Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Magyar Honvéd 2022. augusztus

2022. augusztus 10. 11:09

A Honvédelmi Minisztérium képes magazinja minden hónapban áttekintést ad a Magyar Honvédség hazai gyakorlatairól és külföldi szerepvállalásairól, a tárca kiemelkedő eseményeiről, a haditechnika újdonságairól és a honvédelemhez kapcsolódó érdekességekről.

HADERŐ

Jó példával járjanak elöl!

Tavaly augusztusban kezdődött meg a képzése azoknak az altisztjelölteknek, akik csaknem egyéves felkészítést követően, 2022. július 16-án tettek fogadalmat hazánk védelmére. A budapesti Hősök terén rendezett avatóünnepségen jelen volt Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter és dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka is.

 

NAGYVILÁG

Csúcsdöntés

A NATO nemrég megtartott madridi csúcstalálkozóján a tagállamok új stratégiai koncepciót fogadtak el, amely a szövetség biztonságára nézve Oroszországot azonosítja „a legjelentősebb és legközvetlenebb fenyegetésként”. Ezért vele szemben megerősítik az elrettentési és védelmi képességeket, ugyanakkor nem számolták fel a Moszkvával való politikai együttműködés kereteit.

 

SEREGSZEMLE

Tűzbe mentek

Három napon keresztül segítette a pusztító szlovéniai erdőtüzek megfékezését az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis tizenhárom katonája, illetve két Mi–17-es szállítóhelikoptere.

 

FÓKUSZBAN

Falak között

Egy elhagyott laktanya négyemeletes épülete és a környező elvadult növényzet biztosított kiváló terepet ahhoz az épületharcászati kiképzéshez, amelyen az MH 24. Bornemissza Gergely Felderítő Ezred csapatfelderítő századának kijelölt állománya vett részt. A katonák felkészítését – instruktorként és alájátszóként – ezúttal a rendőrség szakemberei is segítették.

Hullámok hátán

Az MH 25. Klapka György Lövészdandár 1. lövészzászlóaljának csapatfelderítő szakasza – az első féléves kiképzési időszak zárásaként – a forró nyári napokat vízközelben, átkelési és felderítési feladatok végrehajtásával töltötte.

Többet ésszel

Háromhetes felkészítés keretében tartották meg a Magyar Honvédség első IED Military Search elnevezésű alaptanfolyamát, amelynek résztvevői az improvizált robbanószerkezetek keresési-kutatási technikáit sajátíthatták el. Az MH Altiszti Akadémia szakembergárdája a tananyagot számos saját, hadszíntéri körülmények között szerzett tapasztalattal is kiegészítette az oktatás során.

Viharos siker

Hazánk területén gyakorlatozott az amerikai légierő 56. harctéri kutató-mentő százada. A kiképzési rendezvénynek az MH Pápa Bázisrepülőtér adott otthont 2022. július 11–22. között. Az olaszországi Aviano légibázisáról érkezett alakulat három speciálisan felszerelt HH–60 Pave Hawk típusú helikoptert is hozott a Jolly Vihar 2022 elnevezésű erőpróbára.

 

HADITECHNIKA

Mennyből az angyal

Az amerikai fegyveres erők egyik kiemelten fontos képességének számít a harci kutató-mentő feladatok végrehajtása. Ebben a kissé alulértékelt, de mindenképp létfontosságú tevékenységben meghatározó szerepet tölt be a HH–60 Pave Hawk helikoptertípus, amelynek hamarosan az új generációs változata is hadrendbe áll.

Guruló mesterlövész

Az orosz–ukrán háború kapcsán az utóbbi időkben egyre gyakrabban kerül szóba egy új, nem túl izgalmas formavilágú, de annál hatásosabb „csodafegyver”, a páncélozott vezetőfülkés teherautóra épített M142 HIMARS rakéta-sorozatvető.

 

HÁTORSZÁG

Közérdekű

Hasábjainkon közöljük az elhunytak névjegyzékét, melyet a 2022. június 27. és július 27. között beérkezett adatok alapján állított össze az MHP Személyzeti Csoportfőnökségének Humánszolgálati Főnöksége. Hírt adunk továbbá arról, hogy a honvédségi tűzszerészek egy második világháborús bombát hatástalanítottak a csepeli szabadkikötő területén.