honvedelem.hu
Magyar Honvéd 2019. június
A Magyar Honvéd magazin júniusi számának tartalmából
Magyar Honvéd 2019. június

A Honvédelmi Minisztérium képes magazinja minden hónapban áttekintést ad a Magyar Honvédség hazai gyakorlatairól és külföldi szerepvállalásairól, a tárca kiemelkedő eseményeiről, a haditechnika újdonságairól és a honvédelemhez kapcsolódó érdekességekről

HADERŐ

 

Állandó érték

A honvédelem napján, május 21-én adományozott csapatzászlót Áder János köztársasági elnök a Magyar Honvédség Parancsnokságának. A budapesti Szent György téren tartott ceremónián jelen volt Benkő Tibor honvédelmi miniszter is.

 

Jubileumi fesztivál

Idén tizedik alkalommal került sor a Ludovika Fesztiválra. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem és az MH Ludovika Zászlóalj közös rendezvényén statikus és dinamikus programok egyaránt várták a fővárosi Orczy-parkba látogatókat.

 

NAGYVILÁG

 

Radar

Nemzetközi katona- és biztonságpolitikai összeállításukban egyebek mellett az F–15-ös vadászbombázó 2020-ban megjelenő, legújabb változatáról, az amerikai hadsereg mobil lézerfegyverének fejlesztéséről, illetve a brit légierő leendő légtérellenőrző radarrepülőgépeiről is olvashatnak.

 

Missziós hírek

A missziók elmúlt hónapjának eseményeit összefoglalva hírt adunk – többek között – a Magyar Honvédség afganisztáni helikopteres szerepvállalásának befejezéséről, a balti légtérrendészeti szolgálatot teljesítő magyar katonák részvételével megtartott litvániai futóversenyről, illetve a koszovói Jewelled Spear elnevezésű gyakorlatról.

 

SEREGSZEMLE

 

Acélos hétvége

A honvédelem napja alkalmából háromnapos haditechnikai bemutatót tartott a Magyar Honvédség a budaörsi repülőtéren. A rendezvényen egyszerre lehetett megtekinteni a jelenleg használt, illetve a közeljövőben rendszeresítendő harcjárműveket, fegyvereket, felszereléseket.

 

Májusban történt

A Gripenek Pápára történt áttelepüléséről, a hadihajósok szárazföldi lövészetéről, a hamburgi katona-egészségügyi képzésről, illetve a békefenntartók napja alkalmából rendezett pákozdi megemlékezésről is olvashatnak a haderő elmúlt hónapjának kiképzési és protokollhírei között.

 

Közös roham

Az újdörögdi romvárosban tartották a Közös Roham 2019 elnevezésű parancsnoki és törzsvezetési harcászati gyakorlat záró mozzanatát, melynek során honvéd tiszt- és altisztjelöltek adtak számot a kiképzés során elsajátított ismereteikről, együttműködési, valamint problémamegoldó képességükről.

 

Életmentők

Látványos egészségügyi szakharcászaton vettek részt az MH 5. Bocskai István Lövészdandár hódmezővásárhelyi katonái a dóci lőtéren. Az ötnapos foglalkozás során a résztvevők a gyakorlatban is kipróbálhatták az elméleti felkészítés során szerzett tudásukat.

 

Áttörésre készülve

A régi időkben egy-egy szakma elsajátítása érdekében az ifjú inas mesterember mellé szegődött, hogy az ő irányításával váljon maga is a hivatása tudorává. E hagyományt követték a Magyar Honvédség leendő tüzértisztjei is az MH Bakony Harckiképző Központ lőterén.

 

HADITECHNIKA

 

Háttérmunkások

Erőt és hatalmat sugároznak a repülőgép-hordozók, a rakétákkal felfegyverzett rombolók – de gondba kerülnek, ha nincs utánpótlás, ha nincs elég teherhajó. Márpedig nincs.

 

Török csemege

A Budaörsön, 2019. május 17–19. között megrendezett honvédelmi napokon nem csupán a Magyar Honvédség jelenleg hadrendben tartott eszközeit, hanem néhány valódi különlegességet is megtekinthettek az érdeklődők.

 

Mennyből az angyal

Idén tavasszal szállt fel először a floridai West Palm Beach repülőteréről az amerikai légierő leendő harci kutató-mentő helikopterének prototípusa, a Sikorsky HH–60W (Whiskey), melyből 2020-tól összesen 112 példányt terveznek hadrendbe állítani.

 

HÁTORSZÁG

 

Krétai kör

A legtöbben a nemzetközi békemissziót a modern kor vívmányának tartják, ám annak kezdetei több mint 100 évre nyúlnak vissza – ráadásul magyar találmánynak számít.

 

A magyar Maginot-vonal

Magyarország sem maradhatott ki az európai erődépítési lázból, igaz, hazánk nem az első vagy a második világháború idején, hanem jóval később, az 1950-es években látott hozzá a munkálatokhoz a jugoszláv határ mentén, 630 kilométer hosszan.

 

Aki zarándokol, úton van

Közel kétszáz magyar katona és családtagjaik vettek részt a 61. nemzetközi katonai zarándoklaton a katolikus hívők egyik legismertebb kegyhelyén, a dél-franciaországi Lourdes-ban. A rendezvényt megtisztelte jelenlétével Benkő Tibor honvédelmi miniszter is.

 

Ha baj ér külföldön

A nemzetközi szerepvállalások számának növekedésével a külszolgálatot teljesítő katonák ellátása kiemelt jelentőségűvé vált. A HM Védelemgazdasági Hivatal feladatrendszeréből most egy sokakat érintő és sok kérdést felvető témával, a nem fegyveres külszolgálatot teljesítő katonák és a velük együtt kiutazó hozzátartozóik részére külföldön rendelkezésre álló egészségügyi ellátások igénybevételével foglalkozunk több részben.

 

Közérdekű

Összeállításunkban közöljük a honvédelem napja alkalmából elismerésben, kitüntetésben részesültek névsorát, továbbá a 2019. április 18. és május 20. között elhunyt katonák, közalkalmazottak neveit.

Aktuális videók
2019. július 18. 21:41
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat