. Muzsay Ildikó ezredes, az MH Egészségügyi Központ megbízott orvosigazgatója, aki immár több mint három évtizede tevékenykedik a katona-egészségügy területén.

 

Hivatásuk legjobbjai

Az idén második alkalommal rendezték meg az MH Egészségügyi Központ gálaestjét, amely ezúttal a 120 éves a Honvédkórház elnevezésű rendezvénysorozat kiemelt eseménye volt. A Stefánia Palota – Honvéd Kulturális Központban tartott program keretében tizenhat munkatársnak és egy közösségnek adtak át elismeréseket.

 

HADITECHNIKA

 

Kettő az egyben

A Black Swan 2019 hadgyakorlat legkülönlegesebb szereplője a Pápán és Szolnokon is feltűnt CV–22B Osprey (Halászsas) volt. De mit tud ez a furcsa kinézetű repülőgép és pontosan milyen feladatok végrehajtására alkalmas?

 

Hiányok és pótlások

Védelmiipari berkekben komoly meglepetést okozott, hogy a Lockheed Martin kiszállt az amerikai haditengerészet következő generációs fregattjának építéséért folyó versenyből. De mi a távozás oka és mit jelent mindez a program számára?

 

HÁTORSZÁG

 

Lengyel tragédia

Lengyelország 20. századi történelmének két szomorú évfordulójára is emlékezhetünk idén. 80 évvel ezelőtt, 1939. szeptember elsején a kelet-európai állam német megtámadásával kezdődött a második világháború, míg 75 esztendeje, 1944. augusztus elsején tört ki a varsói felkelés.

 

Európai megoldás

A nem fegyveres külszolgálatot teljesítő katonák egészségbiztosítási ellátásaival foglalkozó sorozatunk második részében az Európai Egészségbiztosítási Kártya (EU-kártya) nyújtotta lehetőségeket ismertetjük, részletezve az általa igénybe vehető ellátások körét és az igénylésére vonatkozó szabályokat.

 

Közérdekű

Összeállításunkban közöljük a 2019. május 18. és június 22. között elhunyt nyugállományú katonák, közalkalmazottak neveit. Hírt adunk továbbá egykori munkatársunk, a katona-újságírók doyenje, Kacsó Lajos haláláról, továbbá arról, hogy közlekedési balesetnél nyújtottak segítséget a határon szolgálatot teljesítő katonák.

magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat